Van kolenmijnen tot Engels vocabulaire: hoe een kleine vogel een reddingslijn werd voor mijnwerkers

0
53

Toen ik onlangs een opinie stuk in The Indian Express doornam, kwam ik een interessant klinkend idioom tegen. Dat zette mij natuurlijk aan het zoeken naar de ontstaansgeschiedenis van ‘kanarie in de mijn’. En wat een fascinerend verhaal bleek het te zijn!

Van eind 19e eeuw tot een groot deel van de 20e eeuw waren kleine gele kanaries de constante metgezellen van mijnwerkers – want het was een kwestie van leven en dood! Dit is waarom.

Terwijl de industriële revolutie in een stroomversnelling kwam, begonnen stoommachines schepen en treinen voort te stuwen. Dus, met een stijgende vraag naar steenkool als brandstof en enkele bijbehorende technologische vooruitgang, begonnen mijnen steeds dieper te gaan. Dit bracht ook meer ongelukken met zich mee, met explosies en giftige gassen die leidden tot de dood van mijnwerkers en mijnpony's, die hen vergezelden om kolen te vervoeren.

Aanvankelijk werd aangenomen dat de mijndoden vielen door de kracht van de explosies en brandwonden. Maar prof. John Scott Haldane, een medisch onderzoeker en mijnbouwingenieur die onderzoek deed naar de dood van mijnen in het laatste decennium van de 19e eeuw, geloofde dat verstikking de grootste doodsoorzaak was.

Interessant is dat een van de ergste mijnongelukken die plaatsvonden in Tylorstown, Wales in 1896, terwijl hij zijn oorspronkelijke theorie weerlegde, ook bracht hem ertoe de belangrijkste doodsoorzaak in dergelijke gevallen te vinden.

Haldane, die naar de mijnputten van Tylorstown ging, ontdekte dat er in een kamer waar een paar lichamen lagen nog een olielamp brandde. Dit maakte duidelijk dat verstikking door gebrek aan zuurstof niet de belangrijkste boosdoener was, omdat vlammen een concentratie van ten minste 18 procent zuurstof uit de lucht nodig hebben om te verbranden, terwijl mensen kunnen overleven met slechts 10 procent.

Lees ook | Dit citaat betekent: 'De industriële revolutie van Groot-Brittannië was eigenlijk gebaseerd op de deïndustrialisatie van India'

Een autopsie op de lichamen onthulde dat een roze tint op de lichamen, waarvan eerder werd gedacht als tekenen van brandwonden en blauwe plekken, het gevolg was van hemoglobine in het bloed dat zich bindt met koolmonoxide, een dodelijk gas dat de hersenen van zuurstof berooft.

p>Advertentie

De volgende paar maanden bleef Haldane opgesloten in zijn met gas gevulde laboratorium, waar hij de effecten van koolmonoxide op zichzelf en een aantal kleinere dieren testte. Zijn conclusie? Hoewel zowel muizen als kanaries 20 keer gevoeliger zijn voor het gas dan mensen, zouden kanaries mijnwerkers de beste waarschuwing vooraf kunnen geven, omdat ze stopten met zingen en van hun zitstok zouden vallen als ze werden blootgesteld aan koolmonoxide.

Aldus. , begon een nieuwe traditie, waarbij mijnwerkers kanaries in houten kooien meenamen tot diep in de mijnen om hen te waarschuwen voor de aanwezigheid van giftig gas. Van de Britse eilanden verspreidde de praktijk zich vervolgens ook naar de VS en Canada.

Best of Explained

Klik hier voor meer

In feite, vanwege hun unieke vermogen om giftige gassen op te sporen, zijn kanaries ook gebruikt in oorlogsvoering, met de vroegste vermelding van hun gebruik gevonden in memoires van soldaten uit de Eerste Wereldoorlog. Ze zouden tot ver in de 21e eeuw worden gebruikt, ook tijdens de Golfoorlog, waar ze de codenaam ELVIS kregen – Early Liquid Vapor Indicator System.

Advertentie

In 1996 voerde de Britse regering een wet in om het gebruik van kanaries in de mijnbouw te stoppen. Ze werden vervangen door elektronische koolmonoxidesensoren. Maar ruim daarvoor hadden ze al een vaste plek in de Engelse taal gevonden. Een ‘kanarie in de kolenmijn/mijn’ wordt gebruikt om te verwijzen naar vroege indicatoren van een potentieel gevaar.

Lees ook | De lachtaal en wat het dodelijk maakt

De kleine vogel heeft zijn naam ook aan een paar andere uitdrukkingen gegeven. Om te zeggen als 'de kat die de kanarie at/kreeg/slikte'betekent dat iemand heel trots of tevreden kijkt over iets wat hij of zij heeft gedaan. Bijvoorbeeld: nadat ze een fout bij haar baas had gevonden, glimlachte ze als de kat die de kanarie at.

Als iemand 'zingt als een kanarie', betekent dit dat de persoon alles vertelt wat hij of ze is op de hoogte van een misdrijf of wangedrag bij de politie of autoriteiten. Bijvoorbeeld: Tijdens het politieverhoor zong de hoofdverdachte van de bankoverval als een kanarie.

Lees ook

'Oorzaak geïdentificeerd': welke spoorweg minister Vaishnaw heeft gezegd over Od…

Waarom baby Ariha Shah werd weggehaald bij haar ouders in Duitsland

Hoe gebeurde het treinongeluk in Odisha? Dit is wat we tot nu toe weten

De redenen die de Law Commission gaf om een ​​sterkere opruiingswet aan te bevelen

In het Amerikaans-Engels staat canary voor een zangeres in een dansband. Canarische is ook een zoete witte wijn van de Canarische Eilanden die lijkt op sherry. Als bijvoeglijk naamwoord verwijst het naar de kleur van een kanarie.