Apples Augmented Reality Headset är inte vad du tror

0
55
Apple

Efter år av väntan debuterade Apple med sitt Vision Pro-headset under en konferens på WWDC 2023. Och även om det är lätt att göra antaganden, trotsar Vision Pro nästan allt som vi “ vet” om VR- eller AR-produkter. Du kommer inte att hitta Metaverse här, och du kommer inte att vara isolerad inuti en skärm.

Innehållsförteckning

Ett headset som du kan se genom
Apple rör inte vid metaversen
Och Apple förväntar sig inte att du köper Vision Pro

Ett headset som du kan se igenom

Apple

Vid det här laget är de flesta bekanta med virtuell verklighet. Ett headset som Meta Quest 2 kan transportera dig till en mängd olika digitala världar och blockera den verklighet som du faktiskt lever i.

Men Apple’s Vision Pro-headset är lite annorlunda. Det är ett headset med blandad verklighet, vilket innebär att det lägger till ett virtuellt lager till den verkliga världen. När du använder Vision Pro kan du se hela din omgivning, som är försedd med hjälp av en samling högupplösta kameror. Ett iPad-liknande gränssnitt svävar framför dig, och därifrån interagerar du med appar och andra verktyg, inklusive (valfritt) din Macs skrivbord.

Dessa appar kan reagera på din miljö, de kastar skuggor och de reflekterar förändringar i omgivningsbelysningen genom transparenseffekter och animationer. Dessutom kan du placera appar i ditt rum. De sitter inte fast framför dina ögon. Om du till exempel flyttar en app till din eldstad, stannar den där, nästan som en skärm i verkligheten.

Apple beskriver Vision Pro som en “Spatial Computing” plattform. Målet är att låtsas att det inte finns en skärm framför ditt ansikte. Istället ger Vision Pro dig den magiska kraften att placera virtuella skärmar i den verkliga världen, som verkar “riktiga” och är mycket större än de skärmar du faktiskt äger.

Naturligtvis kan ett Stage Manager-liknande virtuellt skrivbordssystem ge dig en mer fokuserad vy om du bara vill hantera en app åt gången. Och du kan placera flera appar i en konfiguration med flera bildskärmar, vilket effektivt simulerar datorskärmarna du kan ha vid ditt skrivbord.

RELATERATNär lanseras iOS 17 och vilka iPhones är kompatibla?

Och Vision Pro kan ta emot uppslukande upplevelser. När du vill lämna din verkliga värld kan du starta en av Vision Pro’s många miljöer, som är färdiggjorda virtuella världar. Under WWDC visade Apple upp en lugn skogsmiljö, som är mycket mer övertygande än de virtuella kontorsutrymmen som Meta gärna refererar till.

Jag tänker inte gå djupt in på specifikationerna, åtminstone inte i den här artikeln. Men Apples koncept med “Spatial Computing” kommer med vissa krav—en fantastisk skärm och en serie högupplösta kameror. Det här är dyrt, vilket är anledningen till att företag som Meta knappt har gjort några framsteg med passthrough-video. Apple kan bara leverera den här upplevelsen eftersom det är villigt att ta ut över 3 000 USD för Vision Pro-headsetet, även om jag bör notera att jag inte har testat Vision Pro, så jag vet inte hur väl den fungerar faktiskt.

Apple rör inte vid metaversen

Apple

Ett av de största problemen som VR står inför är allmänhetens uppfattning. Det är svårt att föreställa sig hur den här tekniken faktiskt kommer att vara användbar utanför spel. Och Zuckerberg’s Metaverse-koncept gjorde bara saken värre—ingen vill tillbringa åtta timmar om dagen på ett virtuellt kontor som ser ut som ett dåligt PlayStation-spel.

Uppenbarligen är produktivitet en viktig aspekt av Apples Vision Pro-headset. Men Apple anstränger sig mycket för att hjälpa kunderna att komma in på den här idén. Det lutar sig inte mot Metas koncept om ett “allt i VR” framtida. Dessutom är passthrough-video en avgörande egenskap hos Vision Pro, och den ger produktiviteten en mer futuristisk och välkomnande glans.

Men produktivitet och spel är inte försäljningsargumenten för Vision Pro. Faktum är att sättet som Apple marknadsför den här enheten påminner mig om iPad. Det finns ett stort fokus på underhållning, avkoppling, kontakt med familjen och att skapa minnen. Det är en mycket uppfriskande taktförändring som vi inte riktigt har sett i en värld av förstärkt eller virtuell verklighet.

Spela upp video

Till exempel, om någon kommer nära dig medan du bär Vision Pro, kommer dina ögon att synas genom headsetet. De kommer att veta att du kan se dem. Och vid tillfällen när du inte kan se utsidan av headsetet, kommer dina ögon att skymmas av ett färgglatt moln, vilket indikerar att du inte borde bli förvånad eller störd. (Om någon väljer att gå fram till dig, kommer de att dyka upp i ditt headset, så du bör inte bli alltför chockad.)

RELATERATQuest Pro Review: Meta missar märket

Dessutom kan Vision Pro använda sina externa kameror för att skapa 3D-foton eller videor av din omgivning. Du kan till exempel spela in ett barns födelsedagsfest och återuppleva det när som helst med huvudspårning, 3D-djup och rumsligt ljud. Andra headset berör den här funktionen med panoramabilder i 3D, men Apple gör det till en verklig prioritet, vilket är mycket anmärkningsvärt.

Och Vision Pro kan fungera som en personlig biograf med 3D-ljud. Återigen, detta är något som andra headset berör, men Apples uppfattning är lite unik. Genom att använda passthrough-video kan du placera en virtuell filmskärm var som helst i ditt rum, men du har också möjlighet att utöka skärmen i en helt uppslukande miljö (som en mörk skog).

Du kan också sitta i en av Vision Pro’s många miljöer och inte göra någonting. Apple säger att du kan besöka en miljö under en stressig arbetsdag, till exempel, eller stanna i en under en flygresa. Det är en enkel idé, men den ligger i framkant av Apples marknadsföring, en skarp kontrast från Metas besatthet av Beat Sabre och virtuella 3D-kontor.

< h2 role="heading" aria-level="2">Och Apple förväntar sig inte att du köper Vision Pro

Apple

Långt före WWDC 2023 visste vi att Vision Pro skulle kosta mycket pengar. Analytiker som Mark Gurman antyder att Apple inte ser Vision Pro som en kassako. Istället är detta första generationens headset avsett för utvecklare och entusiaster. Det kommer att bidra till att bygga infrastrukturen och hajpen för ett mer prisvärt och mer tillgängligt Apple-headset.

Vision Pro kostar hela $3 500. Väldigt få människor äger en gadget som kostar så här mycket pengar, och om jag ska vara helt ärlig så är Vision Pro förmodligen inte värt priset. Det är en första generationens produkt, den kommer att ersättas av något billigare, och utvecklare behöver fortfarande skapa specialappar för visionOS (även om headsetet kan köra iPad-appar och din Mac-dator).

Även om du är intresserad av Vision Pro, föreslår jag inte att du köper det. Vänta bara några år eller nöj dig med något billigare. Meta’s Quest 2-headset, som bara kostar 300 $, och även om det uppenbarligen inte är så bra som Vision Pros kvalitet, är det en fantastisk enhet som är rolig att leka med.

Hur som helst, Vision Pro börjar på $3 500 och lanseras i början av 2024. Jag antar att den här enheten kommer att beställas i restorder direkt efter att den har lanserats, så om du verkligen är villig att köpa den, håll utkik efter lanseringen datum. För vad det är värt, hävdar Apple att kunder kommer att kunna prova headsetet i Apple Store.