Te midden van een groeiende kloof, geen BJP-aanwezigheid bij de sterfdagevenementen van Gopinath Munde

0
47

HET WAS precies negen jaar geleden dat senior BJP-leider en toenmalig minister van de Unie Gopinath Munde omkwam bij een auto-ongeluk. Op 3 juni, toen de familie Munde, inclusief zijn vrouw en drie dochters, zijn sterfdag vierde, was er geen BJP-leider op hun lijst met genodigden.

Dat toont zo goed als alles de krimpende voetafdruk van de man die een van de oprichters was van de BJP, ooit beschouwd als de grootste leider van de massa in Maharashtra, centraal in het beleid en de politiek van de partij in de staat, en een van de grootste OBC-gezichten in het hele land.

Lees ook | Overweeg de klacht van worstelaars, zegt parlementslid Pritam Munde terwijl zus Pankaja zegt dat BJP niet van haar is

De afstand tussen de familie Munde en de BJP groeit al een tijdje. Tegenwoordig is de Munde-invloed, wat er nog van over is, beperkt tot zijn bolwerk Beed.

Afgezien van zijn eigen bekwaamheid als leider, putte Gopinath Munde zijn invloed ook uit zijn relaties met Pramod Mahajan, de overleden machtige BJP-leider met wiens zus hij getrouwd was.

Nu Pradyna, de vrouw van Gopinath, ervoor koos om na zijn dood op de achtergrond te blijven, was de mantel van zijn politieke nalatenschap overgedragen aan de oudste van hun drie dochters — Pankaja. Hoewel ze een nationale BJP-secretaris en voormalig minister van Maharashtra is, is middelste zus Pritam voor de tweede keer parlementslid en vertegenwoordigt ze het kiesdistrict Beed Lok Sabha. De jongste, Yashyashsree, is een advocaat.

Pankaja laat al een tijdje horen dat hij door de partij wordt “genegeerd”. In haar meest recente verklaring zei ze dat hoewel ze tot de BJP behoorde, de partij niet van haar was. Ze zei tijdens een openbare bijeenkomst dat ze “voor niemand bang was”, en als het zover zou komen, “zou ik meer dan blij zijn om op het land te werken en suikerriet te kappen.”

Nu is ook Pritam in de openbaarheid gekomen over hun onvrede met de partij.

In Premium | 'Misschien een dynast, maar als mensen met mij, kan zelfs Modi me niet afmaken': is Pankaja Munde eindelijk te ver gegaan?

Het meest in het oog springende voorbeeld van deze dissonantie met de BJP was hun beslissing op zaterdag om geen enkele BJP-leider op te roepen voor het evenement ter gelegenheid van de sterfdag van Gopinath Munde. Hoewel dit ogenschijnlijk kwam omdat ze alleen sociale evenementen hielden, zoals bloeddonatiekampen en religieuze ceremonies, was senior NCP-leider Eknath Khadse een opmerkelijke gast in het Munde-huis in Parli.

Advertentie

De aanwezigheid van Khadse, een oude vriend en voormalig collega van Munde, trok verschillende wenkbrauwen op, omdat het de verklaring van Pankaja volgde. Later sprak Khadse, die ook het monument van Munde bezocht, de verklaring van Pankaja over haar behandeling door de BJP als “pijnlijk”.

“Ik voel me ongemakkelijk omdat er veel verschil is tussen de huidige BJP en het feest dat het eerder was. Een familielid van iemand die zijn leven lang heeft gediend om de partij uit te breiden (BJP) zei dat ‘ik zal suikerriet gaan snijden…’ is absoluut jammer,” zei Khadse.

Khadse verliet de BJP in 2020 en gaf senior leider Devendra Fadnavis de schuld van het systematisch afknippen van zijn vleugels en het verwikkelen van hem in een zaak van een valse landdeal.

Bij de parlementsverkiezingen van 2019, toen Pankaja de peilingen van de assemblee verloor van thuisland Parli , tegen haar vervreemde neef en NCP-kandidaat Dhananjay Munde, wees ook zij met de vinger naar Fadnavis en naar sabotage vanuit de BJP. Hoewel ze daardoor elke kans verloor om predikant te worden, werd ook de hoop van de familie dat Pritam zou worden ondergebracht met een ligplaats in het centrum de bodem ingeslagen.

Advertentie Op 3 juni hield de familie Munde, inclusief zijn vrouw en drie dochters, zijn sterfdag, er was geen BJP-leider op hun lijst met genodigden. (Twitter/@Pankajamunde)

De Mundes zagen ook een boodschap in de introductie in plaats van Bhagwat Karad als staatsminister van Financiën in het Modi-kabinet. Karad, afkomstig uit Aurangabad in de regio Marathwada, was dicht bij wijlen Munde.

Pankaja had toen aangegeven dat alle opties voor haar open stonden en zei: “Ik zal op een geschikt moment mijn koers bepalen.

Lees ook | Met waardigheid vertrekken is beter dan het zelfrespect in gevaar brengen: Pankaja Munde

Gezien haar verlies bij de laatste Assemblee-verkiezingen zijn Pankaja's onderhandelingsmacht echter beperkt. Haar volgers projecteren haar misschien ambitieus als CM-gezicht tijdens bijeenkomsten, maar weinigen nemen dat serieus. En de centrale leiding heeft haar vaak gefrustreerd door haar te vertellen dat ze zich in plaats daarvan moet concentreren op het consolideren van de partijbasis in het familiegebied.

Volgens degenen die dicht bij haar staan, wil Pankaja echt meer inspraak in de politiek van Maharashtra, en ziet ze haar benoeming tot nationaal secretaris als een manier om haar weg te houden van de staat. Hooggeplaatste bronnen in de partij zeiden: “Pankaja had gehoopt op belangrijke posities als leider van de oppositie in de wetgevende raad van de staat of als president van de BJP.” Ze werd beide geweigerd.

Na haar aanstelling in een centrale rol had Pankaja het erover dat ze “massale voorbereidingen voor de peilingen van 2024 was begonnen”. “Als de partij een kaartje geeft, doe ik mee aan de peilingen van 2024”, zei hij. had ze gezegd, eraan toevoegend dat ze “voor niemand zou buigen” en niet hunkerde naar enige macht of post.

Advertentie

Een senior BJP-leider zei dat Pankaja, gezien haar verzwakte positie, toch niet in staat was om iets te eisen en haar zaak ook niet hielp door de partij en haar leiders aan te vallen. “Modi en Amit Shah zijn niet iemand die toegeeft aan zulke driftbuien”, zei de leider, eraan toevoegend dat ze, gezien het feit dat ze minister was geworden in de door Fadnavis geleide regering in Maharashtra in 2014, weinig te klagen had.

BJP-president Chandrashekhar Bawankule ontkende dat er problemen waren tussen de partij en de familie Munde. “Hun associatie met de BJP is diepgeworteld. Pankaja en Pritam werken allebei hard voor de organisatie. Al dit gepraat over ongeluk is een campagne van onze tegenstanders om een ​​breuk in de partij te veroorzaken.”

Advertentie

Een hoge staatsleider die de zaak van Pankaja probeerde te bepleiten bij de topleiding, kreeg categorisch te horen dat hij zich met zijn eigen zaken moest bemoeien.

De speculatie nu in partijkringen is of Pankaja klaar is om het BJP-schip te verlaten . Zowel de Shiv Sena (UBT) als de NCP hebben contact met haar opgenomen om zich bij hen aan te sluiten, in plaats van te worden geconfronteerd met “vernedering” in de BJP.

Lees ook

Yogi Adityanath houdt 'Tiffin Par Charcha' vast: 'BJP moet nieuwe identiteit creëren…

Ontmoeting van de oppositie op 12 juni uitgesteld om ervoor te zorgen dat Kharge, Rahul Gandhi aanwezig…

De spanning loopt op in hun banden als de Bengaalse gouverneur, de regering van Mamata, de hoorns op slot doet…

Podiumfluisteringen van Rajasthan BJP: Enter Vasundhara RajeAdvertentie

Anderen zeggen echter de BJP is bereid haar een lange adem te geven, gezien het respect waarmee wijlen Munde nog steeds in de partij en de staat wordt gehouden. De partij is naar verluidt ook beducht voor een terugslag van de machtige Vanjari-gemeenschap — verspreid over geselecteerde districten van Marathwada en Noord-Maharashtra — waartoe de Mundes behoren.