Apples mixed reality-headset vil ikke erstatte iPhone, ikke for øyeblikket i alle fall

0
59

Det er en sterk buzz på internett at når Apple kunngjør sitt hodesett med blandet virkelighet på denne ukens Worldwide Developers Conference, vil iPhone bli overflødig. Mange har spådd døden til iPhone i årevis, men mandagens Apple-kunngjøring blir sett på som det første trinnet i å fase ut det som er tidenes mest suksessrike teknologiske produkt. Når sant skal sies, vil ikke headsettet, hvor avansert det kan være, erstatte iPhone – i det minste ikke hastverk.

“Ipaden drepte ikke iPhone, den kompletterte den på et spekter av enheter som folk bruker. Den samme ideen gjelder for hodemonterte skjermer (HMD-er), i hvert fall for de neste åtte årene, sier Tuong H. Nguyen, en analytiker hos Gartner som sporer Extended Reality (XR)-industrien til indianexpress.com i et e-postintervju. Nguyen ser på HMD-er som en annen endepunktsdataenhet som ligner smarttelefoner og nettbrett.

Headsettet har vært under utvikling i syv lange år — unnfanget og designet under administrerende direktør Tim Cook — vil lene seg sterkt på blandet virkelighet: en type teknologi som blander fysisk og virtuell virkelighet for å produsere et nytt miljø. Blandet virkelighet finner ikke sted i den fysiske eller den virtuelle verdenen, men er en hybrid av begge.

“Hvis Apple tror at merkevaren og utviklernes økosystem er klare til å bygge eksepsjonelle nye opplevelser på toppen av enheten, vil de begynne å utføre strategien sin og gå inn på markedet,” forklarer Thomas Husson, VP og hovedanalytiker – Marketing & Strategi ved Forrester research. “Jeg tror det vil ta år før det skaleres opp, men er en måte å opprettholde innovasjonslederskapet på.”

Les også | For nå ser Apples hodesett med blandet virkelighet inn i en forvirrende fremtid

Det er konstant skravling på fora og sosiale medier om at Apple trenger et headset – som er sterkt avhengig av blandet virkelighet for å redusere avhengigheten av iPhone. Men dette er ikke en god nok grunn til å utløse en helt ny produktkategori… det er mer til det.

Headsettet vil angivelig ha høyoppløsningsskjermer foran brukerens øyne. (Bildekreditt: Apple-hodesettkonsept av industridesigner Marcus Kane)

iPhone endret på egenhånd Apples formuer og gjorde den til et av de rikeste selskapene i verden. I løpet av halvannet tiår har iPhone og salgsmekanismene modnet i en slik grad at selv om Apple lanserer en ny modell uten noen fanfare, vil den fortsatt selge i millioner. Men svært få andre produkter som selges sammen med den første iPhone er fortsatt tilgjengelig på markedet. For Apple er det ikke lett å gå videre fra iPhone slik det gjorde med iPod, fordi mange av selskapenes inntekter fortsatt kommer fra dette ene produktet — iPhone-salget utgjorde bare mindre enn halvparten av Apples kvartalsvise inntekter, ifølge resultatrapporten for 2. kvartal som ble utgitt 4. mai.

Forbrukerne vil kanskje ikke lenger stille opp i Apple Stores for å få den nye iPhonen, men det betyr ikke folk har sluttet å kjøpe iPhones. I det siste har etterspørselen etter iPhone i mange asiatiske markeder, spesielt i India, skutt så mye at Apple i økende grad har foretatt både detaljhandels- og produksjonsrelaterte investeringer.

Annonse

Den kanskje største grunnen til at iPhone fortsatt eksisterer er enhetens klebrighet og hvordan den spiller en sentral rolle i Apples økosystem. Hvis du ikke har lagt merke til det, er iPad en iPhone med stor skjerm mens Apple Watch er en iPhone på håndleddet. Apple-headsettet, uansett hva det skal hete, vil få brukere til å kikke inn på en skjerm som minner dem om iPhone, men som lar dem se en oppslukende 3D-video, utføre interaktive treningsøkter eller chatte med realistiske avatarer gjennom en oppdatert FaceTime.

Apples mixed reality-headset har vært i arbeid i syv lange år. (Bildekreditt: Apple)

Men det er ennå ikke klart hvordan denne nye formen for interaktive briller vil påvirke smarttelefondomenet dominert av Apple. For nå er imidlertid XR-markedet, som også inkluderer virtuelle og utvidede virkelighetsenheter, på et eksperimentelt stadium. Apples hodesett lider sannsynligvis av det samme problemet som plaget andre VR- og AR-hodesett: folk flest ønsker ikke å bruke store hodesett og bli avskåret fra den virkelige verden rundt dem. Det langsomme salget av VR-headset er et bevis på at forbrukere ikke er overbevist med eksisterende headset. Spørsmålet er om Apple kan endre det.

Til rundt $3000 vil den høye prisen på enheten appellere mer til utviklere og tidlige brukere som skriver programvare og utvikler apper. Med det i tankene blir det klart at Apples mixed reality-headset ikke er beregnet på gjennomsnittlige brukere. Forvent derfor ikke å finne noen referanser til at dette er en iPhone-erstatning under den nøye kalibrerte WWDC-keynoten på mandag.

Annonse Les også | Fra Google til Microsoft, 5 ganger merkevarer mislyktes i VR/AR-markedet. Og det vi kan lære av dem

Apples debut av blandet virkelighet kan i stor grad starte samtalene rundt skjebnen til mobil i en ny verden der interaksjoner krever bruk av øye- og håndsporingsteknologi i stedet for en berøringsskjerm . Men før det må Apple svare på om et headset er en bedre måte å samhandle med andre enn en telefon på.

Les også

iOS 17-oppdatering: Liste over iPhones som sannsynligvis vil være kvalifisert for oppgradering

ChatGPT Plus for dyr? 6 nettsteder som lar deg få tilgang til GPT-4 gratis

WWDC 2023: Slik ser du Apples keynote og hva du kan forvente

Her er all maskinvaren Apple kunne kunngjøre på WWDC 2023

Nguyen forklarer: «Den største utfordringen er opplevelsen den gir – vil det være nok overbevisende, unikt innhold og opplevelser som vil få folk til å ønske å ta i bruk denne enheten og opplevelsen sammenlignet med det de allerede har med andre endepunktdataenheter.»