Nieuw geweld breekt uit in Manipur, Centrum stelt onderzoekspanel in

0
45

ZELFS TOEN het Centrum op zondag een onderzoekscommissie aankondigde, onder leiding van de voormalige opperrechter van het Hooggerechtshof van Gauhati, Ajai Lamba, om het Manipur-geweld dat op 3 mei begon te onderzoeken, werden er nieuwe botsingen gemeld in Sugnu stad in het Kakching-district dat deel uitmaakt van het Valley-gebied.

De politie zei dat het schieten na middernacht begon op Sugnu Mamang Leikai. Bij het vuurgevecht zou zeker één persoon gewond zijn geraakt. Sugnu zag op 28 mei grootschalig geweld, waaronder schietincidenten en het in brand steken van huizen.

Lees ook | Opnieuw zwaar vuurgevecht in Manipur; zeker 16 gewonden, zegt politie

De nieuwe schietpartij op zondag was de meest intense sinds 28 mei, zei Nanao, een inwoner van Sugnu Bazaar. Hoewel hij beweerde dat het huis van een MLA van het Congres ook gedeeltelijk in brand was gestoken in Serou, ook in het district Kakching, was er geen officiële bevestiging.

Hoewel de officiële tol van het maandenlange geweld werd gegeven als 98 op Zaterdag bezweek nog een persoon, die op 2 juni gewond raakte in het dorp Phayeng in het district Imphal West, op zondag aan zijn verwondingen.

Chanthoi, een vrouwelijke leider van Sugnu, beschuldigde de Kuki's ervan de vrede te hebben geschonden. “Toen de rest van de staat in brand stond, was Sugnu de enige plek waar zowel Kukis als Meitei vreedzaam leefden. Dit was mogelijk omdat er een vredescomité was gevormd en beide partijen waren overeengekomen zich in te houden, totdat vermoedelijke Kuki-militanten op 28 mei dorpen in ons gebied aanvielen”, zei ze.

Terwijl politiebronnen zeiden dat zeven lichamen zijn geborgen in Sugnu sinds het begin van het geweld, zeiden lokale bronnen dat tot nu toe acht personen – vier van elke kant – zijn gedood.

Bronnen zeiden dat er ook nieuwe schietpartijen zijn gemeld in Phayeng en Senjam Chirang gebieden van Imphal West op Zondag.

Advertentie

Ondertussen is het door het Centrum opgerichte onderzoekspanel, dat bestaat uit de gepensioneerde IAS-officier Himanshu Shekhar Das en de gepensioneerde IPS-officier Prabhakar Aloka, gevraagd om zijn rapport in te dienen “niet later dan zes maanden na de datum van zijn eerste zitting”. /p>

Een gerechtelijk onderzoekspanel maakte deel uit van de reeks maatregelen die donderdag werd aangekondigd door minister van Binnenlandse Zaken Amit Shah, aan het einde van zijn vierdaagse bezoek aan Manipur. Hij kondigde ook een vredescommissie aan onder leiding van gouverneur Anusuiya Uikey, en een interdepartementaal verenigd commando voor betere coördinatie ter plaatse.

Volgens een kennisgeving van het ministerie van Binnenlandse Zaken (MHA) van de Unie op zondag , zal de commissie de oorzaken en verspreiding van het geweld onderzoeken. Het hoofdkantoor wordt gevestigd in Imphal.

Advertentie in Premium | Manipur verdeelt zich ook in overheidsdiensten: 'Told my boss transfer me'

“Het zal de opeenvolging van gebeurtenissen die tot dergelijk geweld leiden, en alle feiten met betrekking tot dergelijk geweld onderzoeken; of er sprake was van verzuim of plichtsverzuim in dit verband door een van de verantwoordelijke autoriteiten/personen; en toereikendheid van de bestuurlijke maatregelen die zijn genomen om het geweld en de rellen te voorkomen en aan te pakken”, aldus het.

“Het onderzoek door de commissie zal de klachten of beschuldigingen onderzoeken die bij haar ingediend kunnen worden door een individu of vereniging. De commissie legt haar rapport zo spoedig mogelijk, doch uiterlijk zes maanden na de datum van haar eerste vergadering, voor aan de centrale regering. De commissie kan echter, als zij dat passend acht, vóór de genoemde datum tussentijdse rapportages aan de centrale overheid doen”, aldus het.

Lees ook | Voor Manipur-studenten onderbreekt geweld hun opleiding – en dromen

Justitie Lamba (gepensioneerd), die eerder openbaar aanklager was, werd in 2006 verheven tot rechter van het Hooggerechtshof van Punjab en Haryana. Hij werd overgeplaatst naar het Hooggerechtshof van Allahabad in 2011 en benoemd tot opperrechter van het Gauhati High Court in 2019.

Das is een gepensioneerde IAS-officier (Assam-Meghalaya cadre) van de groep uit 1982. “Hij was ongeveer 13 jaar secretaris van Financiën van Assam, diende als Chief Information Commissioner in de staat en maakte deel uit van een politiecommissie die door de deelstaatregering was opgericht om maatregelen aan te bevelen voor verbetering van het politiesysteem, hun activiteiten en inzet in de staat ”, zei een hoge functionaris.

Aloka is een gepensioneerde IPS-officier (Telangana-kaderlid) van de groep uit 1986. Hij was eerder geplaatst in Manipur en werkte ook meer dan drie decennia bij het Inlichtingenbureau. “In de IB diende hij in theaters voor terrorismebestrijding, verzetsbestrijding en anti-Naxal. Hij ging met pensioen als Special DG, IB, en schreef later boeken over geheime operaties van de IB”, aldus de functionaris.

Advertentie Lees ook | Vlampunt Manipur: Waarom Kuki-Paitei-stammen tegen CM zijn

Het geweld in Manipur brak voor het eerst uit na een ‘tribal solidariteitsmars’ werd op 3 mei in de heuveldistricten georganiseerd om te protesteren tegen de eis van de Meitei-gemeenschap voor de Scheduled Tribe (ST)-status. De staat is sindsdien getuige geweest van sporadisch geweld.

Eerder op de dag deed Shah een beroep op de mensen van Manipur om de blokkades op te heffen en het verkeer van essentiële goederen te vergemakkelijken. “Mijn oprechte oproep aan de mensen van Manipur is om de blokkades op de Imphal-Dimapur, NH-2 Highway op te heffen, zodat voedsel, medicijnen, benzine/diesel en andere noodzakelijke artikelen de mensen kunnen bereiken”, twitterde hij. “Ik verzoek ook dat maatschappelijke organisaties het nodige doen om consensus te bereiken”, zei hij.

Lees ook

Brug over Ganga 'stort' in, zegt Bihar geplande sloop

Na 2 verklaringen tegen hem trekt minderjarige de aanklacht tegen WFI-chef in… 06-at-12.23.48.jpeg?resize=450,250″ />

Odisha train tragedie Live Updates: CBI begint onderzoek naar Balasore…

Dag nadat zijn hulpsheriff de instorting van de brug had aangekondigd, geeft Nitish de schuld aan 'arme … Advertentie

Ondertussen Kuldiep Singh, veiligheidsadviseur van de deelstaatregering, zei dat de situatie “over het algemeen” slecht was. onder controle”. “De avondklok is versoepeld voor 12 uur in de vallei, 10 uur en zeven uur in de naburige heuveldistricten. In de afgelopen 24 uur zijn er nog 23 wapens geborgen. Dit maakt een totaal van 202 wapens, 252 munitie en 92 bommen van alle soorten teruggevonden na het bezoek van minister van Binnenlandse Zaken Amit Shah. In totaal zijn tot nu toe 789 wapens en 10.648 munitie geborgen”, zei hij.

© The Indian Express (P) Ltd