Boligprisene stiger med gjennomsnittlig 4,57 % over hele India i FY23, viser RBI-data

0
36

Boligprisene er på vei opp i India til tross for renteøkningen fra Reserve Bank of India for å få ned inflasjonen. All-India Home Price Index (HPI) til Reserve Bank of India steg med 4,57 prosent til 303,9 i mars 2023, mot 290,6 i mars 2022, noe som indikerer at prisstigningen fortsetter på tvers av metroene.

Bevegelsene fra år til år i HPI varierte mye mellom byene, fra en vekst på 16,3 prosent til 326,8 (281 i fjor) i Bengaluru til en sammentrekning på 8,5 prosent i Jaipur. På sekvensiell (kvartal-til-kvartal) basis økte hele India HPI med 0,6 prosent i 4. kvartal 2022-2023, og viser sekvensiell økning i syv av byene.

Boligprisindeksen i Mumbai økte med 4,26 prosent til 293,3 innen mars 2023 sammenlignet med 281,3 for ett år siden. I Delhi var økningen 6,65 prosent til 347,9 fra 326,2 i mars 2022. Kochi-indeksen steg med 8,45 prosent til 333,4.

RBIs hjemmeindeks er basert på data på transaksjonsnivå mottatt fra registreringsmyndighetene i topp ti store byer. HPI har gått opp med nesten 10 prosent de siste tre årene midt i pandemien og høy inflasjon og rentenivå.an

Til tross for økningen i boliglånsrentene, er det en positiv kjøpersentiment, sa analytikere.

«Hvis vi ser på markedstrenden, vil vi se at boligkjøpere faktisk oppgraderer og går for større eiendommer. Når det er sagt, kan det utledes at dersom RBI øker reporenten ytterligere, noe som vil resultere i en renteøkning, vil markedsdynamikken forbli sunn. I påvente av den mulige fotturen kan noen utviklere eller utbyggere utvise forsiktighet, men igjen er likevekten mellom tilbud og etterspørsel sterk,” sa Navin Dhanuka, MD & Administrerende direktør i Unitern Advisors Pvt Ltd.

“Med mange gode prosjekter nær ferdigstillelse, er det ingen knapphet, og kjøperne tjener på dette vekstmomentumet. Jeg tror at prisene til slutt vil stige betraktelig, men samtidig vil kjøpere være i en bedre posisjon til å gå for større og bedre eiendeler,” sa Dhanuka.

Annonse

RBI har hevet reporenten med 250 basispunkter til 6,50 prosent siden februar 2022 for å dempe inflasjonen, noe som fører til en økning i boliglånsrentene. Bankenes utestående boliglån steg 14,3 prosent til 19,49 lakh crore Rs 21. april 2023 mot 17,05 lakh crore Rs for et år siden, ifølge RBI-data.

Dette er et voksende marked og eiendomsmegling etterspørselsmomentum er her for å fortsette i minst noen år.

«Utviklerne omstrukturerer også seg selv for å tiltrekke seg nye investeringer for oppgraderte prosjekter som er i overensstemmelse med globale standarder og sertifiseringer. Så selv om RBI hever prisene til noen få punkter, vil momentumet som eiendomsmarkedet er vitne til fortsette uten en krone av tvil,” sa Bhavesh Kothari, grunnlegger & CEO, Property First.

Annonse

Ifølge Knight Frank India var den daglige gjennomsnittlige eiendomsregistreringen i mai 2023 308 enheter, noe som gjør den til den nest beste maimåneden de siste ti årene etter mai 2022. Mens de totale registreringene falt i mai 2023, var styrken i den daglige en salgsrate på over 308 enheter og de økende inntektene indikerer tydelig robustheten til Mumbais eiendomsmarked.

“I motsetning til bekymringene rundt renteøkninger de siste årene, indikerer bakkedata en sterk positiv trend i boligsektoren over hele landet. Lanseringer av nye prosjekter, tilgjengelighet av finansiering og faktisk salg har alle vist bemerkelsesverdig vekst og stabilitet,” sa Sunil Pareek, administrerende direktør – Assetz Property Group.

Rentene har en tendens til å følge et syklisk mønster, og til slutt stabiliseres før de går inn i en ny syklus. For tiden ser det ut til at India nærmer seg toppen av denne syklusen, og baner vei for en lengre periode med stabilisering, sa Pareek. Tidligere renteøkninger avskrekket ikke utviklere, som ikke bare fortsatte med sunne prosjektlanseringer, men også forfulgte større prosjekter med økte salgspriser. Ettersom lån nå er knyttet til en ekstern referanserente (reporente), vil enhver renteøkning føre til økning i bankenes utlånsrenter.

Imidlertid kan økende renter på boliglån ha bulket salg i den prissensitive rimelige boligkategorien til en viss grad, sa Pritam Chivukula, visepresident, CREDAI-MCHI. “Vi håper at regjeringen vil sette i gang noen konstruktive politiske tiltak som vil styrke sektoren og opprettholde vekst.”

I mellomtiden forventer ikke eksperter at RBI øker renten i politikkgjennomgangen i juni. “Vi opprettholder vårt syn på at RBI sannsynligvis vil holde styringsrenten uendret i politikkmøtet 8. juni på 6,50 %, ettersom vi anslår overordnet inflasjon i Q2CY23 til å være rundt 50 bp under RBIs prognose fra aprilmøtet,” sa en Goldman Sachs. rapport.

Annonse

“Vi forventer at likviditeten i det innenlandske banksystemet forblir i flukt med RBIs beslutning om å trekke ut 2000-Rs-sedler, den nylige repoauksjonen med variabel rente og vårt syn på en flat betalingsbalanse i år, ” sto det.

Les også

IndiGo stenger mot rekordavtale for kjøp av 500 jetfly fra Airbus: report

Go First-krisen: Luftfartsdepartementet, flyselskaper diskuterer prisstigning

FCNR-obligasjoner var 'minst dårlige' mulighet for å skaffe dollar: Raghuram Rajan

Sensex-gevinster 240 poeng; Fine ender under 18.600; Axis Bank og M&M skinner

Gitt dette, og med betydelig usikkerhet rundt råvareprisbanen og global vekst, vil RBI sannsynligvis beholde likviditetsstrammingen, som signalisert av kommentaren om at MPC vil “forbli fokusert på tilbaketrekking av overnatting”, sa Goldman Sachs.

© The Indian Express (P) Ltd