Specialtåg lämnar Chennai med oroliga släktingar till Coromandel Express-passagerare

0
80

Människor från ett dussintal familjer, mestadels infödda i Bihar och Västbengalen, gick ombord på ett specialtåg från Chennai på lördagskvällen. Deras destination – Odishas Balasore-distrikt, som på fredagskvällen såg en av Indiens dödligaste järnvägsolyckor på senare år.

De var släktingar till passagerare på tågen som var inblandade i olyckan. Vissa skulle hjälpa sina skadade nära och kära, medan andra ännu inte fick kontakt med sina och hoppades på det bästa.

Måste läsa | Hur hände tågkraschen i Odisha? Detta är vad vi vet hittills

Coromandel Express, på väg till Chennai från Shalimar i Västbengalen, spårade ur på fredagskvällen i Balasore efter att ha kört in i ett godståg. Några av Coromandel Express boggier föll på andra spår, och ett annat tåg, Yesvantpur-Howrah Superfast Express, körde över dem och spårade ur några av sina egna bussar. Minst 288 människor dog i olyckan och över 900 skadades.

Ångesten var påtaglig i väntrummet på Chennais centralstation på lördagen där människor väntade på att få gå ombord på specialen tåg. Sunil Kamath från Bihar var en av dem, och han hoppades hitta sin svåger, som var passagerare på Coromandel Express.

”Vi har ännu inte etablerat någon kontakt med honom. Min förhoppning är att hitta honom återhämta sig på ett sjukhus, säger Kamath, en kock på ett hotell i Chennai.

Illustration av platsen där olyckan ägde rum.

En annan passagerare på specialtåget, Umesh Kumar Singh från Bihar, var både orolig och lättad. Hans bror, en passagerare på det ödesdigra tåget, hade lyckats kontakta honom. “Han vädjade till mig att komma omedelbart eftersom hans ben var svårt skadade och bandage. Jag hade inte pengar för att flyga. Stationsmästaren erbjöd en gratisbiljett och det gjorde att jag kunde göra den här resan”, sa Singh och uttryckte sitt hopp om att hans brors skador inte var livshotande.

De första rapporterna på lördagsmorgonen antydde att omkring 35 personer av tamilskt ursprung dödades i olyckan, med cirka 80 skadade. Men en högre statstjänsteman klargjorde senare att offren som listades på morgonlistan faktiskt var invånare i Västbengalen på väg till Chennai. Följaktligen omklassificerades de till passagerare från Västbengalen.

Annons Läs också | “Flyttade min sons kropp med mina egna händer”: På Balasores överfulla vårdcentraler sitter ärren djupa

“Vår analys av listan över reserverade passagerare tyder på minimala dödsfall av tamilskt ursprung, potentiellt en eller två som mest. Vi kan dock bekräfta att omkring 50-60 tamiler ådrog sig skador, allt från lindriga till allvarliga. Av de 350 bokningarna från Howrah till Chennai var cirka 100 från personer av tamilskt ursprung. Vi identifierar fortfarande offer från oreserverade tränare innan vi kan göra definitiva uttalanden”, sa tjänstemannen.

Som svar på olyckan lanserade Southern Railway's Chennai Division en helpdesk vid Chennais centralstation. Trots att de hade sex järnvägspersonal stationerade möttes de av få förfrågningar. Enligt en uppdatering sent på lördagskvällen försökte stationsbefälhavarens kontor fortfarande ta reda på statusen för tamilska passagerare på Coromandel Express.

Bild på järnvägsolyckan vid Odishas Bahanaga Bazar-station. (Expressfoto)

Chefsminister MK Stalin, som avstod från sina speciella lördagsprogram för hundraårsfirandet av den avlidne före detta chefsministern M Karunanidhi, besökte helpdesk och kontrollkontor på Chennais centralstation för att övervaka hjälpåtgärder. Han åtföljdes av chefssekreterare Iraianbu och DGP Sylendra Babu.

Läs även

Amit Shah träffar ett team av brottare, de ber om ett tidigt laddningsblad

Bron över Ganga “kollapsar”, Bihar säger planerad rivning

'PM Modis bil kraschar när han tittar i backspegeln': Rahul Gandhi i USA

>< img src="https://images.indianexpress.com/2023/06/ashwini-vaishnaw.jpeg?resize=450,250" />

Rootorsaken till Odisha tågolycka, ansvariga identifierade: Järnväg …Annons

Stalin tillkännagav en kompensation på 5 lakh Rs för varje familj från Tamil Nadu som förlorade en medlem i olyckan. Detta är utöver de 10 lakh Rs som tillkännagavs av järnvägsministern för varje offers familj och Rs 2 lakh som meddelats av premiärministern. För de skadade har chefsministern utlovat en summa på 1 lakh vardera.

© The Indian Express (P) Ltd