Mine kjære studenter | Filmen Air og dens versjon av markedsføring, merkevarebygging

0
40

('Mine kjære studenter', en hver fjortende uke som er en samtale med unge hjerner om aktuelle hendelser, bøker, populærkultur – omtrent alt som er verdt å snakke over en kopp kaffe.)

Kjære studenter,

I dag vil jeg snakke med deg om filmen Air, filmen om Michael Jordans forhold til Nike. På Rotten Tomatoes-siden har den en godkjenningsvurdering på 92 % (som betyr at de fleste filmkritikere elsket den), så den må ha gjort noe riktig. Men jeg må innrømme at da jeg begynte å se filmen, følte jeg meg umiddelbart litt usammenhengende. Er dette en film om sport? Handler det om markedsføring? Handler det om begge deler? Hvis begge deler, hvorfor skal det være interessant? Jeg mener ikke å si at det ikke var interessant. Tvert imot; det var gripende nok til at jeg savnet å se IPL-finalen.

Air handler om en markedssjef i Nike som overtaler Jordans familie til å fronte Nikes skotilbud. Nike tilbød Jordan en avtale: de vil markedsføre 'Air Jordan'-skoen. Jordan og Nike vil ikke bare ha en sponsoravtale; de vil i stedet få selskap på hoften med Jordan som mottar en del av inntektene fra Air Jordans salg. Air Jordan tjente flere hundre millioner dollar for både Nike og Jordan og økte verdien av begge merkene, merkevaren Nike og merkevaren Jordan. Hvorfor trenger verden å kjenne denne historien og betale for å se den? Vel, selv om Air handler om hendelser som skjedde i 1984, er det en forløper for hvordan verden kom til å forme seg i årene som kommer, og dere vil bære støyten av det.

Mine kjære studenter | Du liker kanskje ikke autoritet, men kan fortsatt trenge den

Airs tone er optimistisk og optimistisk. Likevel, et sted mellom bøylene og hoopla, er det noen provokasjoner som får Air til å dvele lenger enn den vanlige sommerprisen. De fleste av oss er tilbøyelige til å se på fortreffelighet som et gode i seg selv. Det tar år å utvikle profesjonelle ferdigheter, enten det er innen medisin, ingeniørfag, juss eller journalistikk, og innebærer en enorm innsats, flaks og utholdenhet. Det denne filmen forteller meg og deg er at dette ikke er nok. Vi må være smartere enn bare å være smarte. Vi må markedsføre oss godt, for systemet maksimerer belønningene bare når svette og persepsjon kombineres.

Dessverre er det ingen lineær sammenheng mellom svette og persepsjon. Hardt arbeid alene, uansett volumet, er kanskje ikke proporsjonalt relatert til persepsjon. Svette kan få ting til å skje. Men for å virkelig få ting til å skje, og for at arbeidet ditt, relasjonene dine og karrieren din skal rase og blende, må persepsjonen gjøre jobben sin, eller rettere sagt må du administrere oppfatninger.

Jeg synes hele ideen om å håndtere oppfatninger er latterlig. Men Airs underliggende — hvis undervurdert premiss — er at oppfatningen av fortreffelighet er så blandet sammen med fortreffelighet at den ene mater den andre i en praktfull loop. Michael Jordan var en stor spiller, men han ble en udødelig spiller en gang i generasjonen da han slo seg sammen med Nike for å administrere ikke bare hans anbefalinger, men hele hans personlighet. Mannen og skoen gjorde hverandre til et fenomen. Mediehypen og anbefalingene var like mye en del av Jordans persona som hans dyktighet i basketball. Dette var i 1984. I 2023 er samavhengigheten av svette-persepsjon, om noe, enda mer uttalt.

Man kan kanskje hevde at dette handler om kjendiser; resten av oss trenger ikke å bekymre oss for oppfatninger. Vel, du og jeg vet begge at det ikke er sant. Luft er bare et ekstremt eksempel på det som har blitt ganske fotgjenger nå, som er at økosystemet vårt er avhengig av oppfatninger i en skala som ikke har vært tilfelle før. Våre sosiale medier forverrer det, og våre suksessmålinger, som fokuserer overdrevent på tall og krysser av i boksene, bekrefter den kritiske rollen til oppfatninger.

Les også

CUET PG 2023: Eksamen begynner; omlagt til 60 kurs

JEE Avanserte 2023 Live Updates: Sjekk eksamensanalyse- Matematikk vurdert til…

NEET UG 2023: NTA utsteder foreløpig svarnøkkel; utfordringsvindu åpent

CUET Toppers' Tips: 'Dette hjalp meg med å få adgang til DU's Miranda House,'…Annonse

Kan vi gjøre noe med det? Det er her jeg skiller meg fra Airs generelle tilnærming til å glorifisere rollen til å administrere oppfatninger. Ikke alle problemer har en løsning. Enda verre, å løse et problem som er best å la være i fred kan forverre problemet. Selv om oppfatninger er viktige, er dette en av de tingene man roter til jo mer man tenker på dem. Jeg tror det er best å overlate oppfatninger til oppfatninger. Fokuser på å nyte arbeidet ditt. Ja arbeidet ditt vil ikke tale for seg selv i dagens verden, men hva så? Jo mer du prøver å snakke for arbeidet ditt, jo større er sannsynligheten for at arbeidet ditt vil lide. Prøv å finne trøst i arbeidet ditt. Du får kanskje ikke en sko oppkalt etter deg, men det er ikke noe å bekymre seg for.

© The Indian Express (P) Ltd