Wat ligt er voor MVA in het verschiet? Een LS-bypoll bevat enkele aanwijzingen

0
40

Een Lok Sabha-zetel die nog moet worden aangekondigd, is een voorbode voor wat de Maha Vikas Aghadi (MVA)-coalitie te wachten staat, aangezien deze van plan is om samen deel te nemen aan de verkiezingen van 2024 en de Lok Sabha-verkiezingen.

Het kiesdistrict Pune Lok Sabha kwam vacant na de dood van het zittende BJP-parlementslid, Girish Bapat, op 29 maart. Zowel het Congres als de NCP vinden dat hun kandidaat de MVA-genomineerde moet zijn wanneer de bypoll wordt gehouden.

Vorige week, kort nadat er aanwijzingen waren dat de districtscollector van Pune voorbereidingen trof om de bypoll te houden, was NCP Ajit Pawar de eerste die namens de MVA aanspraak maakte op de zetel. Dit lokte een reactie uit van het congres, dat gelooft dat de zetel een must is om ervoor te zorgen dat het aanwezig blijft in de politiek van Pune. Het enige Lok Sabha-parlementslid van het congres uit Maharashtra is overigens eerder deze week overleden.

De derde MVA-partner, de Shiv Sena (UBT), lijkt te neigen naar de NCP, wat gezien wordt als sterker in Poona.

Zoals congresleiders opmerken, gaat hun band met de Pune Lok Sabha ver terug, zelfs voordat de NCP werd gevormd. Nadat Sharad Pawar zich had afgesplitst van het congres, de NCP had gevormd en kort daarna de handen ineen geslagen had met het congres, bleef de Pune Lok Sabha-zetel in het district in de congreskas als onderdeel van pre-poll-afspraken. De NCP kreeg alle andere drie kiesdistricten in het district.

De verklaring van Ajit Pawar kwam daarom als een grove schok voor het congres. Zonder een directe claim te leggen, gaf hij eerst genoeg hints om te pleiten dat de MVA-knik naar de partij moest gaan die de sterkste prestatie had neergezet in de meest recente burger- en assemblee-peilingen in het gebied. “Zowel qua corporators als MLA's staat de NCP er beter voor. Vraag het aan het nieuw gekozen congres MLA Ravindra Dhangekar (van Kasba Peth in Pune in een bypoll), ook hij zal de NCP loven voor zijn hulp bij de overwinning,” zei hij in het Pune.

De volgende dag, in Patan, was Ajit directer. “Het congres verliest al lange tijd in de Pune Lok Sabha-zetel. Als onze partner consequent de zetel verliest, dan moet deze worden gegeven aan een andere partij die beter geplaatst is… We vinden dat we de stoel moeten betwisten, 'zei Ajit, eraan toevoegend dat er nog niets is afgerond. “We zullen de kwestie bespreken en een beslissing nemen.”

Advertentie

Dit lokte een scherpe reactie uit van zowel de Pune- als de staatseenheden van het congres. De partij zei dat ze de zetel niet zou opgeven en dat de NCP-leider zijn feiten op orde moest krijgen.

“De zetel van Pune Lok Sabha is het bolwerk van het Congres geweest. Behalve in 2014 en 2109 hebben we altijd de zetel gewonnen, en met goede marges,” Dat vertelde de woordvoerder van het Maharashtra-congres, Atul Londhe, aan The Indian Express.

Het congreshoofd van Maharashtra, Nana Patole, zei ook dat het congres 'op verdienste' de zetel zou moeten krijgen. “We moeten burger-, zilla-parochad- en assemblee-verkiezingen niet vergelijken met parlementsverkiezingen. Deze zijn allemaal anders. Het congres heeft in het verleden de Pune Lok Sabha-zetel betwist en gewonnen. We verloren in 2014 en 2019 (tijdens de BJP Lok Sabha poll sweeps), maar de sfeer was toen anders. Het is nu veranderd, vooral na de overwinning van het Congres in de Kasba Peth bypoll,” zei hij.

Advertentie

Een afwezigheid in Pune is ook onaanvaardbaar voor het congres, aangezien veel van zijn beroemdheden – terug naar pre-Independence — behoren tot de wijk. Zei Londhe: “Van de vier zetels in het district Pune vecht het congres er maar één. Als zelfs die stoel wordt weggerukt, zullen we niet aanwezig zijn in het district. Wij zijn een nationale partij met een pan-Indiase aanwezigheid. Dit kunnen we niet toestaan.

Ramesh Iyer, algemeen secretaris van het Pune-congres, zei: “Ajit Pawar zei dat nadat Vithalrao Gadgil in 1989 de Pune Lok Sabha-zetel had gewonnen, het congres zijn positie niet heeft gewonnen. Vitthalrao Gadgil won in 1980, 1984 en 1989, (Suresh) Kalmadi won in 1996, 2004 en 2009, Vitthal Tupe van het congres in 1998. Dus na Gadgil heeft het congres vier keer de zetel gewonnen,' zei hij.

p>

Iyer voegde eraan toe dat niet alleen de Kasba Peth bypoll-overwinning, maar ook de Karnataka-resultaten en de Bharat Jodo Yatra van Rahul Gandhi de zaken hadden veranderd voor het congres in Pune.

De NCP haalt zijn eigen cijfers aan om die van het congres te verzwaren. Een NCP-leider zei dat bij de burgerverkiezingen van 2017 voor de Pune Municipal Corporation de NCP 44 zetels won, tegen de 10 van het Congres. kon er geen krijgen. Ook, zei de leider, won een andere kandidaat van de Hadapsar-zetel, die deel uitmaakt van de stad Pune maar onder de Shirur Lok Sabha-zetel valt.

De NCP beweert dat hoewel het congres ooit een macht was in Pune, vooral onder Kalmadi, dat niet langer het geval is. Senior NCP-leider Ankush Kakade zette vraagtekens bij de keuzes van de partij bij de verkiezingen van 2014 en 2019 voor de Pune Lok Sabha-zetel. “In 2014 haalde het congres Vishwajeet Kadam binnen, die nooit actief was geweest in de politiek van Pune. In 2019 stelde het Mohan Joshi op, van wie iedereen wist dat hij zwaar zou verliezen. “We zijn klaar voor de peiling. Het congres zal eerst op zoek moeten naar een kandidaat.”

In een indicatie dat de zaken nog bitterder zouden kunnen worden, zeiden sommige congresleiders dat als alleen electorale verdienste het criterium was voor het toewijzen van een zetel, de partij ook aanspraak kon maken op de Baramati Lok Sabha-zetel, een Sharad Pawar-bastion, nu in handen van zijn dochter Supriya Sule.

Advertentie

“De NCP heeft twee MLA's in de zetel van Baramati Lok Sabha. Evenzo heeft het congres ook twee MLA's. We kunnen ook aanspraak maken op de stoel, maar dat doen we niet. We zullen de coalitie-dharma volgen,” zei Iyer.

De Shiv Sena (UBT), die tot vorig jaar zijn kansen op de Pune-zetel waande totdat de afvalligheid zijn boot rammelde, heeft zijn alliantiepartners geadviseerd om “terughoudendheid” te betrachten en klaar te zijn voor “opoffering”, om “grondwet en democratie te redden”.

Advertentie

“Alle drie de MVA-partners waren stevig verenigd in de Kasba Peth Assembly-bypoll. Als gevolg hiervan won de MVA de zetel. Als we op een vergelijkbare manier samenkomen, winnen we ook de Pune Lok Sabha-zetel,” zei Sanjay Raut, de belangrijkste woordvoerder.

Lees ook

'Aaj toh yaari ho gayi': Sidhu-Majithia knuffel na lange slechte bloedreeksen pol…

Podiumfluisteringen van Rajasthan BJP: Enter Vasundhara Raje

N Chandrababu Naidu ontmoet Shah terwijl er sprake is van TDP-interesse om terug te komen…

In Bengalen laait de Junglemahal-breuklijn op terwijl Kudmis de lat hoger legt in ST-status…

Maar ondanks zijn advies van terughoudendheid en voorzichtigheid was de Shiv Sena (UBT) de eerste die een steen gooide en de wateren van 2024 deed rimpelen door te suggereren dat het verwachtte volgend jaar 22 Lok Sabha-zetels in de staat te betwisten – hetzelfde aantal zoals het in 2019 had gevochten, daarna als de verenigde Shiv Sena in alliantie met de BJP. Het had 18 van de 22 gewonnen.