India's import van Russische olie bereikte in mei een nieuw hoogtepunt

0
32

India's invoer van goedkope Russische olie bereikte in mei opnieuw een record en is nu meer dan de gecombineerde olie die is gekocht uit Saoedi-Arabië, Irak, de VAE en de VS, zo bleek uit gegevens van de industrie.

India haalde in mei 1,96 miljoen vaten per dag uit Rusland, 15 procent meer dan het vorige hoogtepunt in april, volgens gegevens van energievrachttracker Vortexa.

Rusland maakt nu bijna 42 procent uit van alle ruwe olie die India in mei importeerde. Dit is het hoogste aandeel voor een individueel land in de afgelopen jaren.

De stijging van het Russische aandeel ging ten koste van traditionele leveranciers in het Midden-Oosten. Zendingen uit Saoedi-Arabië zakten naar 560.000 ton – het laagste sinds februari 2021, volgens cijfers van het scheepvaartanalysebedrijf.

Olieproducentenkartel Het aandeel van de OPEC in de olie-import van India daalde tot een historisch dieptepunt van 39 procent in mei.

De Organisatie van Petroleum Exporterende Landen (OPEC), voornamelijk in het Midden-Oosten en Afrika, was goed voor maar liefst 90 procent van alle ruwe olie die India op een bepaald moment importeerde, maar dit is aan het dalen sinds Russische olie beschikbaar kwam op een korting in de nasleep van de invasie van Moskou in Oekraïne in februari vorig jaar.

Voor de achtste achtereenvolgende maand bleef Rusland de grootste leverancier van ruwe olie, goed voor 42 procent van alle olie die India importeert.

Advertentie

Ruwe olie wordt in raffinaderijen omgezet in benzine en diesel.

De invoer uit Rusland is nu groter dan de gecombineerde aankopen uit Irak en Saoedi-Arabië — India’s grootste leveranciers in het afgelopen decennium — evenals de VAE en de VS.

Irak leverde in mei 0,83 miljoen vaten per dag (bpd) olie, terwijl de VAE 203.000 vaten per dag verscheepte. Maar liefst 138.000 bpd was afkomstig uit de VS, bleek uit de gegevens.

Advertentie

Van een marktaandeel van minder dan 1 procent in de Indiase importmand vóór het begin van het Russisch-Oekraïense conflict in februari 2022, steeg het Russische aandeel in de Indiase import tot 1,96 miljoen vaten per dag in mei, met een aandeel van 42 procent.

OPEC leverde 1,8 miljoen bpd van de 4,7 miljoen bpd olie die India in mei importeerde. Volgens Vortexa was dit een daling ten opzichte van de 2,1 miljoen vaten per dag die in april werden geïmporteerd.

Indiase raffinaderijen kochten in het verleden zelden Russische olie vanwege de hoge vrachtkosten, maar nu grijpen ze overvloedige Russische vracht aan die beschikbaar is met een korting op andere kwaliteiten, omdat sommige westerse landen het hebben afgewezen vanwege de invasie van Oekraïne door Moskou.

De aankopen uit Rusland in mei waren meer dan het dubbele van 0,83 miljoen vaten per dag aan olie gekocht uit Irak, dat sinds 2017-2018 de grootste olieleverancier van India was. Saudi-Arabië is naar de derde plaats geduwd.

De Indiase invoer van Russische ruwe olie bleef nieuwe hoogtepunten testen en bereikte in mei bijna 2 miljoen vaten per dag. Raffinaderijen hebben Russische ruwe olie getest en vertrouwen gekregen in de verwerking ervan, en hun vraatzuchtige honger naar “Russische ruwe olie zal waarschijnlijk evenveel groeien als ze ruimte hebben om aankopen van ruwe ruwe olie af te wenden”, zei Vortexa's hoofd Azië-Pacific-analyse, Serena Huang.

Advertentie

De gemiddelde kosten van Russische ruwe olie inclusief vrachtkosten die in april op de Indiase kust landde, bedroegen USD 68,21 per vat – het laagste niveau sinds de oorlog in Oekraïne. De gemiddelde kosten van Saoedi-Arabische ruwe olie die in april naar India werd verzonden, bedroegen USD 86,96 per vat, terwijl Iraakse olie USD 77,77 per vat kostte.

De invoerprijs van mei is nog niet vrijgegeven.

Rusland verkoopt recordhoeveelheden ruwe olie aan India om het gat in zijn energie-export te dichten nadat de Europese Unie de invoer in december verbood.

Advertentie

In december verbood de EU Russische overzeese olie en legde een prijsplafond van USD 60 per vat op, waardoor andere landen geen gebruik kunnen maken van EU-scheepvaart- en verzekeringsdiensten, tenzij olie onder de limiet wordt verkocht.

Ambtenaren van de industrie zeiden dat Indiase raffinaderijen de dirham van de VAE gebruiken om te betalen voor olie die wordt geïmporteerd tegen een prijs van minder dan USD 60.

Lees ook

Brug over Ganga 'stort in', zegt Bihar geplande sloop

< img src="https://images.indianexpress.com/2023/06/Rahul-Gandhi-3.jpg?resize=450,250" />

'PM Modi's auto crasht terwijl hij blikken in achteruitkijkspiegel: Rahul Gandhi in VS

Amit Shah ontmoet een team van worstelaars, ze vragen om een ​​vroege aanklacht

Odisha treintragedie Live Updates: Spoorwegen bestelt landelijke veiligheid…Advertentie

Volgens Vortexa importeerde India in maart 2022 slechts 68.600 bpd olie uit Rusland.

>