Mina kära elever | Filmen Air och dess syn på marknadsföring, varumärke

0
28

('Mina kära elever', en kolumn varannan vecka som är en konversation med unga hjärnor om aktuella händelser, böcker, populärkultur – nästan allt som är värt att prata över en kopp kaffe.)

Mina kära elever,

Idag vill jag prata med dig om filmen Air, filmen om Michael Jordans förhållande till Nike. På Rotten Tomatoes-webbplatsen har den ett godkännande på 92 % (vilket betyder att de flesta filmkritiker älskade det), så det måste ha gjort något rätt. Men jag måste erkänna att när jag började titta på filmen kände jag mig genast lite osammanhängande. Är det här en film om sport? Handlar det om marknadsföring? Handlar det om båda? Om båda, varför ska det vara intressant? Jag menar inte att säga att det inte var intressant. Raka motsatsen; det var tillräckligt gripande för att jag skulle missa att se IPL-finalerna.

Air handlar om en marknadschef på Nike som övertalar Jordans familj att ta fram Nikes skoerbjudande. Nike erbjöd ett avtal till Jordanien: de kommer att marknadsföra “Air Jordan”-skon. Jordan och Nike kommer inte bara att ha ett sponsringsavtal; de kommer istället att få sällskap i höften med Jordan som får en del av intäkterna från Air Jordans försäljning. Air Jordan tjänade flera hundra miljoner dollar för både Nike och Jordan och ökade värdet på båda märkena, märket Nike och märket Jordan. Varför behöver världen känna till den här historien och betala för att se den? Tja, även om Air handlar om händelser som hände 1984, är det en föregångare till hur världen skulle formas under de kommande åren, och ni människor kommer att bära bördan av det.

Mina kära elever | Du kanske inte gillar auktoritet men kanske fortfarande behöver den

Airs ton är positiv och optimistisk. Ändå, någonstans mellan bågen och hoopla, finns det några provokationer som får Air att dröja längre än den vanliga sommarpriset. De flesta av oss är benägna att se på excellens som en vara i sig. Det tar år att utveckla professionella färdigheter, vare sig det är inom medicin, ingenjörsvetenskap, juridik eller journalistik, och kräver en enorm mängd ansträngning, tur och uthållighet. Vad den här filmen säger mig och dig är att inte ens detta är tillräckligt. Vi måste vara smartare än att bara vara smarta. Vi måste marknadsföra oss själva väl, för systemet maximerar belöningen endast när svett och perception kombineras.

Tyvärr finns det inget linjärt samband mellan svett och perception. Enbart hårt arbete, oavsett dess volym, kanske inte är proportionellt relaterat till uppfattning. Svett kan få saker att hända. Men för att verkligen få saker och ting att hända, och för att ditt arbete, dina relationer och din karriär ska rasera och blända, måste perception göra sitt jobb, eller snarare måste du hantera uppfattningar.

Jag tycker att hela idén med att hantera uppfattningar är löjlig. Men Airs underliggande — om underskattad premiss — är att uppfattningen om förträfflighet är så blandad med förträfflighetens faktum att det ena matar det andra i en magnifik loop. Michael Jordan var en fantastisk spelare men han blev en gång i generationen odödlig spelare när han slog sig ihop med Nike för att hantera inte bara sina rekommendationer utan hela sin personlighet. Mannen och skon förvandlade varandra till ett fenomen. Mediehypen och rekommendationerna var lika mycket en del av Jordans persona som hans skicklighet i basket. Detta var 1984. År 2023 är samberoendet av svett-perception, om något, ännu mer uttalat.

Man kan hävda att det här handlar om kändisar; resten av oss behöver inte oroa oss för uppfattningar. Tja, du och jag vet båda att det inte är sant. Luft är bara ett extremt exempel på vad som har blivit ganska fotgängare nu, vilket är att vårt ekosystem är beroende av uppfattningar i en skala som inte varit fallet tidigare. Våra sociala medier förvärrar det och våra framgångsmått, som fokuserar överdrivet på siffror och kryssar i rutorna, bekräftar uppfattningarnas avgörande roll.

Läs även

CUET PG 2023: Examen börjar; ombokad till 60 kurser

JEE Avancerade liveuppdateringar 2023: Kontrollera provanalys – Matematik klassad till…

NEET UG 2023: NTA utfärdar en provisorisk svarsnyckel; utmaningsfönster öppet

CUET Toppers' Tips: 'Det här hjälpte mig att få inträde på DU's Miranda House,'…Annons

Kan vi göra något åt ​​det? Det är här jag skiljer mig från Airs allmänna syn på att glorifiera rollen att hantera uppfattningar. Alla problem har inte en lösning. Ännu värre, att lösa ett problem som bäst lämnas ifred kan förvärra problemet. Även om uppfattningar är viktiga så är det en av de saker som man förstör ju mer man tänker på dem. Det är bäst tycker jag att överlåta uppfattningar till uppfattningar. Fokusera på att trivas med ditt arbete. Ja, ditt arbete talar inte för sig självt i dagens värld, men vad så? Ju mer du försöker tala för ditt arbete desto större är sannolikheten att ditt arbete kommer att bli lidande. Försök att hitta tröst i ditt arbete. Du kanske inte får en sko uppkallad efter dig men det är inget att oroa sig för.

© The Indian Express (P) Ltd