Joe Biden undertecknar skuldtaksräkning som drar USA tillbaka från randen av oöverträffad standard

0
32

Med bara två dagar till godo undertecknade USA:s president Joe Biden en lag på lördagen som höjer landets skuldtakg, vilket förhindrar en aldrig tidigare skådad standard på den federala regeringens skuld. Det var en avgjort lågmäld upplösning av ett månader långt drama som gjorde finansmarknaderna hemma och utomlands nervös och fick oroliga pensionärer och socialtjänstorganisationer att göra beredskapsplaner ifall landet inte skulle kunna betala alla sina räkningar.

Istället för att hålla en offentlig ceremoni med lagstiftare från båda parter – som visar upp det tvåpartiska ställningstagandet som Biden hade citerat i ett tal vid Oval Office på fredagskvällen – undertecknade presidenten lagstiftningen privat som en återspegling av den snäva deadline som nationen står inför&#8217 ;s ledare.

Finansdepartementet hade varnat för att landet skulle börja få ont om kontanter på måndag, vilket skulle ha skickat chockvågor genom USA:s och globala ekonomier.

Vita huset släppte en bild av presidenten som undertecknade lagstiftningen på Resolute Desk.

I ett kort uttalande tackade Biden de demokratiska och republikanska kongressledarna för deras partnerskap, ett hjärtligt budskap som stod i kontrast till den ilska som ursprungligen präglade skulddebatten. “Oavsett hur tuff vår politik blir, måste vi se var och en inte som motståndare, utan som andra amerikaner,” sa Biden i ett videomeddelande som släpptes efter undertecknandet. Han sa att det var viktigt att “sluta skrika, sänka temperaturen och arbeta tillsammans för att sträva efter framsteg, säkra välstånd och hålla löftet om Amerika för alla.”

The standoff

Motståndet började när republikanerna vägrade att höja landets lånegräns om inte demokraterna gick med på att minska utgifterna. Så småningom inledde Vita huset veckor av intensiva förhandlingar med parlamentets talman Kevin McCarthy, R-Kalifornien, för att nå en överenskommelse. Det slutliga avtalet, som antogs av parlamentet på onsdagen och senaten på torsdagen, skjuter upp skuldgränsen till 2025 – efter nästa presidentval – och begränsar statliga utgifter. Det ger lagstiftare budgetmål för de kommande två åren i hopp om att säkerställa finanspolitisk stabilitet när den politiska säsongen blir varmare.

En höjning av landets skuldgräns, nu till 31,4 biljoner dollar, kommer att säkerställa att regeringen kan låna för att betala redan uppkomna skulder.

Annons

Efter att kongressen antagit lagstiftningen använde Biden tillfället att hålla sitt första tal från Oval Office som president på fredagen. “Ingen fick allt de ville ha men det amerikanska folket fick vad de behövde”, sa han och lyfte fram “kompromissen och konsensus” i avtalet. “Vi avvärjde en ekonomisk kris och en ekonomisk kollaps.”

Biden hyllade prestationerna under sin första mandatperiod när han kandiderar till omval, inklusive stöd för högteknologisk tillverkning, infrastrukturinvesteringar och ekonomiska incitament för att bekämpa klimatförändringarna. Han lyfte också fram hur han avtrubbade republikanska ansträngningar för att rulla tillbaka sin agenda och uppnå djupare nedskärningar.

“Vi minskar utgifterna och minskar underskotten samtidigt,” sa Biden. “Vi skyddar viktiga prioriteringar från social trygghet till Medicare till Medicaid till veteraner till våra transformerande investeringar i infrastruktur och ren energi.”

Bidens kommentarer var de mest detaljerade kommentarerna från demokraterna president om den kompromiss han och hans personal förhandlat fram. Han förblev i stort sett tyst offentligt under höginsatssamtalen, ett beslut som frustrerade några medlemmar i hans parti men var avsett att ge utrymme för båda sidor att nå en överenskommelse och för lagstiftare att rösta om det vid hans skrivbord.

Annons Läs även | Vad finns i avtalet om skuldtak som ingicks av Biden och McCarthy?

Biden berömde McCarthy och hans förhandlare för att de arbetade i god tro, och alla kongressledare för att de säkerställt att lagstiftningen antogs snabbt. “De agerade ansvarsfullt och satte landets bästa före politiken”, sa han.

Förutom begränsningar av utgifterna ändrar den 99-sidiga propositionen vissa policyer, inklusive att införa nya arbetskrav för äldre amerikaner som får livsmedelsbistånd och grönt ljus för en naturgasledning från Appalacherna som många demokrater motsätter sig. Vissa miljöregler modifierades för att hjälpa till att effektivisera godkännanden för infrastruktur- och energiprojekt – ett drag som länge eftersökts av moderater i kongressen.

USA:s talman i parlamentet Kevin McCarthy, R-Kalifornien, går till kammaren på Capitol Hill den 30 maj 2023 i Washington. (AP)

Congressional Budget Office uppskattar att lagstiftningen faktiskt skulle kunna utöka den totala berättigandet för federal mathjälp, med eliminering av arbetskrav för veteraner, hemlösa och ungdomar som lämnar fosterhem.

Lagstiftningen stärker också medel till försvar och veteraner, skär ner lite nya pengar till Internal Revenue Service och avvisar Bidens uppmaning att dra tillbaka Trump-erans skattelättnader för företag och de rika för att hjälpa till att täcka landets underskott. Men Vita huset sa att IRS’ Planerna på att intensifiera tillämpningen av skattelagar för höginkomsttagare och företag skulle fortsätta. Avtalet ålägger en automatisk total nedskärning på 1 % av utgiftsprogrammen om kongressen misslyckas med att godkänna sina årliga utgiftsräkningar – en åtgärd som är utformad för att pressa lagstiftare från båda parter att nå konsensus före slutet av räkenskapsåret i september.

Läs också.

Nepal Oppn anklagar premiärministern för att ha “utförsäljning” till Indien vid återkomsten, högsta domstolen…

De 5 bästa amerikanska berättelserna idag: Flygkrasch oroar Washington DC, Jack Dorsey en…

Indisk-amerikaner dör i ett försök att rädda sonen från vattnet på en strand i…

Plan över Washington får militärjet att klättra; senare kraschar i V…

I båda kamrarna stödde fler demokrater lagstiftningen än republikaner, men båda partierna var kritiska till att den antogs. I senaten var siffran 63-36 inklusive 46 demokrater och oberoende och 17 republikaner för, 31 republikaner tillsammans med fyra demokrater och en oberoende som valde med demokraternas motstånd. Omröstningen i kammaren var 314-117.