Nieuwe Bihar CLP-leider Shakeel Ahmad Khan, Cong's Seemanchal-gezicht voor schaakmat Owaisi

0
43

Tweevoudig Kadwa (Katihar) MLA en voormalig JNU Students Union (JNUSU) president Shakeel Ahmad Khan, 58, is de leider van de Bihar Congress Legislature Party (CLP) geworden, ter vervanging van Bhagalpur MLA Ajit Sharma in deze functie.

>

De laatste keer dat een moslimleider werd aangesteld als CLP-leider was in 2000, toen Furkaan Ansari door de congresleiding werd uitgekozen voor de functie.

Khan's benoeming tot CLP-leider wordt als cruciaal beschouwd voor de positionering van de grote oude partij in de door moslims gedomineerde Seemanchal-regio van de staat.

Khan is actief geweest in de Seemanchal-regio – die Katihar, Purnia, Araria en Kishanganj-districten — al twee en een half decennium.

Hij werd verkozen tot JNUSU-president in 1992, toen hij bij de CPI (M) -gelieerde Students Federation of India (SFI) was. Hij trad toe tot het congres in 1999. Hij vertegenwoordigde sinds 2015 twee keer het Kadwa Assembly-segment in het Katihar-district. Tot nu toe bekleedde hij echter geen sleutelpositie binnen het staatscongres.

Bronken bij de partij vertelden dat. De Indian Express dat Khan naar voren kwam als de CLP-keuze van het congres vanwege twee factoren: zijn invloed in Seemanchal en de poging van de partij om een ​​evenwicht te vinden met verschillende kastengroepen binnen de Bihar-eenheid.

'Met zoveel op het spel in de politiek van Seemanchal, wilde het congres investeren in een leider als Khan. De AIMIM (All India Majlis-e-ittehadul Musalameen) wordt langzaam voelbaar in het gebied en de partij was op zoek naar een sterk gezicht dat de (AIMIM-chef) Asaduddin Owaisi-factor kan neutraliseren. De partij heeft een goede greep in Kishanganj, maar we hopen dat de aanwezigheid van Khan onze eenheid in Seemanchal zal versterken. We hopen dat hij een pan-Bihar moslimgezicht wordt', zei een hoge congresleider.

Advertentie

Toen Rajya Sabha-parlementslid Akhilesh Prasad Singh (een Bhumihar-leider uit de hogere kaste) vorig jaar president van het Bihar Pradesh Congress Committee (BPCC) werd, gingen er al geruchten dat mede-Bhumihar-leider Sharma zijn CLP-positie misschien niet lang zou behouden.

Hij schetste zijn prioriteiten nadat hij CLP-leider was geworden en zei zaterdag tegen verslaggevers: “Ik zou proberen de stem van Seemanchal en de hele staat binnen en buiten de Vergadering te verheffen over zaken van algemeen belang”.

Lees ookTerwijl de BJP protesteert, zegt Siddaramaiah dat hij opnieuw zal kijken naar een totaal verbod op co… 450.250″ />

Beter eerder vroeger dan later: Sense in Govt om de impasse van worstelaars onschadelijk te maken

Terwijl BJP's weg naar Tamil Nadu adheenam stopt, spaken er veel spaken in het wiel

BJP's bereik in Mali voordat Rajasthan boemerangs peilt als afwezig Gehlot h…

Terwijl Shakeel Ahmad en Choudhary Mehboob Ali Qaisar dienden in het verleden als de BPCC-chefs, zeer weinig leiders uit de minderheidsgemeenschap zijn tot nu toe de CLP-leider geweest. Vóór Ansari was Abdul Gafoor het laatste lid van de gemeenschap dat in de CLP-positie diende, die tussen juli 1973 en april 1975 ook de staats-CM was geworden).

© The Indian Express (P) Ltd