Zoeken naar de levenden en de doden: dag erna, dodental in Odisha-treintragedie 288

0
52

In een van de grootste zoek- en reddingsoperaties van de afgelopen jaren raceten meer dan 2.000 personeelsleden tegen de klok om zich een weg te banen door tonnen staal en de honderden gevangen te vinden in het wrak van twee treinen die vrijdagavond waren neergestort nabij Balasore in Odisha. Ze vonden 288 lichamen en redden meer dan 1.100 mensen – de ergste treintragedie in het land in twee decennia.

De gruwelijke botsing met de Coromandel Express naar Chennai, de SMVT Bengaluru -Howrah Express en een goederentrein vonden vrijdag rond 19.00 uur plaats nabij station Bahanaga Bazar.

Van de meer dan 1.100 gered, bijna 500 werden behandeld in verschillende ziekenhuizen in de staat.

1/12Reddingsoperatie aan de gang na een ongeval met Coromandel Express, Bengaluru-Howrah Express en een goederentrein, in Balasore district, zaterdag 3 juni 2023. (PTI)2/12Minstens 238 mensen zijn gedood en meer dan 900 gewond (Foto: Reuters)3/12Reddingsteams doorzoeken de wrakstukken van de treinen tijdens een reddingsoperatie na het driedubbele treinongeluk in Balasore wijk. (Express-foto door Partha Paul)4/12Het ongeval vond gisteren om 7.00 uur plaats toen een passagierstrein de ontspoorde rijtuigen van een andere trein raakte, gevolgd door een aanrijding met een goederentrein waarbij meerdere rijtuigen crashten. (Express-foto door Partha Paul)5/12Spoorwegminister Ashwini Vaishav bezocht de plaats van het ongeval en maakte de balans op van de situatie (Foto: PTI)6/12Beelden van de crashlocatie toonden vernielde treinwagons die opengescheurd waren en verwrongen treinrails. (Express-foto door Partha Paul)7/12NDRF-personeel voert reddingswerk uit (PTI-foto) 8/12Mensen, die gewond raakten bij een treinbotsing, liggen in een ziekenhuisgang in het district Balasore in de oostelijke staat Odisha, India, juni 3, 2023. REUTERS9/12Odisha Chief Minister Naveen Patnaik ontmoet een gewonde in een ziekenhuis in Balasore (PTI)10/12Een ambtenaar geeft een demonstratie over het treinongeluk in Odisha terwijl premier Narendra Modi een vergadering voorzit om de balans op te maken van de situatie na het ongeluk, in New Delhi, zaterdag 3 juni 2023. (PTI Photo) 11/12Premier Narendra Modi maakt de balans op van de situatie op de plaats van het ongeval in het district Balasore, zaterdag 3 juni 2023. Ashwini Vaishnaw, minister van Spoorwegen van de Unie, wordt ook gezien. (PTI-foto) 12/12Noodhulplijnnummer is vrijgegeven door de regering van Odisha (foto: PTI)

Zaterdag laat ging de vlaag van bedrijvigheid door op de plaats van het ongeval. Onder zoeklichten en omringd door zware grondverzetmachines was NDRF-personeel te zien bovenop een stapel rijtuigen die gassnijders gebruikten om compartimenten binnen te gaan voor het geval er iemand binnen was – levend of dood – die niet was geborgen. Ze zeiden dat ze de hele nacht door zouden werken.

Directeur-generaal van Odisha Fire Services, Sudhanshu Sarangi, die toezicht hield op de operatie, vertelde The Sunday Express dat de investeringen van de deelstaatregering in het verbeteren van de capaciteit en het aanschaffen van uitrusting heeft zijn vruchten afgeworpen door de reddingsoperatie effectief af te handelen.

“Onze prioriteit was om alle levenden te redden en hen de nodige medische behandeling te geven. Daarna zijn we begonnen met het bergen van de lichamen. Ongeveer 250 brandweerpersoneel en 120 leden van de ODRAF werden van onze kant tot actie gedwongen en we deden wat we konden', zei hij.

Sarangi zei dat de grootste uitdaging voor hen was om te coördineren met personeel van meerdere locaties en om ze samen met apparatuur naar de locatie te brengen.

Advertentie moet gelezen worden | 'Ik heb het lichaam van mijn zoon met mijn eigen handen verplaatst': in de overvolle gezondheidscentra van Balasore lopen de littekens diep

“Binnen een paar uur na het ongeval slaagde ons personeel erin om met hydraulische messen in de compartimenten te snijden. We konden de coupés niet van de rails halen omdat er zware kranen nodig waren, die zaterdag werden gebracht”, zei Sarangi.

De NDRF had ook negen teams afgevaardigd samen met materieel en speurhonden die een grote rol speelden bij lichamen uit de ontspoorde rijtuigen halen.

“Het was een grote reddingsoperatie… We hebben de teams snel naar de plaats van het ongeval gebracht”, zei een senior NDRF-personeelslid dat betrokken was bij de reddingsoperatie.

Advertentie

Veel van de doden in de Howrah-gebonden trein zouden arbeiders zijn op weg naar huis. Reddingspersoneel verzamelt hun bagage, andere bezittingen en documenten, in de hoop dat deze zouden helpen bij de identificatie van de lichamen.

Premier Narendra Modi, minister van Spoorwegen Ashwini Vaishnaw strong>en eerste minister Naveen Patnaik bezochten de plaats van het ongeval om de situatie op te nemen. De leiders ontmoetten ook de gewonden in de ziekenhuizen.

“De regering is bij de families van de overledenen. Ik heb geen woorden om de tragedie uit te drukken. Degene die verantwoordelijk was voor het ongeluk zal niet worden gespaard”, zei Modi.

Lees ook | Mogelijke signaleringsfout kan Odisha treintragedie hebben veroorzaakt

Minister-president Patnaik prees de mensen van Balasore omdat ze in groten getale waren uitgekomen voor de reddingsoperatie.

Vrijwilligers en buurtbewoners waren de eersten. Nog voordat het NDRF- of brandweerpersoneel was gearriveerd, klommen ze op ontspoorde rijtuigen om degenen te redden die in leven waren en om hulp riepen. Hoewel adequate ambulances er op dat moment niet waren, brachten vrijwilligers van verschillende organisaties hen in veiligheid door ze op hun schouders te dragen.

Advertentie

Prithivi Behera, onderdeel van een vrijwilligersorganisatie genaamd Adarsh ​​Yuva Parishad, zei maar liefst 40 vrijwilligers van de outfit waren aan het werk op de plaats van het ongeval en in verschillende ziekenhuizen.

“Rond 19.15 uur kregen we het nieuws, waarna zo'n 20 van onze vrijwilligers zich ter plaatse haastten. We waren bang toen we de scènes voor het eerst zagen. Mensen waren hulpeloos, huilend. We hebben er zoveel mogelijk kunnen redden. We hebben ook vrijwilligers afgevaardigd in verschillende ziekenhuizen,” zei hij.

Advertentie

Babuli Soren, een plaatselijke bewoner, zei: “We konden onszelf niet beheersen; wij moesten helpen. Wat voor ons mogelijk was, hebben we gedaan. Veel mensen vroegen om water. We brachten emmers en alle containers die we thuis hadden en begonnen te verdelen. We hebben ook geholpen om enkele passagiers uit de ontspoorde rijtuigen te halen,' zei Soren.

Honderden vrijwilligers stonden in de rij buiten de bloedbank van het Balasore-ziekenhuis om bloed te doneren voor de gewonden. Officiële bronnen zeiden dat er 's nachts meer dan 500 eenheden bloed waren verzameld in Balasore. Chief Secretary P K Jena zei dat er ongeveer 900 eenheden bloed op voorraad waren.

Advertentie Lees ook | Overlevenden van treinongeluk Odisha uit Karnataka vertellen horror: 'De beelden zullen me mijn leven lang achtervolgen'

Spoorwegbronnen zeiden dat ongeveer 10 van de 23 rijtuigen van de Coromandel Express, waaronder twee van de algemene klasse, vijf van de slaapklasse (S1 tot S5) en twee van de AC-klasse (B4, B5), zwaar beschadigd raakten bij de botsing, wat leidde tot een maximum aan slachtoffers . Twee algemene rijtuigen van de trein naar Howrah kapseisden ook, zeiden bronnen bij de South Eastern Railway.

Rajesh Kumar, Senior Deputy Commercial Manager van South Eastern Railway, zei dat de snel rijdende Coromandel Express naar Chennai een goederentrein raakte trein, die op de luslijn bij het station stond, waardoor beide treinen ontspoorden. De goederentrein raakte vervolgens twee algemene rijtuigen van de superfast van SMVT Bengaluru die in tegengestelde richting op weg was naar Howrah.

Lees ook

Amit Shah ontmoet team van worstelaars, ze vragen om een ​​vroege chargesheet

Brug over Ganga 'stort in', zegt Bihar geplande sloop

'PM Modi's auto crasht terwijl hij in de achteruitkijkspiegel kijkt': Rahul Gandhi in de VS

Oorzaak van treinongeluk in Odisha, verantwoordelijke personen geïdentificeerd: Spoorwegen …

“Het moet om te onderzoeken waarom de Coromandel Express van spoor veranderde naar de luslijn vanaf de hoofdlijn”, vertelde Kumar aan The Sunday Express.

© The Indian Express (P) Ltd