'Aaj toh yaari ho gayi': Sidhu-Majithia knuffel na lang kwaad bloed zet politieke tongen aan het kwispelen

0
28

In een zeldzaam vertoon van bonhomie na jaren van openlijke rivaliteit, omhelsden senior Punjab-congresleider Navjot Singh Sidhu en Shiromani Akali Dal (SAD)-leider Bikram Singh Majithia elkaar donderdag tijdens een evenement waar de oppositiepartijen van de staat samenkwamen om te protesteren een onderzoek van het Punjab Vigilance Bureau tegen de hoofdredacteur van de krant Ajit.

De Sidhu-Majithia-omhelzing kwam voor velen als een verrassing, omdat hun ijzige relatie terug te voeren is op hun meningsverschillen tijdens de SAD -BJP Alliantieregering (2007 tot 2012) in de staat. De leiders, die ooit een hartelijke relatie hadden gehad, gingen sindsdien achter elkaar aan, wat vaak resulteerde in bittere ruzies.

Lees ook | Navjot Singh Sidhu is terug… net als de nervositeit van het Congres

Maar hun stemming op donderdag was anders. In zijn toespraak tot de bijeenkomst wees Sidhu naar

Majithia voordat hij zei dat “Aaj toh yaari ho gayi (We zijn vandaag vrienden geworden).”

Sidhu voegde eraan toe dat “er een ruimte om beleefdheden uit te wisselen [met zelfs rivalen] tijdens openbare evenementen” ondanks “ideologische verschillen”.

Navjot Singh Sidhu en Shiromani Akali Dal (SAD) leider Bikram Singh Majithia omhelsden elkaar donderdag tijdens een evenement. (Screengrab) Lees ook | Navjot Singh Sidhu een stuntman, mensen van Punjab weten het, ze hebben hem al afgewezen: AAP

Op vrijdag sprak Majithia zijn steun uit aan Sidhu's vrouw Navjot Kaur Sidhu, bij wie onlangs kanker werd vastgesteld. “Ik wens @DrDrnavjotsidhu ji een spoedig herstel van kanker. Moge Waheguru haar de kracht schenken om deze vreselijke ziekte te overwinnen, aangezien niemand een moeder kan vervangen, de pijler van kracht in elk gezin. Onze gebeden zijn altijd bij haar en de familie', twitterde hij.

In een gesprek met The Indian Express zei Majithia: “We bleven heel dicht bij elkaar. Feit is dat we elkaar politiek steunden. Ja, er deden zich problemen voor… maar als volwassen mensen, en voor het grotere goed van Punjab, zijn we samengekomen en hebben we de verschillen begraven. Er is één leven om te leven en het is een kort leven… Politiek gaat niet over vijandschap; politiek gaat over kwesties.”

Advertentie

“Van mijn kant zal de vriendschap blijven bestaan. Er is een gebaar gemaakt en ik zal het beantwoorden. Hij breidde zijn liefde en respect uit, het is mijn plicht om het terug te geven. Ik wens zijn kinderen veel liefde en veel succes in het leven en dat ze ons trots maken”, voegde hij eraan toe.

Lees ook | Navjot Sidhu laatste bezoeker, hoe het huis van Moosewala een aanloophaven is geworden voor politici

Sidhu was niet beschikbaar voor commentaar.

De AAP had de verkiezingen van 2022 gewonnen, het toen zittende congres op de vlucht geslagen en de Akali Dal naar de marge geduwd door 92 zetels te winnen in het 117 leden tellende Huis.

Advertentie

Hoe de relatie tussen Sidhu en Majithia zich zal ontvouwen in de bredere context van de oppositie valt eenheid in de staat nog te bezien. Maar het heeft ook in hun politieke kringen de wenkbrauwen doen fronsen.

Na het evenement van donderdag tweette het Ludhiana-parlementslid van het congres, Ravneet Singh Bittu, naast een foto van de twee leiders: 'Puur politiek opportunisme. Wanneer beide politieke tegenstanders niet slagen, zijn ze van plan het publiek te ontwijken door hun gescripte acties. Deze regels zijn toepasselijk voor deze foto: 'Politiek is geen vies spel, maar veel politici spelen het vies'.”

Lees ook | Navjot Singh Sidhu daagt Bhagwant Mann uit tot debat, zegt 'mafia raj' sterker onder AAP

De Sidhu-Majithia-sage gaat ver.

Nadat hij in 2004 voor het eerst als parlementslid was gekozen op het ticket van de BJP uit Amritsar, had Sidhu geld uitgedeeld voor het kiesdistrict Majitha van waaruit Majithia zijn politieke innings begon in 2005.

Sidhu had ook campagne gevoerd voor Majithia tijdens de verkiezingen van 2007, toen laatstgenoemde voor het eerst MLA werd. In hetzelfde jaar werd Sidhu voor de tweede keer op rij BJP-parlementslid na het winnen van tussentijdse verkiezingen.

Advertentie

Tijdens het SAD-BJP-regime tussen 2007 en 2012, vooral na de parlementsverkiezingen van 2009, begonnen er echter meningsverschillen op te duiken tussen de Akali Dal-leider en Sidhu over verschillende kwesties. De kleine ruzies veranderden in een gevecht dat later uitgroeide tot een volledige persoonlijke rivaliteit.

Nu de SAD-BJP-coalitie in 2012 opnieuw haar regering vormde in de staat, werden de verschillen tussen Sidhu en Majithia groter.< /p>Advertentie

In openbare optredens antwoordde Sidhu vaak dat hoewel de wereld hem kende (als cricketspeler), “niemand Majithia zou kennen als hij Ambala zou oversteken”. Majithia bracht vaak de opmerking “Thokho Thaali (klap op het applaus)” naar voren waar Sidhu bekend om stond tijdens zijn periode bij een populaire tv-comedyshow.

Sidhu zei ook dat Majithia politiek actief was zoals hij was. de zwager van Akali Dal-president Sukhbir Badal. Majithia zou zeggen dat Sidhu (die in 2017 lid werd van het congres) een “partyhopper” was. Het duo kwam ook regelmatig in botsing met de Punjab Assembly, waarbij Sidhu het op Majithia had gemunt over de kwestie van drugs in de staat en zei dat hij hem naar de gevangenis zou sturen.

Advertentie

In een tv-optreden in 2022, Majithia noemde Sidhu een “grappenmaker”.

Lees ook

Terwijl BJP protesteert, Siddaramaiah zegt dat er opnieuw gekeken zal worden naar een totaal verbod op co… ” />

Gezamenlijke Oppn-vergadering: te midden van datumproblemen, zegt Nitish dat partijen hun…

UP BJP MP geboekt voor 'aanranding' politie: Oude RSS-naam, in goede boeken van …

BJP's bereik in Mali voordat Rajasthan peilingen boemerangs als afwezige Gehlot h…

In de peilingen van vorig jaar nam Majithia het op tegen Sidhu in diens zetel in Amritsar East. Jeevan Jyot Kaur van de AAP versloeg Sidhu echter met meer dan 7.000 stemmen.