Speciale trein verlaat Chennai met bezorgde familieleden van Coromandel Express-passagiers

0
56

Mensen uit een tiental families, voornamelijk inwoners van Bihar en West-Bengalen, stapten zaterdagavond vanuit Chennai op een speciale trein. Hun bestemming: het Balasore-district van Odisha, waar op vrijdagavond een van de dodelijkste treinongelukken van de afgelopen jaren in India plaatsvond.

Het waren familieleden van passagiers in de treinen die bij het ongeval betrokken waren. Sommigen gingen hun gewonde dierbaren helpen, terwijl anderen nog geen contact met hun dierbaren hadden en er het beste van hoopten.

Moet je lezen | Hoe gebeurde het treinongeluk in Odisha? Dit is wat we tot nu toe weten

De Coromandel Express, op weg naar Chennai vanuit Shalimar in West-Bengalen, ontspoorde vrijdagavond in Balasore nadat hij op een goederentrein was gebotst. Sommige van de draaistellen van de Coromandel Express vielen op andere sporen, en een andere trein, de Yesvantpur-Howrah Superfast Express, reed eroverheen, waardoor enkele van zijn eigen rijtuigen ontspoorden. Ten minste 288 mensen kwamen om bij het ongeval en meer dan 900 raakten gewond.

De angst was zaterdag voelbaar in de wachtkamer op het centraal station van Chennai, waar mensen stonden te wachten om aan boord van de speciale trein. Sunil Kamath uit Bihar was een van hen en hij hoopte zijn zwager te vinden, die passagier was op de Coromandel Express.

“We moeten nog contact met hem opnemen. Ik hoop dat ik hem herstellende vind in een ziekenhuis”, zegt Kamath, een chef-kok in een hotel in Chennai.

Afbeelding van de plek waar het ongeval plaatsvond.

Een andere passagier op de speciale trein, Umesh Kumar Singh uit Bihar, was zowel bezorgd als opgelucht. Zijn broer, een passagier in de noodlottige trein, was erin geslaagd contact met hem op te nemen. “Hij smeekte me om onmiddellijk te komen omdat zijn benen zwaar gewond en verbonden waren. Ik had geen geld om een ​​vlucht te nemen. De stationschef bood een gratis kaartje aan en daardoor kon ik deze reis maken', zei Singh, zijn hoop uitsprekend dat de verwondingen van zijn broer niet levensbedreigend waren.

De eerste berichten op zaterdagochtend suggereerden dat ongeveer 35 mensen van Tamil-afkomst omkwamen bij het ongeval, met ongeveer 80 gewonden. Een hoge staatsfunctionaris verduidelijkte later echter dat de slachtoffers die op de ochtendlijst stonden, eigenlijk inwoners van West-Bengalen waren die op weg waren naar Chennai. Bijgevolg werden ze opnieuw geclassificeerd als passagiers uit West-Bengalen.

Advertentie Lees ook | 'Ik heb het lichaam van mijn zoon met mijn eigen handen verplaatst': in de overvolle gezondheidscentra van Balasore lopen de littekens diep

“Onze analyse van de lijst met gereserveerde passagiers suggereert minimale dodelijke slachtoffers van Tamil-afkomst, mogelijk een of twee. We kunnen echter bevestigen dat ongeveer 50-60 Tamils ​​verwondingen hebben opgelopen, variërend van licht tot ernstig. Van de 350 boekingen van Howrah naar Chennai waren er ongeveer 100 afkomstig van mensen van Tamil-afkomst. We identificeren nog steeds slachtoffers van niet-gereserveerde coaches voordat we definitieve verklaringen kunnen afleggen”, zei de functionaris.

Als reactie op het ongeval lanceerde de Chennai Division van de Southern Railway een helpdesk op het centraal station van Chennai. Ondanks dat er zes spoorwegpersoneel was gestationeerd, kregen ze weinig vragen. Volgens een late update op zaterdagavond probeerde het kantoor van de stationschef nog steeds de status van Tamil-passagiers op de Coromandel Express vast te stellen.

Afbeelding van het spoorwegongeval op Odisha's station Bahanaga Bazar. (Express-foto)

Minister-president M K Stalin, die afzag van zijn speciale zaterdagprogramma's voor de honderdste verjaardag van wijlen voormalig eerste minister M Karunanidhi, bezocht de helpdesk en het controlekantoor op het centraal station van Chennai om toezicht te houden op hulpmaatregelen. Hij werd vergezeld door Chief Secretary Iraianbu en DGP Sylendra Babu.

Lees ook

Amit Shah ontmoet een team van worstelaars, ze vragen om een ​​vroege aanklacht

Brug over Ganga 'stort in', zegt Bihar geplande sloop

'PM Modi's auto crasht terwijl hij in de achteruitkijkspiegel kijkt': Rahul Gandhi in de VS

< img src="https://images.indianexpress.com/2023/06/ashwini-vaishnaw.jpeg?resize=450,250" />

Oorzaak van Odisha-treinongeval, verantwoordelijke personen geïdentificeerd: spoor …Advertentie

Stalin kondigde een schadevergoeding aan van Rs 5 lakh voor elk gezin uit Tamil Nadu dat een lid verloor bij het ongeval. Dit komt bovenop de Rs 10 lakh aangekondigd door de minister van Spoorwegen voor de familie van elk slachtoffer en de Rs 2 lakh aangekondigd door de premier. Voor de gewonden heeft de Chief Minister een bedrag van Rs 1 lakh elk beloofd.

© The Indian Express (P) Ltd