De augmented reality-headset van Apple is niet wat je denkt

0
39
Apple

Na jaren wachten debuteerde Apple zijn Vision Pro-headset tijdens een conferentie op WWDC 2023. En hoewel het gemakkelijk is om aannames te doen, tart Vision Pro bijna alles wat we “ weten” over VR- of AR-producten. Je zult de Metaverse hier niet vinden, en je zult niet geïsoleerd zijn in een scherm.

Inhoudsopgave

Een headset waar je doorheen kunt kijken
Apple raakt de metaverse niet aan
En Apple verwacht niet dat je Vision Pro koopt

Een headset waar je doorheen kunt kijken

Apple

Op dit punt zijn de meeste mensen bekend met virtual reality. Een headset zoals de Meta Quest 2 kan je meenemen naar een verscheidenheid aan digitale werelden en de realiteit blokkeren die je werkelijk bewoont.

Maar Apple's Vision Pro-headset is een beetje anders. Het is een headset met gemengde realiteit, wat betekent dat het een virtuele laag toevoegt aan de echte wereld. Wanneer u de Vision Pro gebruikt, kunt u uw hele omgeving zien, die wordt weergegeven met behulp van een verzameling camera's met hoge resolutie. Een iPad-achtige interface zweeft voor je, en van daaruit communiceer je met apps en andere tools, waaronder (optioneel) het bureaublad van je Mac.

Deze apps kunnen reageren op uw omgeving – ze werpen schaduwen en ze weerspiegelen veranderingen in omgevingslicht door middel van transparantie-effecten en animaties. Bovendien kun je apps in je kamer plaatsen. Ze zitten niet voor je ogen vast. Als u bijvoorbeeld een app naar uw open haard verplaatst, blijft deze daar staan, bijna als een scherm in de echte wereld.

Apple omschrijft Vision Pro als een “Spatial Computing” platform. Het doel is om te doen alsof er geen scherm voor je gezicht is. In plaats daarvan geeft Vision Pro je de magische kracht om virtuele schermen in de echte wereld te plaatsen, die “echt” en zijn veel groter dan de schermen die u daadwerkelijk bezit.

Natuurlijk kan een Stage Manager-achtig virtueel desktopsysteem u een meer gericht beeld geven als u slechts met één app tegelijk wilt werken. En u kunt verschillende apps in een configuratie met meerdere monitoren plaatsen, waardoor u effectief de computermonitoren simuleert die u mogelijk op uw bureau heeft staan.

GERELATEERDWanneer wordt iOS 17 gelanceerd en welke iPhones zijn compatibel?

En Vision Pro is geschikt voor meeslepende ervaringen. Wanneer u uw echte wereld wilt verlaten, kunt u een van de vele Vision Pro-omgevingen starten, dit zijn vooraf gemaakte virtuele werelden. Tijdens WWDC liet Apple een kalme bosomgeving zien, die veel aantrekkelijker is dan de virtuele kantoorruimtes waar Meta graag naar verwijst.

Ik ga niet diep in op de specificaties, althans niet in dit artikel. Maar Apple's concept van “Spatial Computing” wordt geleverd met enkele vereisten: een geweldig scherm en een reeks camera's met hoge resolutie. Dit spul is duur, daarom hebben bedrijven als Meta nauwelijks vooruitgang geboekt op het gebied van passthrough-video. Apple kan deze ervaring alleen bieden omdat het bereid is meer dan $ 3.000 in rekening te brengen voor de Vision Pro-headset, hoewel ik moet opmerken dat ik Vision Pro niet heb getest, dus ik weet niet hoe goed het presteert echt.

Apple raakt de metaverse niet aan

Apple

Een van de grootste problemen waarmee VR wordt geconfronteerd, is de publieke perceptie. Het is moeilijk voor te stellen hoe deze technologie echt nuttig zal zijn buiten gaming. En het Metaverse-concept van Zuckerberg maakte de zaken alleen maar erger: niemand wil acht uur per dag doorbrengen in een virtueel kantoor dat eruitziet als een slechte PlayStation-game.

Uiteraard is productiviteit een belangrijk aspect van de Vision Pro-headset van Apple. Maar Apple doet er alles aan om klanten bij dit idee te betrekken. Het leunt niet op Meta's concept van een “alles in VR” toekomst. Bovendien is passthrough-video een bepalend kenmerk van Vision Pro en geeft het productiviteit een meer futuristische en uitnodigende uitstraling.

Maar productiviteit en gamen zijn niet de verkoopargumenten van Vision Pro. De manier waarop Apple dit apparaat op de markt brengt, doet me zelfs aan de iPad denken. Er is een enorme focus op entertainment, ontspanning, contact maken met familie en het creëren van herinneringen. Het is een zeer verfrissende verandering van tempo die we nog niet echt hebben gezien in de wereld van augmented of virtual reality.

Video afspelen

Komt er bijvoorbeeld iemand bij je in de buurt terwijl je de Vision Pro draagt, dan verschijnen je ogen door de headset. Ze zullen weten dat je ze kunt zien. En op momenten dat u niet buiten de headset kunt kijken, worden uw ogen verduisterd door een kleurrijke wolk, wat aangeeft dat u niet verrast of gestoord moet zijn. (Als iemand ervoor kiest om naar je toe te lopen, verschijnen ze in je headset, dus je moet niet te geschrokken zijn.)

GERELATEERDQuest Pro Review: Meta mist het doel

Bovendien kan Vision Pro zijn externe camera's gebruiken om 3D-foto's of -video's van uw omgeving te maken. Je kunt bijvoorbeeld een verjaardagsfeestje van een kind opnemen en het op elk moment opnieuw beleven met head-tracking, 3D-diepte en ruimtelijke audio. Andere headsets raken aan deze functie met panoramische 3D-foto's, maar Apple maakt er een echte prioriteit van, wat zeer opmerkelijk is.

En de Vision Pro kan dienen als een persoonlijke bioscoop met 3D-audio. Nogmaals, dit is iets waar andere headsets op ingaan, maar Apple's mening is een beetje uniek. Met behulp van passthrough-video kunt u een virtueel filmscherm overal in uw kamer plaatsen, maar u heeft ook de mogelijkheid om het scherm uit te breiden in een volledig meeslepende omgeving (zoals een donker bos).

Je kunt ook in een van de vele omgevingen van de Vision Pro zitten en niets doen. Apple zegt dat je bijvoorbeeld tijdens een stressvolle werkdag een Omgeving kunt bezoeken of tijdens een vliegreis erin kunt blijven. Het is een eenvoudig idee, maar het loopt voorop in de marketing van Apple – een schril contrast met Meta's obsessie met Beat Sabre en virtuele 3D-kantoren.

< h2 role="heading" aria-level="2">En Apple verwacht niet dat u Vision Pro koopt

Apple

Lang voor WWDC 2023 wisten we dat de Vision Pro veel geld zou gaan kosten. Analisten als Mark Gurman suggereren dat Apple Vision Pro niet ziet als een melkkoe. In plaats daarvan is deze headset van de eerste generatie bedoeld voor ontwikkelaars en liefhebbers. Het zal helpen om de infrastructuur en hype op te bouwen voor een meer betaalbare, meer toegankelijke Apple-headset.

Vision Pro kost maar liefst $ 3.500. Zeer weinig mensen hebben een gadget dat zoveel geld kost, en als ik heel eerlijk kan zijn, is de Vision Pro de prijs waarschijnlijk niet waard. Het is een product van de eerste generatie, het zal worden vervangen door iets goedkopers, en ontwikkelaars moeten nog steeds speciale apps voor visionOS maken (hoewel de headset iPad-apps en je Mac-desktop kan uitvoeren).

Zelfs als het een product is van de eerste generatie, zal het worden vervangen door iets goedkopers. als je geïnteresseerd bent in Vision Pro, raad ik je niet aan om het te kopen. Wacht gewoon een paar jaar of neem genoegen met iets goedkopers. Meta's Quest 2-headset, die slechts $ 300 kost, en hoewel hij duidelijk achterblijft bij de kwaliteit van de Vision Pro, is het een geweldig apparaat waarmee het leuk is om mee te spelen.

Hoe dan ook, Vision Pro begint bij $ 3.500 en wordt begin 2024 gelanceerd. Ik neem aan dat dit apparaat onmiddellijk na de lancering wordt nabesteld, dus als je echt bereid bent om het te kopen, houd dan de lancering in de gaten datum. Voor wat het waard is, beweert Apple dat klanten de headset in de Apple Store kunnen uitproberen.