De voormalige premier van Pakistan, Imran Khan, beschuldigt het leger ervan zijn partij te willen vernietigen

0
38

De omstreden voormalige premier van Pakistan, Imran Khan, heeft het machtige leger en zijn inlichtingendienst ervan beschuldigd openlijk zijn politieke partij te willen vernietigen. hij zou voor een militaire rechtbank worden berecht en in de gevangenis worden gegooid.

Khan heeft eerder gesuggereerd dat het leger de hand heeft toegeslagen bij het neerslaan van zijn Pakistaanse partij Tehreek-e-Insaf (PTI), maar zijn opmerkingen in een interview in zijn huis in Lahore op zaterdagavond waren de meest botte tot nu toe.

“Het is volledig het establishment”, zei de voormalige cricketheld tegen Reuters, toen hem werd gevraagd wie er achter het harde optreden zat. “Evestiging betekent natuurlijk het militaire establishment, want ze zijn nu echt openlijk – ik bedoel, het is nu niet eens verborgen – ze zijn gewoon in de openbaarheid.”

Een woordvoerder van het leger, dat het land in zijn 75-jarige geschiedenis direct of indirect heeft bestuurd en zelden zo publiekelijk is uitgedaagd als Khan, reageerde niet op een verzoek om commentaar.

p>

Een jarenlange confrontatie tussen Khan, volgens peilingen de populairste leider van Pakistan, en het leger kwam tot een hoogtepunt toen vorige maand militaire gebouwen en eigendommen werden geplunderd, naar verluidt door zijn aanhangers.

p> Lees ook | Hoe de PTI-partij van de voormalige Pakistaanse premier Imran Khan uiteenvalt

De politieke onrust heeft de onzekerheid vergroot in het nucleair bewapende land van 220 miljoen inwoners, dat ook wordt geteisterd door financiële onrust. De economie van 350 miljard dollar worstelt om wanbetaling af te wenden, een recordinflatie onder controle te houden en om te gaan met een sterk dalende munteenheid.

Khan noemde de gewelddadige protesten, die uitbraken nadat hij kort was gearresteerd, een “false flag-operatie” #8221; bedoeld om hem te targeten.

Advertentie

De autoriteiten zijn begonnen met het berechten van tientallen mensen, onder wie leden van zijn partij, die verdacht worden van betrokkenheid bij de protesten in de militaire rechtbank – meestal gereserveerd voor militairen of degenen die worden aangemerkt als staatsvijanden.

“Dat is de enige manier waarop ze me in de gevangenis krijgen,” Zei Khan, eraan toevoegend dat het leger wilde voorkomen dat hij weer aan de macht zou komen bij verkiezingen die in november worden gehouden.

Hij zei dat ongeveer 150 strafzaken die tegen hem waren aangespannen lichtzinnig waren en door elke civiele rechtbank zouden worden afgewezen.< br />“Dus hun enige hoop, en omdat ze vastbesloten zijn om me uit de weg te ruimen, denk ik dat ze dat zullen doen, hun hele schertsvertoning van militaire rechtbanken, is mij gevangen te zetten,” zei hij.

Advertentie

“Ik twijfel er absoluut niet aan dat de militaire rechtbanken voor mij bedoeld zijn,” zei Khan, die op borgtocht vrij is.
Amnesty International zegt dat Pakistaanse militaire rechtbanken eerder blijk hebben gegeven van minachting voor een eerlijk proces, gebrek aan transparantie, gedwongen bekentenissen en executies na oneerlijke processen.

Spionbureau

Khan zei dat de machtigste spionagedienst van het land, de Inter Services Intelligence (ISI) van het leger, nauw betrokken was bij het harde optreden.

Hij zei dat twee hooggeplaatste leden van zijn partij waren gebeld door het bureau voor gesprekken. “En toen ze daarheen gingen, sloten ze ze gewoon op en zeiden ‘Je (gaat) niet weg tenzij je afstand doet van deel uitmaken van PTI.”

Khan zei dat hij heeft geprobeerd contact op te nemen met het leger voor gesprekken om een ​​uitweg uit de huidige crisis te vinden, maar geen antwoord heeft gekregen, en dat hij niet wist waarom de legerleider, generaal Asim Munir, “gefixeerd” om hem buitenspel te zetten.

Voordat hij in november 2022 legerleider werd, was Munir het hoofd van de ISI – een post waaruit hij in 2019 plotseling werd verwijderd toen Khan premier was.

Advertentie Lees ook | 'Ons stimuleringspakket zo groot als Pak BBP': India op aanbod van Imran Khan om te helpen

Khan zelf werd vorig jaar uit zijn ambt gezet tijdens een parlementaire stemming die volgens hem was georkestreerd door Pakistaanse topgeneraals. Het leger ontkent dit.

Er werd geen officiële reden gegeven voor de voortijdige verwijdering van Munir, maar Khan erkende in het interview voor het eerst dat hij hem uit de functie had willen hebben.

Advertentie

“Ik denk dat hij misschien wrok koestert omdat ik hem heb gevraagd af te treden" als ISI-chef, zei Khan. “Ik weet het niet.”
Op de vraag waarom hij Munir had gevraagd af te treden, zei Khan: “Weet je, ik, als premier, vond dat hoe de inlichtingendienst werd gerund… Daar had ik mijn problemen mee.” Hij ging niet verder in.

Munir werd later door Khan's opvolger en politieke rivaal, premier Shehbaz Sharif, tot topgeneraal van het land gekozen.

Advertentie

“Hij zou geen problemen moeten hebben met dat nu omdat hij de legerleider is,” zei Khan, verwijzend naar de verwijdering van Munir als ISI-hoofd. “Dus waarom zou hij die wrok koesteren?

Khan zei dat hij verbaasd was over de campagne tegen hem.

Lees ook

Overlopers van ex-Pakistan premier Imran Khan's partij vormen nieuwe outfit< figure class="non_premium_icon">

Pakistaanse Taliban claimen aanval in noordwesten dat links 2 soldaten, 2 mili…

Imran Hoogtepunten arrestatie Khan: Pakistan SC noemt arrestatie ex-premier onwettig, o…

Pakistan gaat brandstichters van 9 mei rechtmatig straffen, zoals de VS deden bij Capitol Hill Rio…

“(ik ben) iemand die bekend staat 50 jaar in dit land, die waarschijnlijk alle prijzen in dit land heeft gewonnen en waarschijnlijk de bekendste Pakistaan ​​is, en plotseling wordt behandeld als een soort vreemdeling, als staatsvijand.