Nieuwsmaker | Ex-SGPC-president Bibi Jagir Kaur keert terug om het op te nemen tegen Badals, zeven maanden na uitzetting uit Akali Dal

0
36

Het bod van voormalig Shiromani Gurdwara Parbandhak Committee (SGPC)-chef Bibi Jagir Kaur om de vorming aan te kondigen van de Shiromani Akali Panth Board om de “panthik-instituties te bevrijden van het monopolie van één familie” heeft opnieuw geleid tot de meningsverschillen tussen haar en de door Sukhbir Badal geleide Shiromani Akali Dal (SAD) naar voren.

Kaur werd uit de Akali Dal gezet in november vorig jaar nadat ze had besloten mee te doen aan de verkiezing van de SGPC-voorzitter, een functie die ze eerder al drie termijnen bekleedde. Dit was nadat ze had beweerd dat er een 'envelopcultuur' heerste in de SGPC, waarbij de familie Badal, ook wel de 'eerste familie van de SAD' genoemd, de naam van hun keuze stuurde voor de post van de chef van het apex gurdwara-lichaam. /p>

Bij de verkiezingen werd SAD-kandidaat Harjinder Singh Dhami herkozen als SGPC-president toen hij uitdager Jagir Kaur versloeg.

In februari van dit jaar belegde Kaur een bijeenkomst waar deelnemers spraken over het verdrijven van de Badals uit de SAD om het feest te redden.

In haar toespraak na haar aankondiging van het Panth-bestuur zaterdag, herhaalde Kaur haar mening. “In de jaren 1920 bevrijdde de SGPC de gurdwara's van de controle van de Mahants. Nu is de tijd gekomen om de SGPC vrij te maken van buitensporige politieke inmenging”, zei ze, zonder de naam van de Sukhbir Badal-familie te noemen. Ze beschuldigde echter dat de SAD-leiders de Sikh-gemeenschap bij vele gelegenheden in verlegenheid hebben gebracht met hun beslissingen over kwesties die betrekking hebben op de gemeenschap.

De verhuizing van Kaur wierp opnieuw een schijnwerper op de vraag naar een leiderschapswisseling in de SAD, ondanks de pogingen van de familie Badal om hun greep op de partij en de SGPC te behouden.

In haar 25-jarige politieke carrière was Kaur kabinetsminister en de eerste vrouwelijke SGPC-voorzitter. Ze was

Advertentie

bekend om haar leiderschapskwaliteiten tijdens haar ambtstermijn als leider van het gekozen Sikh-lichaam. Ze is ook verwikkeld gebleven in verschillende controverses.

Leraar van SGPC-chef

Kaur heeft een bachelordiploma in wetenschap en onderwijs en werkte als leraar. In 1987 nam ze ontslag nadat ze was benoemd tot hoofd van de Dera van Baba Prem Singh Murale Wale. De Dera heeft een aanzienlijke aanhang in het Bholath-kiesdistrict van het district Kapurthala, voornamelijk onder de Lubana-gemeenschap waartoe ze behoort. Kaur vertegenwoordigde later dit kiesdistrict in de Algemene Vergadering.

Kaur's positie als het hoofd van Dera hielp haar om vóór de parlementsverkiezingen van 1997 in Punjab lid te worden van de SAD. De toenmalige partijchef Parkash Singh Badal besloot haar vanuit Bholath op te stellen tegen Sukhpal Singh Khaira, zoon van de vurige Akali-politicus en ex-minister Sukhjinder Singh. Khaira, een congreskandidaat, verloor met ruime voorsprong van Kaur. De overwinning van Kaur hielp de eerste keer dat de MLA een kabinetsplaats in de regering kreeg. Ze won dezelfde zetel opnieuw in 2002 en 2012.

Advertentie

Kaur's verkiezing tot SGPC-chef zorgde er echter voor dat de Sikh-gemeenschap verdeeld was over de Nanakshahi-kalender, waarbij de toenmalige Akal Takht Jathedar Puran Singh en Bibi Jagir Kaur vertegenwoordigden de twee kampen. Terwijl de SGPC de geboortedag van Guru Gobind Singh vierde op 5 januari 2000, vierde de Akal Takht het twee jaar later, op 14 januari 2002.

De strijdlijnen tussen Kaur en Singhwerden getrokken, en velen verwachtten dat ze haar autoriteit zou gebruiken om de Jathedar van de post te verwijderen. Om een ​​dergelijke stap te voorkomen, vaardigde Singh op 25 januari 2000 een “edict” uit om Kaur uit de gemeenschap te “excommuniceren” en beval haar voor de Akal Takht te verschijnen.

Toen haar rivalen een kans voelden om haar omver te werpen , slaagde een strijdlustige Kaur er uiteindelijk in om Singh te verwijderen als de Akal Takht Jathedar.

Er is een ongeschreven conventie dat vrouwen geen kirtan uitvoeren in de Gouden Tempel. Hoewel de gemeenschap lang over de kwestie had gedebatteerd, gaf Kaur er de voorkeur aan deze conventie te overtreden en vrouwen toe te staan ​​daar te zingen.

Als SGPC-president plaatste Kaur een advertentie in kranten waarin hij Sikh-vrouwen vroeg om Gurbani-hymnes te zingen voor contact opnemen met het lichaam. Naar verluidt heeft echter geen enkele Sikh-vrouw gereageerd op de advertentie, en velen van hen waren publiekelijk tegen het knoeien met de tradities.

Advertentie

Kaur, een voormalige loyalist van Badals, werd overschaduwd door de doodszaak van haar dochter.

In een ironische ontwikkeling voor de eerste vrouwelijke SGPC-president die opkwam voor vrouwenrechten, werd Kaur beschuldigd van de moord op haar dochter in 2000. Velen zeiden dat het een geval van eerwraak was op bevel van Kaur, die in 2012 werd veroordeeld door een CBI. rechtbank voor ontvoering en gedwongen abortus van haar dochter, en vijf jaar gevangenisstraf.

Lees ook

'Aaj toh yaari ho gayi': Sidhu-Majithia knuffel na lange slechte bloedreeksen pol…

In Bengalen laaien de breuklijnen van Junglemahal op terwijl Kudmis de lat hoger legt in ST-status…

Yogi Adityanath houdt 'Tiffin Par Charcha' vast: 'BJP moet nieuwe identiteit creëren…

De spanning stijgt in hun banden als Bengaalse gouverneur, Mamata govt lock horns ov…Advertentie

De veroordeling was een tegenslag voor Kaur's imago en politieke carrière. Ze verloor het SGPC-voorzitterschap, terwijl de SAD haar ook geen belangrijke post aanbood en haar alleen als voorzitter van de vrouwenafdeling van de partij behield. Het Hooggerechtshof van Punjab en Haryana sprak haar in december 2018 echter vrij van alle aanklachten in de doodszaak van haar dochter.