In Bengalen laaien de breuklijnen van Junglemahal op terwijl Kudmis de lat hoger legt in de ST-status

0
38

De 26-jarige Madhuri Mahato staat voor haar lemen huis in het dorp Khemasuli in het district Paschim Medinipur in West-Bengalen en wijst naar een gekrabbel op de buitenmuur naast een foto van een meisje met pijl en boog, waarop staat: “Feest r Prachar Likhte Dibak Nai (We zullen door geen enkel feest graffiti toestaan).” Een soortgelijke regel staat op de lemen muur van het huis van haar buren: “Hamder Kath Hamder Thak, Voter Prachar Bandho Thak (Laat onze muur van ons zijn, laat de campagne voor stemmen stoppen).”

In verschillende dorpen in Paschim Medinipur en het naburige district Jhargram zijn onlangs dergelijke berichten op de huizen van Kudmis (Mahatos) verschenen, waarin politieke partijen werden verboden hun muren te gebruiken voor hun campagnes. Niet alleen dit, verschillende Kudmi-leiders en arbeiders van zowel het regerende Trinamool Congress (TMC) als oppositiepartijen zoals de BJP, CPI(M) en het Congress, waaronder panchayat-leden, zijn begonnen met het verlaten van hun partijen of posten om zich aan te sluiten bij de agitatie eisende gemeenschap van de gemeenschap. de Scheduled Tribe (ST)-status en opname van hun Kudmali-taal in de Achtste Lijst van de Grondwet.

Deze strategie van de Kudmi-gemeenschap is bedoeld om druk uit te oefenen op de politieke partijen in de aanloop naar de panchayat-verkiezingen, die naar verwachting in de komende maanden worden gehouden, en de Lok Sabha-peilingen die voor volgend jaar zijn gepland.

Muurgraffiti bij een huis in Khemashuli van West Midnapore. (Express-foto door Express-foto door Partha Paul)

De Kudmi-gemeenschap, die momenteel wordt vermeld in de categorie Other Backward Classes (OBC), speelt een belangrijke rol bij elke verkiezing in de door stammen gedomineerde Junglemahal-districten van Paschim Medinipur, Jhargram, Bankura en Purulia. Bij de panchayat-verkiezingen van 2018 had de BJP de macht veroverd in 100 panchayats en bij de Lok Sabha-verkiezingen van 2019 won ze vijf van de zes parlementszetels in de regio die wordt gedomineerd door Kudmis en tribals. Maar de BJP kreeg een tegenslag in de peilingen van 2021, waarbij de partij slechts 16 van de 40 zetels won en de TMC de overhand kreeg in de regio.

Lees ook: | Achter de agitatie van de Kudmis in Bengalen en Jharkhand voor de Scheduled Tribe-status

De huidige escalatie in de Kudmis-beweging komt nadat maanden van hun protesten geen enkele concessie hebben opgeleverd van het door de BJP geleide centrum of de door Mamata Banerjee geleide deelstaatregering.

In september vorig jaar organiseerde Kudmis een spoorwegblokkade bij de stations Kustaur en Khemasuli in de districten Purulia en Paschim Medinipur vanwege hun eis, maar hief deze na vijf dagen op.

Ze waren weer gehurkt op het spoor bij Kustaur en Khemsauli in april van dit jaar, hoewel ze ook gedeeltelijk de nationale snelweg tussen Kolkata en Mumbai blokkeerden. Hun protest duurde vijf dagen en eindigde opnieuw zonder enige concrete garantie van de overheid over hun eis.

Advertentie Lees ook: | Terwijl Kudmis de ST-status van Centre zoekt, willen ze dat de regering van Mamata het standpunt

ontruimtDeze keer nam de TMC-regering echter nota van de uitbarsting van de Kudmi-opschudding en op 17 mei ontmoetten drie vertegenwoordigers van de gemeenschap Chief Minister Mamata Banerjee op het staatssecretariaat Nabanna in Howrah. Tijdens de bijeenkomst vertelde de CM de Kudmi-leiders dat haar regering een voorstel zou opstellen om de ST-status aan de gemeenschap te verlenen en dit naar het Centrum zou sturen. Volgens een hoge functionaris die bij de bijeenkomst aanwezig was, werd ook besloten dat er een Kudmi Development Board zou worden opgericht voor het welzijn van de gemeenschap.

De huidige escalatie in de beweging van Kudmis komt nadat maanden van hun protesten geen enkele concessie opleverden van het door de BJP geleide centrum of de Mamata Banerjee -geleide deelstaatregering. (Express foto door Partha Paul)

Negen dagen later verdampte de schijnbare vooruitgang die tijdens de bijeenkomst was geboekt toen het konvooi van TMC-parlementslid Abhishek Banerjee, de neef van de CM, met stenen werd bekogeld nadat het de stad Jhargram had verlaten na een roadshow. Staatsminister Birbaha Hansda raakte gewond bij de aanval. Sindsdien zijn 10 Kudmi-demonstranten gearresteerd, onder wie hun leider Rajesh Mahato.

Gerelateerd nieuws: | Aanval op Abhisheks konvooi: 4 gearresteerd, Kudmi-outfit zegt niet betrokken te zijn

De Kudmi-gemeenschap heeft beweerd dat het een samenzwering is om hun beweging te laten ontsporen en heeft een CBI-onderzoek naar het incident geëist. Maar ze weigeren zich terug te trekken. “De meeste huizen in mijn dorp hebben zulke geschriften op hun muren. We staan ​​geen enkele politieke activiteit toe in ons dorp. Onze muren mogen niet worden gebruikt voor politieke graffiti of campagnes, van welke partij dan ook”, zegt Madhuri.

Advertentie Lokale Kurmi-leiders in het dorp Khemasuli, velen van hen verlieten TMC, BJP, Congress en CPI-M en sloten zich aan bij Kurmi Samaj. (Expressfoto door Partha Paul)

Niet ver van Madhuri's huis woont Sandip Mahato, de 33-jarige inwoner van het dorp Kantasol, die ooit een TMC-stand-president was. “Ik werkte vele jaren bij TMC, zelfs tijdens de linkse heerschappij. Maar ik verliet het feest op 11 april. Mijn samaj komt op de eerste plaats. Ik maak nu deel uit van de onrust. Noch de TMC, noch enige andere partij heeft iets voor mijn samaj gedaan. Dit is onze strijd voor Jati Satta (gemeenschapsidentiteit)”, zegt Sandip.

Naast hem in een snoepwinkel staat de 35-jarige Badal Chandra Mahato, die eerder de panchayat pradhan en de gebiedsvoorzitter van de BJP was. “Ook ik verliet de BJP op 11 april”, zegt hij. Net als zij hebben Pabitra Kumar Mahato, 47, inwoner van het dorp Khodumeer, die eerder bij de CPI(M) werkte, en voormalig congresmedewerker Santanu Mahato, 47, hun partijlidmaatschappen opgegeven om zich bij de agitatie van de gemeenschap aan te sluiten.

“Samaj andolan (gemeenschapsbeweging) is aan de gang. Hoe kan ik het de rug toekeren? ST-reservering is ons recht”, zegt Pabitra. Santanu zegt dat hij deel uitmaakte van de spoorblokkade in Khemsauli. “Als mijn kinderen groot zijn, zullen ze me vragen wat ik voor ze heb gedaan. Wat zal ik zeggen? Daarom maak ik deel uit van de beweging', zegt hij.

Kudmis' mega Jhargram-bijeenkomst

Kudmis is niet van plan zich terug te trekken en bereidt zich nu voor op een megabijeenkomst in Jhargram op 6 juni en mobiliseert hun gemeenschapsleden in dorpen voor hun campagne. “Het zal niet gemakkelijk zijn voor de deelstaatregering, TMC of welke andere partij dan ook om ons te negeren. Op 6 juni zullen onze leiders ons de routekaart laten zien voor het bereiken van de ST-status”, zegt Kamalesh Mahato, districtspresident Paschim Medinipur van Adivasi Kudmi Samaj.

Terwijl hij spreekt met The Indian Express, staande langs de weg bij het dorp Saotaldihi in het Lodhasuli-gebied van Jhargram zijn honderden Kudmi's met de traditionele gele vlaggen van de gemeenschap en met gele sjaals bezig met hun outreach naar dorpelingen, waarbij meer dan 100 motorfietsen en twee auto's met luidsprekers worden ingezet voor hun campagne.

Advertentie

Paschim Banga Kudmi Samaj-leider Sandip Mahato, 47, zegt dat de gemeenschap een “Ghagor Ghera (omsingelen van alle kanten)”-strategie heeft aangenomen om senior politieke leiders te confronteren die de Junglemahal-gordels bezoeken.

Kudmis beweert dat tijdens de Britten koloniale overheersing werden ze beschouwd als een primitieve stam zoals Mundas, Oraons en Santhals. Maar toen de ST-lijst na 1950 werd opgesteld, verloren ze de ST-status en werden ze in de OBC-categorie geplaatst.

Advertentie

Maar de Kudmi-agitatie en de aanval op het konvooi van Abhishek vielen niet in goede aarde bij stamgroepen en lijken te hebben geleid tot sociale kloven in de regio. Het United Adivasi Forum, een platform van 18 tribale organisaties, heeft op 8 juni een bandh bijeengeroepen. De leider van de stamgroep Bharat Jakat Majhi Pargana Mahal, Dilip Mandi, zegt: “We zijn tegen de ST-status voor Kudmis, aangezien ze van tevoren een mondige gemeenschap zijn geweest. Onafhankelijkheid. Ze hebben land, onderwijs en geld. Ze zijn altijd in verband gebracht met mensen uit de hogere kaste. Ondertussen zijn de Santhali- en Adivasi-gemeenschappen extreem achterlijk. Als Kudmis de ST-status krijgen, grijpen ze alle reserveringsvoordelen en zullen de Adivasi-gemeenschappen verder worden beroofd.”

Lees ook

Post-Karnataka, BJP herschikt Zuid-strategie, praat met Chandrababu Naidu voor…

Gezamenlijke Oppn-bijeenkomst: te midden van datumproblemen, zegt Nitish dat partijen hun…

Terug naar -back mahapanchayats ter ondersteuning van worstelaars verhogen politieke hitte …

BJP's bereik in Mali voordat Rajasthan boemerangs peilt als afwezige Gehlot h…

Kamalesh Mahato ontkent Kudmis' betrokkenheid bij de aanval op het konvooi van Abhishek en wijst erop dat ze hebben opgeroepen tot een CBI-onderzoek naar het incident. Gevraagd naar het verzet van de stammen tegen de eis van zijn gemeenschap, zegt hij: “We hebben honderden jaren naast elkaar geleefd. Het maakt ook deel uit van een samenzwering om hen tegen ons te provoceren. Sommige van hun leiders die in steden wonen, provoceren de stammen en proberen verdeeldheid en spanning tussen ons te creëren.”