Den högsta maoistledaren Kattam Sudarshan dör av naturliga orsaker i Chhattisgarh

0
33

Maoistledaren Kattam Sudarshan, 69, som spelade en nyckelroll i att propagera maoiströrelsen i Indien i nästan fem decennier, dog av hjärtsvikt den 31 maj i skogarna i södra Chhattisgarh, enligt information till media av förbjudna kommunistpartiet i Indien (maoister). Chhattisgarh-polisen vägrade dock att kommentera frågan.

Enligt en PTI-rapport, som citerar ytterligare generaldirektör för polisen (Naxal Operations) Vivekananda, hade regeringen deklarerat en kontant belöning på 1 crore Rs på Sudharshans huvud.

Sudarshan var politbyrån för CPI (maoister) och var känd i partikretsarna som “kamrat Anand”. Han led av kronisk bronkit, diabetes och högt blodtryck, lär man sig.

Sudarshan föddes i byn Bellampalle, nu i Telangana. Hans far var arbetare. Han inspirerades av de maoistiska rörelserna i Naxalbari i Västbengalen och Srikakulam i Andhra Pradesh och anslöt sig till rörelsen 1974 medan han tog ett diplom i gruvdrift. Samma år spelade han en roll i att etablera den radikala studentrörelsen och organiserade bondeprotester i Luxetttipet i Telangana 1978.

Hans roll i Chhattisgarh maoiströrelsen började 1980 när han postades som Adilabad-kommittémedlem och genomförde maoistiska aktiviteter i Dandakaranya, en term som används av maoister för att beskriva hela Bastar-regionen (sju distrikt) och vissa delar av Maharashtras Gadchiroli-distrikt . 1987 postades han i Dandakaranyas skogskommitté.

Läs även

Bro över Ganga “kollapsar”, Bihar säger att planerad rivning

Efter 2 uttalanden mot honom drar minor tillbaka anklagelserna mot WFI-chefen…

Odisha järnvägsolycka: Passagerartågstrafiken återupptas den återställda spår …

Dagen efter hans ställföreträdare kallas brokollaps planerad, Nitish skyller på “fattiga …

Sedan 1995 har han varit medlem i centralkommitténs ledamot för rörelsen och sades ha spelat en nyckelroll i att föra rörelsen framåt i Chhattisgarh, Telangana och Andhra Pradesh. Han var också redaktör för förbjudna maoistiska tidskrifter och andra publikationer.

© The Indian Express (P) Ltd