Home Dutch De mixed reality-headset van Apple zal je iPhone niet vervangen, in ieder geval niet op dit moment

De mixed reality-headset van Apple zal je iPhone niet vervangen, in ieder geval niet op dit moment

0

Er gaat een sterke buzz op internet dat zodra Apple zijn headset voor gemengde realiteit aankondigt tijdens de Worldwide Developers Conference van deze week, de iPhone overbodig zou worden. Velen hebben jarenlang de dood van de iPhone voorspeld, maar de aankondiging van Apple van maandag wordt gezien als de eerste stap in het uitfaseren van wat het meest succesvolle technologieproduct aller tijden is. De waarheid is dat de headset, hoe geavanceerd hij ook is, de iPhone niet zal vervangen. in ieder geval geen haast.

“De iPad heeft de iPhone niet gedood, hij heeft hem aangevuld met een spectrum aan apparaten die mensen gebruiken. Hetzelfde idee is van toepassing op head-mounted displays (HMD's), in ieder geval voor de komende acht jaar', zegt Tuong H. Nguyen, een analist bij Gartner die de Extended Reality (XR)-industrie volgt, tegen indianexpress.com in een e-mailinterview. Nguyen ziet HMD's als een ander eindpuntcomputerapparaat vergelijkbaar met smartphones en tablets.

Zeven lange jaren in ontwikkeling, de headset — bedacht en ontworpen onder CEO Tim Cook — zal sterk leunen op mixed reality: een soort technologie die fysieke en virtuele realiteit combineert om een ​​nieuwe omgeving te creëren. Mixed reality speelt zich niet af in de fysieke of virtuele wereld, maar is een hybride van beide.

“Als Apple gelooft dat zijn merk- en ontwikkelaarsecosysteem klaar is om uitzonderlijke nieuwe ervaringen bovenop het apparaat te bouwen, dan zal het beginnen met het uitvoeren van zijn strategie en de markt betreden”, legt Thomas Husson, VP en Principal Analyst – Marketing & Strategie bij Forrester Research. “Ik denk dat het jaren zal duren voordat het opschaalt, maar het is een manier om het innovatieleiderschap te behouden.”

Lees ook | Voorlopig tuurt de mixed reality-headset van Apple in een verwarrende toekomst

Op forums en sociale media wordt constant gebabbeld dat Apple een headset nodig heeft – die sterk afhankelijk is van mixed reality om de afhankelijkheid van de iPhone te verminderen. Maar dit is geen goede reden om een ​​geheel nieuwe productcategorie te activeren… er is meer.

De headset zal naar verluidt high-definition schermen bevatten voor de ogen van de gebruiker. (Afbeelding tegoed: Apple-headsetconcept van industrieel ontwerper Marcus Kane)

De iPhone veranderde in zijn eentje het fortuin van Apple en maakte het tot een van de rijkste bedrijven ter wereld. In anderhalf decennium zijn de iPhone en zijn verkoopmechanismen zo volwassen geworden dat zelfs als Apple zonder enige tamtam een ​​nieuw model lanceert, er nog steeds miljoenen van verkocht zullen worden. Maar er zijn nog maar heel weinig andere producten die samen met de eerste iPhone zijn verkocht, op de markt verkrijgbaar. Voor Apple is het niet gemakkelijk om van de iPhone af te stappen, zoals het deed met de iPod, omdat veel van de inkomsten van het bedrijf nog steeds afkomstig zijn van dit ene product — De iPhone-verkopen waren goed voor iets minder dan de helft van de kwartaalomzet van Apple, volgens het Q2-inkomstenrapport dat op 4 mei werd gepubliceerd.

Consumenten staan ​​misschien niet langer in de rij bij Apple Stores om de nieuwe iPhone te kopen, maar dat betekent niet mensen zijn gestopt met het kopen van iPhones. De laatste tijd is de vraag naar de iPhone in veel Aziatische markten, vooral in India, zo enorm gestegen dat Apple steeds meer zowel in de detailhandel als in de productie investeert.

Advertentie

Misschien wel de grootste reden waarom de iPhone nog steeds bestaat, is de plakkerigheid van het apparaat en hoe het een centrale rol speelt in het Apple-ecosysteem. Als je het nog niet gemerkt hebt, is de iPad een iPhone met een groot scherm, terwijl de Apple Watch een iPhone om je pols is. De Apple-headset, hoe hij ook genoemd wordt, laat gebruikers in een scherm kijken dat hen doet denken aan de iPhone, maar waarmee ze een meeslepende 3D-video kunnen bekijken, interactieve trainingen kunnen doen of kunnen chatten met realistische avatars via een bijgewerkte FaceTime.

De mixed reality-headset van Apple is al zeven lange jaren in de maak. (Afbeelding tegoed: Apple)

Maar het is nog niet duidelijk hoe deze nieuwe vorm van interactieve bril het door Apple gedomineerde smartphonedomein zal beïnvloeden. Voorlopig bevindt de XR-markt, die ook virtuele en augmented reality-apparaten omvat, zich echter in een experimenteel stadium. De headset van Apple lijdt waarschijnlijk aan hetzelfde probleem dat andere VR- en AR-headsets teisterde: de meeste mensen willen geen grote headsets dragen en afgesneden worden van de echte wereld om hen heen. De trage verkoop van VR-headsets is het bewijs dat consumenten niet overtuigd zijn met bestaande headsets. De vraag is of Apple daar verandering in kan brengen.

Met rond de $3000 zal de hoge prijs van het apparaat ontwikkelaars en early adopters die software schrijven en apps ontwikkelen meer aanspreken. Met dat in het achterhoofd wordt het duidelijk dat de mixed reality-headset van Apple niet bedoeld is voor de gemiddelde gebruiker. Verwacht daarom geen verwijzingen dat dit een iPhone-vervanging is tijdens de zorgvuldig gekalibreerde WWDC-keynote op maandag.

Advertentie Lees ook | Van Google tot Microsoft, 5 keer faalden merken op de VR/AR-markt. En wat we van hen kunnen leren

Apple's debuut van mixed reality zou wel eens het begin kunnen zijn van de gesprekken over het lot van mobiel in een nieuwe wereld waar interacties het gebruik van eye-tracking en hand-tracking-technologie vereisen in plaats van een touchscreen . Maar daarvoor moet Apple beantwoorden of een headset al dan niet een betere manier is om met anderen te communiceren dan een telefoon.

Lees ook

iOS 17-update: lijst met iPhones die waarschijnlijk in aanmerking komen voor een upgrade

ChatGPT Plus te prijzig? 6 websites waarmee u gratis toegang hebt tot GPT-4

WWDC 2023: Apple's keynote bekijken en wat je kunt verwachten

Hier is alle hardware die Apple zou kunnen aankondigen op WWDC 2023

Nguyen legt uit: “De grootste uitdaging is de ervaring die het levert – zal er genoeg boeiende, unieke inhoud en ervaringen die ervoor zorgen dat mensen dit apparaat en ervaring willen adopteren in vergelijking met wat ze al hebben met andere end-point computing-apparaten.”