Bostadspriserna stiger med i genomsnitt 4,57 % i Indien under FY23, visar RBI-data

0
40

Hempriserna är på uppgång i Indien trots räntehöjningen från Indiens centralbank för att få ner inflationen. All-India Home Price Index (HPI) från Reserve Bank of India steg med 4,57 procent till 303,9 i mars 2023 jämfört med 290,6 i mars 2022, vilket indikerar att prisuppgången fortsätter över städerna.

År-till-år-rörelserna i HPI varierade stort mellan städerna, från en tillväxt på 16,3 procent till 326,8 (281 förra året) i Bengaluru till en sammandragning på 8,5 procent i Jaipur. På en sekventiell (kvartal-på-kvartal) basis ökade hela Indien HPI med 0,6 procent under fjärde kvartalet 2022-23, vilket visade en sekventiell ökning i sju av städerna.

Bostadsprisindex i Mumbai ökade med 4,26 procent till 293,3 i mars 2023 jämfört med 281,3 för ett år sedan. I Delhi var ökningen 6,65 procent till 347,9 från 326,2 i mars 2022. Kochi-index steg med 8,45 procent till 333,4.

RBI:s hemindex är baserat på data på transaktionsnivå som tagits emot från registreringsmyndigheterna i topp tio större städer. HPI har gått upp med nästan 10 procent de senaste tre åren mitt i pandemin och höga inflations- och räntor.an

Trots stigande bostadslånsräntor finns det ett positivt köpsentiment, sa analytiker.

“Om vi ​​tittar på marknadstrenden kommer vi att se att bostadsköpare faktiskt uppgraderar och går efter större fastigheter. Med det sagt kan man dra slutsatsen att om RBI höjer reporäntan ytterligare, vilket kommer att resultera i en räntehöjning, kommer marknadsdynamiken att förbli sund. I väntan på en eventuell vandring kan vissa utvecklare eller byggare vara försiktiga, men återigen är balansen mellan utbud och efterfrågan stark”, säger Navin Dhanuka, MD & VD för Unitern Advisors Pvt Ltd.

“Med många bra projekt nära slutförda finns det ingen brist och köparna tjänar på detta tillväxtmomentum. Jag tror att priserna så småningom kommer att stiga avsevärt, men samtidigt kommer köpare att ha bättre förutsättningar att satsa på större och bättre tillgångar, säger Dhanuka.

Annons

RBI har höjt den politiska reporäntan med 250 punkter till 6,50 procent sedan februari 2022 för att hålla tillbaka inflationen, vilket leder till en topp i bostadslåneräntorna. Bankernas utestående bostadslån steg med 14,3 procent till 19,49 lakh crore Rs den 21 april 2023 jämfört med 17,05 lakh crore Rs för ett år sedan, enligt RBI-data.

Detta är en växande marknad och fastigheter efterfrågan är här för att fortsätta i åtminstone några år.

“Utvecklarna omstrukturerar också sig själva för att attrahera nya investeringar för uppgraderade projekt som överensstämmer med de globala standarderna och certifieringarna. Så även om RBI höjer räntorna till några få punkter, kommer det momentum som fastighetsmarknaden bevittnar att fortsätta utan ett öre av tvivel”, säger Bhavesh Kothari, grundare & VD, Property First.

Annons

Enligt Knight Frank India var den dagliga genomsnittliga fastighetsregistreringen i maj 2023 308 enheter, vilket gör den till den näst bästa majmånaden under de senaste tio åren efter maj 2022. Medan de totala registreringarna sjönk i maj 2023, var styrkan i den dagliga försäljningshastighet på över 308 enheter och de stigande intäkterna indikerar tydligt robustheten på Mumbais fastighetsmarknad.

“Tvärtemot farhågorna kring räntehöjningar de senaste åren, indikerar data från marken en stark positiv trend i bostadssektorn över hela landet. Lanseringar av nya projekt, tillgång på finansiering och faktisk försäljning har alla visat på en anmärkningsvärd tillväxt och stabilitet”, säger Sunil Pareek, verkställande direktör – Assetz Property Group.

Räntorna har en tendens att följa ett cykliskt mönster och så småningom stabiliseras innan de går in i en ny cykel. För närvarande verkar det som att Indien närmar sig toppen av denna cykel, vilket banar väg för en längre period av stabilisering, sa Pareek. Tidigare räntehöjningar avskräckte inte utvecklare, som inte bara fortsatte med sunda projektlanseringar utan också drev större projekt med höjda försäljningspriser. Eftersom lån nu är kopplade till en extern referensränta (reporänta) kommer varje räntehöjning att leda till att bankernas utlåningsräntor stiger.

Stigande räntor på bostadslån kan dock ha gjort att försäljningen i kategorin priskänsliga bostäder till överkomliga priser i viss mån sjunkit, säger Pritam Chivukula, Vice President, CREDAI-MCHI. “Vi är hoppfulla att regeringen kommer att initiera några konstruktiva politiska åtgärder som kommer att stärka sektorn och upprätthålla tillväxten.”

Samtidigt förväntar sig experter inte att RBI kommer att höja räntorna i juni policyöversyn. “Vi vidhåller vår uppfattning att RBI sannolikt kommer att hålla den styrande reporäntan oförändrad vid policymötet den 8 juni på 6,50 %, eftersom vi förutspår den totala inflationen för Q2CY23 att ligga runt 50 punkter under RBI:s prognos från aprilmötet”, sa en Goldman Sachs rapport.

Annons

“Vi förväntar oss att det inhemska banksystemets likviditet förblir i linje med RBI:s beslut att dra in sedlar på 2 000 Rs, den nyligen genomförda repo-auktionen med rörlig ränta och vår syn på en platt betalningsbalans i år, ” stod det.

Läs även

IndiGo stänger mot rekordkontrakt för att köpa 500 jetplan från Airbus: report

Go First-krisen: Civil luftfartsministerium, flygbolag diskuterar prishöjning

FCNR-obligationer var 'minst dåliga' alternativ för att samla in dollar: Raghuram Rajan

Sensexvinster 240 poäng; Snygga slutar under 18 600; Axis Bank och M&M lyser

Med tanke på detta, och med avsevärd osäkerhet kring råvaruprisbanan och global tillväxt, kommer RBI sannolikt att behålla likviditetsåtstramningen, vilket signaleras av kommentaren att MPC kommer att “förbli fokuserad på indragning av boende”, sa Goldman Sachs.

© The Indian Express (P) Ltd