Mijn beste studenten | De film Air en zijn kijk op marketing, branding

0
49

('Mijn beste studenten', een tweewekelijkse column die een gesprek is met jonge geesten over actuele gebeurtenissen, boeken, populaire cultuur — zo ongeveer alles dat de moeite waard is om bij een kop koffie te praten.)

Beste studenten,

Vandaag wil ik het met je hebben over de film Air, de film over de relatie van Michael Jordan met Nike. Op de Rotten Tomatoes-site heeft het een goedkeuringsscore van 92% (wat betekent dat de meeste filmrecensenten er dol op waren), dus het moet iets goed hebben gedaan. Maar ik moet bekennen dat toen ik de film begon te kijken, ik me meteen een beetje onsamenhangend voelde. Is dit een film over sport? Gaat het om marketing? Gaat het om beide? Als beide, waarom zou het dan interessant zijn? Ik wil niet zeggen dat het niet interessant was. In tegendeel; het was aangrijpend genoeg voor mij om het kijken naar de IPL-finale te missen.

Air gaat over een marketingmanager bij Nike die de familie van Jordan overhaalt om het schoenenaanbod van Nike te promoten. Nike bood Jordan een deal aan: zij gaan de ‘Air Jordan’-schoen op de markt brengen. Jordan en Nike hebben niet alleen een sponsorovereenkomst; ze zullen in plaats daarvan op de heup worden aangesloten, waarbij Jordan een deel van de inkomsten uit de verkoop van Air Jordan ontvangt. De Air Jordan verdiende honderden miljoenen dollars voor zowel Nike als Jordan en verhoogde de waarde van beide merken, merk Nike en merk Jordan. Waarom moet de wereld dit verhaal kennen en betalen om het te bekijken? Nou, hoewel Air gaat over gebeurtenissen die plaatsvonden in 1984, is het een voorbode van hoe de wereld zich de komende jaren zou gaan vormen, en jullie mensen zullen er de dupe van worden.

Mijn beste studenten | Je houdt misschien niet van autoriteit, maar hebt het misschien toch nodig

De toon van Air is vrolijk en optimistisch. Toch zijn er ergens tussen de hoepels en de heisa enkele provocaties waardoor Air langer blijft hangen dan het gebruikelijke zomertarief. De meesten van ons zijn geneigd excellentie als een goed op zich te beschouwen. Het duurt jaren om professionele vaardigheden te ontwikkelen, of het nu gaat om medicijnen, techniek, rechten of journalistiek, en er komt een enorme hoeveelheid inspanning, geluk en doorzettingsvermogen bij kijken. Wat deze film mij en jou vertelt, is dat zelfs dit niet genoeg is. We moeten slimmer zijn dan alleen maar slim zijn. We moeten onszelf goed in de markt zetten, want het systeem maximaliseert de beloning alleen wanneer transpiratie en perceptie worden gecombineerd.

Helaas is er geen lineair verband tussen transpiratie en perceptie. Alleen hard werken, wat de omvang ook mag zijn, is misschien niet evenredig gerelateerd aan perceptie. Transpiratie kan dingen laten gebeuren. Maar om dingen echt te laten gebeuren, en om uw werk, uw relaties en uw carrière te laten verbazen en verblinden, moet perceptie zijn werk doen, of beter gezegd, u zult percepties moeten managen.

Ik vind het hele idee van het managen van percepties belachelijk. Maar Air's onderliggende — als ingetogen uitgangspunt — is dat de perceptie van excellentie zo vermengd is met het feit van excellentie dat de een de ander voedt in een magnifieke lus. Michael Jordan was een geweldige speler, maar hij werd een unieke onsterfelijke speler toen hij samenwerkte met Nike om niet alleen zijn steunbetuigingen maar zijn hele persoonlijkheid te beheren. De man en de schoen maakten van elkaar een fenomeen. De mediahype en de aanbevelingen maakten net zo goed deel uit van de Jordan-persoonlijkheid als zijn bekwaamheid in basketbal. Dit was in 1984. In 2023 is de transpiratie-perceptie co-afhankelijkheid zo mogelijk nog meer uitgesproken.

Je zou kunnen beweren dat dit over beroemdheden gaat; de rest van ons hoeft zich geen zorgen te maken over percepties. Nou, jij en ik weten allebei dat dat niet waar is. Lucht is slechts een extreem voorbeeld van wat nu behoorlijk banaal is geworden, namelijk dat ons ecosysteem afhankelijk is van percepties op een schaal die voorheen niet het geval was. Onze sociale media verergeren het en onze maatstaven voor succes, die buitensporig focussen op cijfers en het afvinken van vakjes, rechtvaardigen de cruciale rol van percepties.

Lees ook

CUET PG 2023: examen begint; verplaatst naar 60 cursussen

JEE Geavanceerde 2023 Live Updates: Controleer examenanalyse – Wiskunde geclassificeerd als…

NEET RUG 2023: NTA geeft voorlopige antwoordsleutel uit; uitdagingsvenster geopend

CUET Toppers' Tips: 'Hierdoor heb ik toegang gekregen tot DU's Miranda House,'…Advertentie

Kunnen we er iets aan doen? Hier verschil ik van de algemene benadering van Air om de rol van het managen van percepties te verheerlijken. Niet elk probleem heeft een oplossing. Erger nog, het oplossen van een probleem dat het beste met rust gelaten kan worden, kan het probleem verergeren. Zelfs als percepties belangrijk zijn, zijn dit een van die dingen die je verprutst naarmate je er meer aan denkt. Het is denk ik het beste om percepties aan percepties over te laten. Concentreer u op plezier in uw werk. Ja, je werk zal niet voor zichzelf spreken in de wereld van vandaag, maar wat dan nog? Hoe meer je probeert te spreken voor je werk, hoe groter de kans dat je werk eronder zal lijden. Probeer troost te vinden in je werk. Je krijgt misschien geen schoen die naar je vernoemd is, maar dat is niets om je zorgen over te maken.

© The Indian Express (P) Ltd