In de opvangkampen van Manipur dromen sommigen van een thuis, anderen zoeken een nieuwe start

0
32

Met alleen de kleren aan hun rug ontvluchtten M. Joy Singh en zijn gezin van vijf hun huis in het heuveldistrict Kangpokpi en kwamen op 7 mei aan in een opvangkamp in Imphal West's Lamboi Khongnakhong. zien weinig hoop op een spoedige terugkeer, zelfs nu het geweld dat op 3 mei begon in de hele staat doorgaat.

Ze behoren tot de duizenden gezinnen die momenteel in opvangkampen in de hele staat zitten , van wie velen nu bijna een maand als vluchteling in hun eigen staat leven.

Lezen | Waarom worden er in Manipur zoveel lichamen niet opgeëist? Zeven families hebben enkele antwoorden

Op 2 juni woonden er 37.450 mensen in opvangkampen in 13 districten. En met de aanhoudende incidenten van schietpartijen en brandstichtingen, vooral in de gebieden aan de rand van vallei- en heuveldistricten, stijgt dit aantal met de dag.

Het opvangkamp waarin M. Joy Singh en zijn gezin worden ondergebracht, is gevestigd in een overheidsschool. Het is opgezet door lokale bewoners van een groep genaamd Indigenous Development Mission en is veel kleiner dan veel andere kampen. Het huisvest 67 mensen uit 22 families, de meesten uit het Kangpokpi-district en een paar uit het Churachandpur-district. Omdat de schoolcampus klein is, zeggen de organisatoren dat ze al over capaciteit beschikken en sinds 24 mei geen nieuwe mensen meer hebben aangenomen.

Lees | Manipur verdeelt zich ook in overheidsdiensten: 'Told my boss transfer me'

“De voorzieningen voor het kamp worden grotendeels gedoneerd door verschillende ngo's en clubs. Ze hebben ons gevraagd naar onze behoeften en bijdragen. We hebben ook enkele basisvoorzieningen ontvangen van de kant van de overheid”, zegt S Milan Singh, een van de organisatoren. Sinds 12 mei hebben ze van het districtsbestuur 18 zakken rijst, drie zakken dal, enkele zakken zout, aardappelen en uien, drie blikken bakolie en 22.000 liter water gekregen.

Ook in Premium | Toenemende protesten, uitbarstingen van geweld, late reactie van de politie – wat ging er mis in Manipur

In Churachandpur zei Kennedy, onderdeel van de Kuki Khanglai Lompi-groep die 50 opvangkampen in het district beheert, dat het voorzien in basisbehoeften een dagelijkse uitdaging is te midden van de toenemende aantallen en stijgende hitte. Op zaterdagavond zelf kwamen meer dan 100 mensen uit het dorp Moljol naar de kampen. Momenteel, zei hij, wonen er meer dan 6.500 mensen in deze kampen, die zijn opgezet in scholen, kerken en gemeenschapsruimten. Nog eens 2.000 mensen wonen bij familieleden, maar zijn voor voedselrantsoenen afhankelijk van de groep.

“Verschillende belanghebbenden voorzien ons van voorraden. Er zijn andere maatschappelijke organisaties, de kerk, particuliere organisaties, het Indigenous Tribal Leaders' Forum en het districtsbestuur… Op dit moment is het verstrekken van medicijnen aan de mensen een grote uitdaging voor ons, vooral omdat veel mensen ziek worden door de hitte', zei hij. Het is echter vooral de toekomst die hem zorgen baart.

Advertentie

“We kunnen ze niet elke dag blijven voeren. Uiteindelijk zullen mensen weer in hun eigen levensonderhoud moeten voorzien', zei hij.

Terug in Imphal zei M. Joy Singh – die leraar was op een privéschool – dat rehabilitatie voor hem idealiter zou betekenen dat hij terugkeerde naar Kangpokpi met bescherming, zodat hij zijn leven daar opnieuw kon beginnen. “Ik heb er mijn hele leven gewoond. Mijn ouders en grootouders zijn daar gecremeerd. Ik wil de plek waar ik ben opgegroeid niet kwijtraken, maar ik vrees dat het meer dan een of twee jaar kan duren om terug te keren', zei hij.

Mis het niet | Uitdrukkelijke mening over geweld in Manipur: niet de taak van de rechtbank

In een ander opvangkamp in Imphal zei M Baby, wiens huis in de stad Churachandpur was en die sinds 10 mei in het kamp is, dat haar familie liever een nieuwe start zou willen in de vallei.

Advertentie

“We kwamen met niets anders dan onze kleren. Maar er is niets om naar terug te keren, alles is vernietigd”, zei ze.

Volgens de plaatsvervangend inspecteur van een van de betrokken districten zijn er voornamelijk twee groepen mensen in opvangkampen met een verschillende levensverwachting. termijn behoeften. Mensen die naar de opvangkampen zijn verhuisd vanuit grensgebieden van dezelfde districten, en degenen die uit andere districten komen die worden gedomineerd door mensen uit een andere gemeenschap.

“Degenen uit randdorpen zullen uiteindelijk waarschijnlijk teruggaan. Voor de andere ontheemde groep is het een grotere uitdaging. Totdat de vraag waar ze hervestigd zullen worden, is aangepakt, willen we in ieder geval een betere plek voor ze vinden om te wonen waar ze wat privacy kunnen hebben en als familie kunnen leven in plaats van allemaal samen, en dat is iets waar we naar toe werken,” zei de functionaris.

Lees ook

Brug over Ganga 'stort in', zegt Bihar geplande sloop

'PM Modi's auto crasht als hij kijkt in de achteruitkijkspiegel': Rahul Gandhi in de VS

1.000 arbeiders, zware machines, 24×7: Restauratie op spoor, treinen tuffen…

Odisha treintragedie Live Updates: Spoorwegen bevelen landelijk veiligheidsvervoer aan…

Onder de gevangenen van de Lamboi opvangkamp zijn 14 kinderen. Hoewel scholen in de hele staat sinds het begin van het geweld gesloten zijn en tot ten minste 15 juni gesloten zullen blijven, is een kleine opluchting voor de kinderen dat enkele vrijwillige leerkrachten de afgelopen twee weken het kamp hebben bezocht om wat informele lessen van een paar uur voor hen.

© The Indian Express (P) Ltd