Varför din Android-telefon inte får uppdateringar och vad du ska göra åt det

0
64
Justin Duino/How-To Geek

Vissa Android-enheter får nya funktioner direkt, medan andra aldrig gör det. Android-operativsystemet och enheterna som använder det är en del av ett mångsidigt ekosystem, och det gör uppdateringar komplicerade. Låt oss kasta lite ljus över saken.

Du känner säkert igen känslan av att någon cool ny sak kommer till Android, och den första frågan du tänker på är, “kommer min enhet att få det?” Om du är mer pessimistisk kanske du till och med undrar om din enhet någonsin kommer att få det. Det är mycket som handlar om hur och när Android-enheter uppdateras.

Innehållsförteckning

Hur Android-uppdateringar fungerar
Vilken version av Android har jag?
Vilken är den senaste versionen av Android?
Android-telefoner med längst stöd
Hur man uppdaterar Android

Så fungerar Android-uppdateringar

Till skillnad från Apples ekosystem, där det finns en enda ny generation iPhones varje år, är Android en mycket mer öppen (och rörig) miljö. Alla tillverkare kan göra en smartphone eller surfplatta, slänga Android på den och släppa den. Även om det bara har släppts totalt 38 iPhone-modeller i juni 2023, har tusentals olika Android-telefoner släppts under samma tidsperiod.

Alla dessa enheter kan ha olika versioner av Android&#8212. ;detta kallas ibland för “fragmentering.” Basversionen av Android kallas Android Open Source Project (AOSP), och tillverkare som Samsung, OnePlus och till och med Google använder AOSP för att bygga sina skräddarsydda “skins.” Amazon’s Fire OS on Fire-surfplattor och TV-apparater—som inte ser ut som Android—baseras också på AOSP.

Så här går det ner. Google skickar en uppdatering till AOSP, sedan är det upp till tillverkarna att ta tag i den, implementera sina anpassningar och skicka uppdateringen till dess enheter. De enda enheter som Google själv uppdaterar är Pixel-serien med telefoner och surfplattor. Tillverkarna är ansvariga för att uppdatera sina egna enheter.

Du bör inte tänka på Android som en monolit. Tillverkarens skinn är alla i olika releasecykler. Din Samsung Galaxy-telefon kanske inte har den senaste versionen av Android, men den kan ha den senaste versionen av One UI—Samsung’s version av Android. Det är utan tvekan viktigare.

RELATERAT: Vad är “Stock Android”?

Vilken version av Android har jag?

Du kan kontrollera Android-versionen på din enhet genom att gå till Inställningar > Om telefon > Android-version. Samsung Galaxy-användare kan gå till Inställningar > Om telefon > Programvaruinformation.

För att göra detta sveper du först ned en eller två gånger från toppen av skärmen för att visa hela panelen Snabbinställningar och trycker sedan på kugghjulsikonen.

Bläddra ner och välj “Om telefon.”

Bläddra till sist hela vägen ner till “Android-version.” Den version som din enhet kör kommer att märkas under med mindre text—Android 13, i det här fallet.

På vissa enheter, inklusive Samsung Galaxy-telefoner, måste du gå till “Programinformation.”

Då ser du “Android-versionen” tillsammans med “One UI Version.” One UI är Samsungs anpassade version av Android.

Det är allt som behövs! Det är ganska enkelt att hitta vilken version av Android du har, men hur vet du vilken version som är den senaste?

RELATERAT: Vilken version av Android har jag?< /strong>

Vad är den senaste versionen av Android?

Joe Fedewa/How-To Geek

Från och med juni 2023 är Android 13 den senaste versionen av Android. Den släpptes den 15 augusti 2022. Android 14 är planerad att släppas under hösten 2023. De första förhandsgranskningarna för utvecklare och betaversioner började rullas ut under våren 2023.

Se vår fullständiga guide på senaste Android-versionen för en mer detaljerad titt på Android-versioner.

Android-telefoner med längst stöd

Samsung Galaxy och Google Pixel-telefoner är Android-telefonerna med de bästa supportcyklerna. Det viktigaste du kan göra om du är orolig för att få de senaste Android-uppdateringarna är att välja en telefon från en tillverkare med en stabil supporttidslinje.

Samsung släpper uppdateringar på ett månads-, kvartals- och halvårsschema. Generellt sett får Galaxy-enheter som lanserades 2019 eller senare fyra års säkerhetsuppdateringar, medan nyare enheter får upp till fem år. Företaget upprätthåller ett detaljerat “Säkerhetsuppdateringsomfång” webbplats med information om specifika enheter.

För Google, från och med Pixel 6-serien, får enheterna tre års Android-uppgraderingar och fem års säkerhetsuppdateringar. Pixel 5a och äldre får tre års Android-uppgraderingar och säkerhetsuppdateringar (vilket innebär att Pixel 3 och äldre pixlar inte längre stöds).

Kolla in vår fullständiga guide om Android-uppdateringsstöd för information om enheter från andra tillverkare, som OnePlus, Motorola och andra. När det är dags att köpa en ny Android-telefon, se till att skaffa en med bra support.

The Best Android Phones of 2023 Bästa Android-telefonen Samsung Galaxy S23 Amazon

799,99 USD
 

Bästa budget Android-telefon Moto G Play (2023) Amazon

149,99 USD
169,99 USD Spara 12 %

Bästa medelstora Android-telefon Google Pixel 7a Amazon

498,50 USD
 

Bästa Premium Android-telefon Samsung Galaxy S23 Ultra Amazon

$1199,99
 

Bäst för spel ASUS ROG Phone 6 Amazon

1099,99 $
 

Bästa kameratelefonen Google Pixel 7 Pro Amazon ASUS ROG Phone 6 ASUS Rog Phone 6 Amazon

679,00 $
 

< h2 role="heading" aria-level="2">Hur man uppdaterar Android

Att uppdatera en Android-enhet beror mycket på vilken enhet du har och om en uppdatering ens är tillgänglig eller inte. Processen för att leta efter en uppdatering är dock i allmänhet väldigt lik på alla enheter. När en uppdatering är tillgänglig kommer systemet att vägleda dig genom att installera den.

Ibland finns en uppdatering tillgänglig för din enhet, men det kan ta ett tag innan den dyker upp. I vissa fall visas inte uppdateringar på enheter. Oavsett vilket är det möjligt att manuellt “sideloada” en uppdatering med officiella filer från tillverkaren.

Kolla in våra fullständiga genomgångar för sidladdning av uppdateringar på Google Pixel-enheter och Samsung Galaxy-enheter.

Tyvärr kommer Android-uppdateringar alltid att vara en ganska komplex situation. “Android” självt existerar som ett varumärke, så om du förstår att din telefon kör Android kommer du att undra varför nya Android-funktioner inte kommer till din enhet. Förhoppningsvis går du inte miste om något.

LÄS NÄSTA

  • › 5 skäl att installera en anpassad Android ROM (och varför du kanske inte vill)
  • › Vilken är den senaste versionen av Android?
  • › 13 saker du kan göra med appen Google Inställningar på vilken Android-enhet som helst
  • › Köp inte internetanslutna “smartleksaker” för dina barn
  • › 8 skäl att installera LineageOS på din Android-enhet
  • › Varför Android-nördar köper Nexus-enheter
  • › Varför försenar operatörer uppdateringar för Android men inte iPhone?
  • › Vad du bör (och inte bör) koppla ur eller stänga av när du åker på semester