Joe Biden tekent schuldplafond die de VS terugtrekt van de rand van een ongekend faillissement

0
41

Met nog maar twee dagen te gaan, ondertekende de Amerikaanse president Joe Biden zaterdag wetgeving die het schuldplafond van het land opheftg, waarmee een ongekend faillissement van de federale overheid wordt voorkomen. Het was een beslist ingetogen ontknoping van een maandenlang drama dat de financiële markten in binnen- en buitenland van streek maakte en bezorgde gepensioneerden en sociale dienstverleners ertoe bracht rampenplannen te maken voor het geval het land niet in staat zou zijn al zijn rekeningen te betalen.

In plaats van een openbare ceremonie te houden met wetgevers van beide partijen – om de tweeledigheid te demonstreren die Biden vrijdagavond in een Oval Office-toespraak had genoemd – ondertekende de president de wetgeving in besloten kring als weerspiegeling van de krappe deadline waarmee het land wordt geconfronteerd. ;s leiders.

Het ministerie van Financiën had gewaarschuwd dat het land maandag krap bij kas zou komen te zitten, wat schokgolven zou hebben veroorzaakt in de VS en de wereldeconomie.

Het Witte Huis heeft een foto vrijgegeven van de president die de wetgeving ondertekent op de Vastberaden bureau.

In een korte verklaring bedankte Biden de Democratische en Republikeinse congresleiders voor hun samenwerking, een hartelijke boodschap die contrasteerde met de rancune die aanvankelijk het schuldendebat kenmerkte. “Hoe hard onze politiek ook wordt, we moeten ze allemaal niet als tegenstanders zien, maar als mede-Amerikanen”, zei Biden in een videoboodschap die na de ondertekening werd vrijgegeven. Hij zei dat het belangrijk was om “te stoppen met schreeuwen, de temperatuur te verlagen en samen te werken om vooruitgang na te streven, welvaart veilig te stellen en de belofte van Amerika voor iedereen na te komen.”

De impasse

De impasse begon toen de Republikeinen weigerden de leningslimiet van het land te verhogen, tenzij de Democraten ermee instemden de uitgaven te verlagen. Uiteindelijk begon het Witte Huis weken van intense onderhandelingen met House Speaker Kevin McCarthy, R-California, om tot een deal te komen. Het definitieve akkoord, dat woensdag door het Huis en donderdag door de Senaat is aangenomen, schort de schuldlimiet op tot 2025 – na de volgende presidentsverkiezingen – en beperkt de overheidsuitgaven. Het geeft wetgevers begrotingsdoelstellingen voor de komende twee jaar in de hoop fiscale stabiliteit te verzekeren naarmate het politieke seizoen opwarmt.

Het verhogen van de schuldlimiet van het land, nu op $ 31,4 biljoen, zal ervoor zorgen dat de regering kan lenen om te betalen reeds gemaakte schulden.

Advertentie

Nadat het Congres de wetgeving had aangenomen, maakte Biden van de gelegenheid gebruik om vrijdag zijn eerste toespraak van het Oval Office als president te houden. “Niemand kreeg alles wat ze wilden, maar het Amerikaanse volk kreeg wat ze nodig hadden”, zei hij, waarbij hij het “compromis en de consensus” in de deal benadrukte. “We hebben een economische crisis en een economische ineenstorting afgewend.”

Biden prees de prestaties van zijn eerste termijn terwijl hij zich kandidaat stelt voor herverkiezing, waaronder steun voor hightech productie, infrastructuurinvesteringen en financiële prikkels voor de strijd tegen klimaatverandering. Hij benadrukte ook hoe hij de Republikeinse pogingen om zijn agenda terug te draaien en diepere bezuinigingen door te voeren, afstompte.

“We snijden in de uitgaven en brengen tegelijkertijd de tekorten terug”, zei Biden. “We beschermen belangrijke prioriteiten, van sociale zekerheid tot Medicare tot Medicaid tot veteranen tot onze transformationele investeringen in infrastructuur en schone energie.”

De opmerkingen van Biden waren de meest gedetailleerde opmerkingen van de Democratische president over het compromis dat hij en zijn staf hebben onderhandeld. Hij bleef in het openbaar grotendeels stil tijdens de besprekingen waar veel op het spel stond, een beslissing die sommige leden van zijn partij frustreerde, maar die bedoeld was om beide partijen de ruimte te geven om tot een akkoord te komen en voor wetgevers om het aan zijn bureau te stemmen.

Advertentie Lees ook | Wat staat er in de overeenkomst over het schuldenplafond die is gesloten door Biden en McCarthy?

Biden prees McCarthy en zijn onderhandelaars voor het te goeder trouw opereren, en alle congresleiders voor het zorgen voor een snelle goedkeuring van de wetgeving. “Ze handelden verantwoordelijk en stelden het welzijn van het land boven de politiek”, zei hij.

Naast beperkingen op uitgaven, verandert het wetsvoorstel van 99 pagina's een aantal beleidsregels, waaronder het opleggen van nieuwe werkvereisten voor oudere Amerikanen die voedselhulp ontvangen en het groen licht geven voor een Appalachian aardgaspijpleiding waar veel democraten tegen zijn. Sommige milieuregels zijn gewijzigd om goedkeuringen voor infrastructuur- en energieprojecten te stroomlijnen – een stap waar gematigden in het Congres al lang naar op zoek waren.

De Amerikaanse voorzitter van het Huis Kevin McCarthy, R-California, loopt naar de Kamer van het Huis op Capitol Hill, 30 mei 2023, in Washington. (AP)

Het Congressional Budget Office schat dat de wetgeving de totale geschiktheid voor federale voedselhulp daadwerkelijk zou kunnen uitbreiden, met de afschaffing van de werkvereisten voor veteranen, daklozen en jongeren die de pleegzorg verlaten.

De wetgeving ondersteunt ook fondsen voor defensie en veteranen, bezuinigt wat nieuw geld voor de Internal Revenue Service en verwerpt de oproep van Biden om de belastingvoordelen uit het Trump-tijdperk voor bedrijven en de rijken terug te draaien om de tekorten van het land te helpen dekken. Maar het Witte Huis zei dat de IRS’ plannen om de handhaving van belastingwetten voor mensen met een hoog inkomen en bedrijven te intensiveren, zouden worden voortgezet. De overeenkomst legt een automatische algemene verlaging van 1% op de uitgavenprogramma's op als het Congres zijn jaarlijkse uitgavenrekeningen niet goedkeurt – een maatregel die bedoeld is om wetgevers van beide partijen onder druk te zetten om voor het einde van het fiscale jaar in september overeenstemming te bereiken.

Lees ook. Nepal Oppn beschuldigt premier van 'uitverkocht' aan India bij terugkomst, sta… stories-from-US-1.jpg?resize=450,250″ />

Top 5 Amerikaanse verhalen van vandaag: Vliegtuigcrash maakt Washington DC, Jack Dorsey en…

Indiaas-Amerikaan sterft bij poging zoon uit water te redden op een strand in…

Vliegtuig boven Washington zorgt ervoor dat militaire jet klauteren; latere crashes in V…

In beide kamers steunden meer Democraten de wetgeving dan Republikeinen, maar beide partijen waren kritisch over de goedkeuring ervan. In de Senaat was de telling 63-36, waaronder 46 democraten en onafhankelijken en 17 republikeinen voor, 31 republikeinen samen met vier democraten en een onafhankelijk die overlegt met de tegengestelde democraten. De stemming in het Huis was 314-117.