Apples mixed reality-headset kommer inte att ersätta din iPhone, inte för tillfället i alla fall

0
42

Det finns en stark buzz på internet att när Apple tillkännager sitt mixed-reality-headset på veckans Worldwide Developers Conference, skulle iPhone bli överflödig. Många har förutspått iPhones död i flera år, men måndagens Apple-meddelande ses som det första steget i att fasa ut vad som är den mest framgångsrika tekniska produkten genom tiderna. Ärligt talat kommer headsetet, hur avancerat det kan vara, inte ersätta iPhone – åtminstone inte bråttom.

“Ipaden dödade inte iPhone, den kompletterade den på ett spektrum av enheter som människor använder. Samma idé gäller för huvudmonterade skärmar (HMDs), åtminstone under de kommande åtta åren, säger Tuong H. Nguyen, analytiker på Gartner som spårar industrin för Extended Reality (XR) till indianexpress.com i en e-postintervju. Nguyen ser HMDs som en annan slutpunktsenhet som liknar smartphones och surfplattor.

Under sju långa år har headsetet — uttänkt och designad under VD Tim Cook — kommer starkt att luta sig mot blandad verklighet: en typ av teknik som blandar fysisk och virtuell verklighet för att skapa en ny miljö. Blandad verklighet utspelar sig inte i den fysiska eller virtuella världarna, utan är en hybrid av båda.

“Om Apple tror att dess varumärke och utvecklare-ekosystem är redo att bygga exceptionella nya upplevelser ovanpå enheten så kommer det att börja genomföra sin strategi och komma in på marknaden”, förklarar Thomas Husson, VP och huvudanalytiker – Marketing & Strategi vid Forrester research. “Jag tror att det kommer att ta år innan det skalar upp men är ett sätt att behålla innovationsledarskapet.”

Läs även | För nu tittar Apples mixed-reality-headset in i en förvirrande framtid

Det pratas ständigt på forum och sociala medier om att Apple behöver ett headset – som är starkt beroende av blandad verklighet för att minska sitt beroende av iPhone. Men det här är inte ett tillräckligt bra skäl för att utlösa en helt ny produktkategori… det finns mer i det.

Headsetet kommer enligt uppgift ha högupplösta skärmar framför användarens ögon. (Bildkredit: Apple headset-koncept av industridesignern Marcus Kane)

iPhone förändrade på egen hand Apples förmögenheter och gjorde den till ett av de rikaste företagen i världen. På ett och ett halvt decennium har iPhone och dess försäljningsmekanismer mognat till en sådan grad att även om Apple lanserar en ny modell utan någon som helst fanfar kommer den fortfarande att sälja i miljontals. Men väldigt få andra produkter som säljs tillsammans med den första iPhonen är fortfarande tillgängliga på marknaden. För Apple är det inte lätt att gå vidare från iPhone som det gjorde med iPod eftersom många av företagens intäkter fortfarande kommer från denna produkt — iPhone-försäljningen stod för bara mindre än hälften av Apples kvartalsintäkter, enligt dess resultatrapport för andra kvartalet som släpptes den 4 maj.

Konsumenter kanske inte längre ställer upp på Apple Stores för att få den nya iPhone, men det betyder inte folk har slutat köpa iPhones. Den senaste tiden har efterfrågan på iPhone på många asiatiska marknader, särskilt i Indien, skjutit i höjden så mycket att Apple i allt större utsträckning har gjort både detaljhandels- och tillverkningsrelaterade investeringar.

Annons

Den kanske största anledningen till att iPhone fortfarande är kvar är enhetens klibbighet och hur den spelar en central roll i Apples ekosystem. Om du inte har märkt det är iPad en storskärms-iPhone medan Apple Watch är en iPhone på handleden. Apple-headsetet, vad det än kommer att heta, kommer att få användare att titta in på en skärm som påminner dem om iPhone men låter dem titta på en uppslukande 3D-video, göra interaktiva träningspass eller chatta med realistiska avatarer genom en uppdaterad FaceTime.

Apples mixed reality-headset har varit på gång i sju långa år. (Bildkredit: Apple)

Men det är ännu inte klart hur denna nya form av interaktiva glasögon kommer att påverka smartphonedomänen som domineras av Apple. För närvarande befinner sig dock XR-marknaden, som även inkluderar virtuella och förstärkta verklighetsenheter, i ett experimentellt skede. Apples headset lider sannolikt av samma problem som plågade andra VR- och AR-headset: de flesta människor vill inte bära skrymmande headset och bli avskurna från den verkliga världen runt dem. Den långsamma försäljningen av VR-headset är ett bevis på att konsumenterna inte är övertygade med befintliga headset. Frågan är om Apple kan ändra på det.

Vid runt 3 000 USD kommer det höga priset på enheten att tilltala utvecklare och tidiga användare som skriver mjukvara och utvecklar appar. Med det i åtanke blir det tydligt att Apples mixed reality-headset inte är avsett för genomsnittliga användare. Förvänta dig därför inte att hitta några referenser till att detta är en iPhone-ersättning under den noggrant kalibrerade WWDC keynote på måndag.

Annons Läs även | Från Google till Microsoft, 5 gånger varumärken misslyckades på VR/AR-marknaden. Och vad vi kan lära av dem

Apples debut av blandad verklighet kan mycket väl inleda samtalen kring mobilens öde i en ny värld där interaktioner kräver användning av eye-tracking och handtracking-teknik snarare än en pekskärm . Men innan dess måste Apple svara på om ett headset är ett bättre sätt att interagera med andra än en telefon.

Läs även

Uppdatering av iOS 17: Lista över iPhones som sannolikt är kvalificerade för uppgradering

ChatGPT Plus för dyr? 6 webbplatser som låter dig komma åt GPT-4 gratis

WWDC 2023: Så här tittar du på Apples keynote och vad du kan förvänta dig

Här är all hårdvara som Apple kunde tillkännage på WWDC 2023

Nguyen förklarar: “Den största utmaningen är upplevelsen det ger – kommer det att finnas tillräckligt övertygande, unikt innehåll och upplevelser som kommer att få människor att vilja använda den här enheten och upplevelsen jämfört med vad de redan har med andra slutpunktsdatorenheter.”