Binnen de gecompliceerde realiteit van het zijn van de oudste president van Amerika

0
47

Geschreven door Peter Baker, Michael D. Shear, Katie Rogers en Zolan Kanno-Youngs

Afgelopen winter was er de tijd dat de Amerikaanse president Joe Biden om 3 uur 's nachts wakker werd tijdens een reis naar Azië en vertelde dat een raket Polen had geraakt, waardoor paniek ontstond dat Rusland de oorlog in Oekraïne zou hebben uitgebreid tot een NAVO-bondgenoot. Binnen enkele uren midden in de nacht raadpleegde Biden zijn topadviseurs, belde hij de president van Polen en de secretaris-generaal van de NAVO, en verzamelde mede-wereldleiders om de crisis aan te pakken.

Joe Biden met zijn familie. (Foto via Instagram/NaomiBiden)

En dan was er de tijd een paar weken geleden dat Biden kinderen ontving voor Take Your Child to Work Day en in de war raakte toen hij probeerde zijn kleinkinderen op te sommen. 'Dus, laat me eens kijken. Ik heb er een in New York, twee in Philadelphia – of zijn het er drie? Nee, drie, want ik heb een kleindochter die – ik weet het niet. Je verwart me.” Hij trok ook een blanco toen hem werd gevraagd naar het laatste land dat hij had bezocht en de naam van een favoriete film.

De twee Joe Bidens leven naast elkaar in dezelfde tachtigjarige president: scherp en wijs op kritieke momenten, het product van tientallen jaren kruiden, in staat om zelfs in het holst van de nacht de confrontatie aan te gaan met een gevaarlijke wereld. Maar een beetje langzamer, een beetje zachter, een beetje slechter horend, een beetje voorzichtiger in zijn manier van lopen, een beetje vatbaarder voor incidentele geheugenstoringen op een manier die vertrouwd aanvoelt voor iedereen die de negende eeuw heeft bereikt of een ouder heeft die heeft.

De gecompliceerde realiteit van de oudste president van Amerika werd donderdag ingekapseld toen het Congres een tweeledige deal goedkeurde die hij had bemiddeld om een ​​nationale wanbetaling te voorkomen. Zelfs spreker Kevin McCarthy, R-California, getuigde dat Biden tijdens hun gesprekken “zeer professioneel, zeer slim, zeer stoer” was geweest. Maar vlak voordat de stemming begon, struikelde Biden over een zandzak bij het begin van de Air Force Academy en viel op de grond. De video ging viraal, zijn aanhangers kromp ineen en zijn critici stortten zich op elkaar.

Iedereen kan op elke leeftijd struikelen, maar voor een 80-jarige president roept dit onvermijdelijk ongewenste vragen op. Als het iemand anders was, zouden de tekenen van ouderdom misschien niet opvallen. Maar Biden is de chief executive van 's werelds machtigste natie en is net begonnen aan een campagne waarin hij de kiezers vraagt ​​hem tot zijn 86ste in het Witte Huis te houden, waarmee hij meer aandacht vestigt op een kwestie die volgens peilingen de meeste Amerikanen in de problemen brengt en de bron is van enorme angst onder partijleiders.

Het portret dat naar voren komt uit maandenlange interviews met tientallen huidige en voormalige functionarissen en anderen die tijd met hem hebben doorgebracht, ligt ergens tussen de partijdige cartoon van een verwarde en gemakkelijk te manipuleren mist die door Republikeinen wordt gepromoot en het beeld dat door zijn staf wordt verspreid van een president in pilotenschaduwen die het wereldtoneel beheersen en krachtig regeren.

Advertentie

Het is er een van een man die met de leeftijd langzamer is geworden op manieren die meer uitgesproken zijn dan alleen het grijzende haar dat de meeste recente presidenten gemeen hebben tijdens hun tijd in kantoor. Biden mangelt soms zijn woorden en ziet er door zijn stijve manier van lopen en dunnere stem ouder uit dan vroeger.

Lees ook | Op 79-jarige leeftijd test Joe Biden de grenzen van leeftijd en het presidentschap

Toch zeggen mensen die regelmatig met hem te maken hebben, waaronder enkele van zijn tegenstanders, dat hij scherp en gezaghebbend blijft in privébijeenkomsten. Diplomaten delen verhalen over reizen naar plaatsen als Oekraïne, Japan, Egypte, Cambodja en Indonesië, waarin hij het vaak langer volhoudt dan jongere collega's. Democratische wetgevers wijzen op een lange lijst van prestaties als bewijs dat hij de klus nog steeds klaart.

Zijn verbale fouten zijn niets nieuws, merken vrienden op; hij heeft zijn hele leven geworsteld met stotteren en was een 'blundermachine', om zijn eigen term te gebruiken, lang voordat hij de jaren van de sociale zekerheid inging. Adviseurs zeiden dat zijn oordeel zo goed is als altijd. Velen van hen gebruiken de uitdrukking “scherp als een spijker” om hem te beschrijven dat het een soort mantra is geworden.

Advertentie

Biden zegt dat leeftijd een legitieme kwestie is, maar beweert dat zijn lange levensduur een pluspunt is, niet een aansprakelijkheid. “Je zegt dat ik oud ben?” zei hij tijdens het diner van de White House Correspondents’ Association in april. “Ik zeg dat ik wijs ben.”

Polls geven aan dat Biden's leeftijd een van de grootste zorgen van Amerikanen is, inclusief democraten. Tijdens een recente focusgroep van de New York Times uitten verschillende kiezers die Biden in 2020 steunden hun bezorgdheid, met één die zei: “Ik heb de lege blik soms zien staren, wanneer hij een toespraak houdt of een menigte toesprak. Het lijkt alsof hij zijn gedachtegang kwijt is.”

In privé erkennen ambtenaren dat ze naar hun mening redelijke aanpassingen doen om een ​​ouder wordende president niet fysiek te belasten. Zijn personeel plant de meeste van zijn openbare optredens tussen 12.00 en 16.00 uur en laat hem in het weekend zoveel mogelijk met rust.

Een studie van het schema van Biden op basis van gegevens verzameld door Axios en uitgebreid door de Times ontdekte dat Biden een vergelijkbaar ochtendritme heeft als de president die hij diende, Barack Obama. Geen van beide had veel openbare evenementen vóór 10.00 uur, slechts 4% in Obama's laatste ambtsjaar en 5% in Biden's eerste 2 1/2 jaar. Maar het echte verschil kwam in de avond. Obama deed twee keer zo vaak openbare evenementen na 18.00 uur. vergeleken met Biden, 17% tot 9%.

Assistenten beperken het blootstellen van Biden aan interviews met nieuwsmedia wanneer hij een politiek schadelijke fout zou kunnen maken. Hij heeft slechts een vierde van de interviews gegeven die Donald Trump in dezelfde periode heeft gegeven en een vijfde van Obama's interviews – en helemaal geen aan verslaggevers van een grote krant. Biden heeft geen interview gegeven aan de nieuwsafdeling van de Times, in tegenstelling tot elke president sinds in ieder geval Franklin D. Roosevelt behalve Dwight D Eisenhower. En in de afgelopen 100 jaar hebben alleen Ronald Reagan en Richard Nixon zich onderworpen aan even weinig persconferenties.

Advertentie Lees ook | Biden zou zijn tweede termijn eindigen op 86. Wat zou dat kunnen betekenen voor zijn hersenen en lichaam?

Zoals velen van zijn leeftijd herhaalt Biden zinnen en vertelt hij keer op keer dezelfde grijze, vaak op feiten gebaseerde verhalen. Hij kan eigenzinnig zijn; wanneer kinderen op bezoek komen, kan hij willekeurig een boek van William Butler Yeats van zijn bureau trekken en Ierse poëzie voor hen beginnen voor te lezen.

Tegelijkertijd is hij slank en fit, traint hij vijf dagen per week en drinkt hij niet. Hij heeft soms een opvallend uithoudingsvermogen getoond, zoals toen hij naar Polen vloog, vervolgens aan boord van een negen uur durende treinreis ging om een ​​geheim bezoek te brengen aan de hoofdstad van Oekraïne, Kiev, uren op de grond doorbracht, daarna nog eens negen uur met de trein doorstond en een vlucht naar Warschau, Polen. Uit een studie van zijn agenda door de assistenten van Biden blijkt dat hij in de eerste paar maanden van zijn derde ambtsjaar iets meer heeft gereisd dan Obama in zijn.

“Rolt hij? Ja, dat doet hij”, zei de New Jersey-gouverneur Phil Murphy, een democraat die categorisch het idee verwerpt dat Biden te oud is om president te zijn. 'Heeft hij altijd gekletst? Ja hij heeft. Publiek en prive. Hij is dezelfde man. Hij is letterlijk – ik zeg dit niet lichtvaardig – ik ken niemand anders in mijn leven die privé zoveel dezelfde man is als hij in het openbaar. natuurlijk geïsoleerd komen. Trump, zijn meest waarschijnlijke Republikeinse uitdager, is slechts vier jaar jonger en was de oudste president in de geschiedenis totdat Biden hem opvolgde. Als Trump volgend jaar zou winnen, zou hij 82 zijn aan het einde van zijn termijn, ouder dan Biden aan het einde van deze termijn.

Tijdens zijn ambtsperiode wekte Trump zorgen over zijn mentale scherpte en fysieke conditie. Hij deed niet aan lichaamsbeweging, zijn dieet leunde zwaar op cheeseburgers en biefstuk, en hij gaf de weegschaal officieel een gewicht van 244 pond, een gewicht dat formeel als zwaarlijvig werd beschouwd vanwege zijn lengte.

Advertentie

Nadat hij had geklaagd dat hij te veel gepland had met ochtendvergaderingen , stopte Trump elke dag tot 11 of 11.30 uur in het Oval Office en bleef hij in de residentie om televisie te kijken, te bellen of opruiende tweets te sturen. Tijdens een optreden op de Amerikaanse militaire academie in West Point had hij moeite een glas water op te tillen en leek hij moeite te hebben om een ​​bescheiden helling af te komen.

Biden heeft de laatste tijd zijn toevlucht genomen tot zelfspot om de kwestie onschadelijk te maken, naar aanleiding van Reagan, die in 1984 op 73-jarige leeftijd herverkozen werd, deels met een goed getimede debatgrap over het niet uitbuiten van “de jeugd en onervarenheid van mijn tegenstander”. p>

Tijdens het diner van de correspondenten verzekerde Biden het publiek dat hij het eerste amendement steunde, en “niet alleen omdat mijn goede vriend Jimmy Madison het schreef.” Tijdens het Neem je kind mee naar het werk-evenement blikte hij terug op “toen ik jonger was, 120 jaar geleden.”

Lees ook

Nepal Oppn beschuldigt premier van 'uitverkoop' naar India bij terugkomst, Supreme Court sta…

Top 5 Amerikaanse verhalen van vandaag: vliegtuigcrash maakt Washington DC, Jack Dorsey en … zorgen.

Indiaas-Amerikaan sterft bij poging zoon uit het water te redden op een strand in…

Vliegtuig boven Washington veroorzaakt militaire straaljagers; later crasht in V…

En op de Air Force Academy een paar dagen geleden grapte Biden dat “toen ik 300 jaar geleden afstudeerde van de middelbare school, ik me aanmeldde voor de Naval Academy.” Nadat hij over de zandzak was gestruikeld, probeerde hij dat ook weg te lachen. “Ik ben in een zandzak terechtgekomen”, zei hij.