Punjab Oppn schaart zich achter Ajit-redacteur naarmate de beschuldigingen van AAP-govt 'het verstikken van de media' groeien

0
34

Van het blokkeren van Twitter-accounts van journalisten en Facebook-pagina's van webkanalen, tot het arresteren van een tv-verslaggever en haar twee collega's, en nu de oproep aan de hoofdredacteur van de krant Ajit, de regering van de Aam Aadmi-partij in Punjab wordt geconfronteerd met beschuldigingen van pogingen om de pers de mond te snoeren.

Terwijl de aanklachten begonnen kort nadat de AAP de teugels van de staat overnam, in december 2022, bracht een tussenkomst van leider van de oppositie Partap Singh Bajwa van het congres hen in het spotlicht. Bajwa bracht de kwestie ter sprake in de Algemene Vergadering en beschuldigde de AAP-regering ervan te proberen de media te controleren door overheidsadvertenties te blokkeren voor mediabedrijven die niet in haar goede boeken staan.

BJP-leider Sunil Jakhar schoot vervolgens een brief af aan gouverneur Banwarilal Purohit, waarin hij zei dat de regering van Bhagwant Mann media-instellingen strafte die zich niet aan de regeringslijn hielden.

Tijdens de lange jacht op de radicale Sikh-predikant Amritpal, zag Punjab de Twitter-accounts van verschillende mediapersonen geblokkeerd. Later werden de Facebook-pagina's en YouTube-accounts van verschillende lokale webkanalen geblokkeerd.

In maart vormden de journalisten van deze webkanalen een ‘Punjab Digital Media Association’ om samen met de autoriteiten de zaak op te pakken. Ze benaderden de gouverneur en zeiden dat ze geen reden hadden gekregen voor het blokkeren van hun uitzending, en dat ze geen nieuwsberichten hadden die konden worden gezien als een bedreiging voor de openbare orde.

Jagtar Singh Bhullar, de dienstdoende voorzitter van de vereniging, vertelde The Indian Express dat ze ook DGP Gaurav Yadav hadden ontmoet en drong er bij hem op aan de zaak te onderzoeken. Hun verzoek om een ​​afspraak met Chief Minister Mann werd niet ingewilligd, voegde hij eraan toe. “We verloren kijkers omdat onze kanalen lange tijd geblokkeerd waren. Sommige staan ​​op het punt te sluiten.”

The Editors’ Guild gaf later een verklaring af waarin de blokkering van Twitter-accounts en webkanalen als “willekeurig” werd bekritiseerd.

Advertentie

Onlangs, tijdens de tussentijdse verkiezing van Jalandhar Lok Sabha, werden een journalist van Times Now Navbharat en haar twee collega's, die waren gekomen om verslag te doen van een AAP-overheidsevenement waar Arvind Kejriwal aanwezig zou zijn, gearresteerd op beschuldiging van het neerslaan van een vrouw met hun voertuig en “gebruik van kasteïstische beledigingen” tegen haar.

Ze werden later op borgtocht vrijgelaten.

De actie van de AAP-regering kwam kort nadat Times Now voor het eerst melding maakte van de vele miljoenen opknapbeurten die waren uitgevoerd op de CM-bungalow in Delhi door de regering van Kejriwal.

In het meest recente geval heeft het Punjab Vigilance Bureau de hoofdredacteur van de lokale krant Ajit, Barjinder Sigh Hamdard, ontboden in verband met het lopende onderzoek naar de bouw en exploitatie van een Jang-e-Azadi Memorial-museum van Rs 315 crore , wiens constructie Hamdard overzag. De dagvaarding volgde op een soort strijd tussen de regering en Hamdard, die begon met vermeende blokkering van advertenties aan de krant.

Advertentie

De hele oppositie kwam samen om de actie tegen Hamdard te veroordelen, met een bijeenkomst in Ajit kantoor waar leiders van het Congres, Akali Dal, BJP, BSP en Links hun steun betuigden aan de krant.

In tegenstelling tot eerdere Punjab-regeringen, controleert het Mann-regime strikt de toegang van de media tot zijn ministers, die alleen via gespecificeerde kanalen kan worden geregeld. Ambtenaren geven privé toe dat interacties met de media worden afgekeurd.

Bajwa zei dat de actie tegen Hamdard “een perfect voorbeeld was van het draconische standpunt van de AAP-regering”. “Het onderdrukt en intimideert onafhankelijke media-instellingen en legt opbouwende kritiek en afwijkende meningen het zwijgen op”, vertelde de congresleider aan The Indian Express.

Sukhbir Badal, president van Akali Dal, beschuldigde de regering-Mann er ook van de stem van de media te muilkorven. “De regering heeft valse zaken geregistreerd tegen journalisten, webkanalen verboden en zelfs advertenties stopgezet voor publicaties die weigeren haar propaganda door te geven.

De “intimidatie” van Hamdard had Punjabi's wereldwijd geschokt, zei Badal. .

Advertentie

AAP-hoofdwoordvoerder Malvinder Singh Kang ontkende de beschuldigingen en zei dat het verkeerd was om de zaak van Hamdard in verband te brengen met andere beschuldigingen. “Hij werd opgeroepen voor het onderzoek naar de Jang-E-Azadi Memorial-zaak, niet als een vendetta tegen een mediabedrijf”, zei hij. zei hij.

Over de regering die Twitter en andere sociale media-accounts blokkeerde, zei hij: “Dit was volgens de richtlijnen van de centrale overheid. Er was geen politieke inmenging door de AAP-regering in Punjab. De pagina's en accounts werden geblokkeerd nadat de cybercel daar provocerende berichten vond na de politieactie tegen Amritpal.”

Lees ook

Yogi Adityanath houdt 'Tiffin vast Par Charcha': 'BJP moet nieuwe identiteit creëren…

De bijeenkomst van de oppositie op 12 juni is uitgesteld om ervoor te zorgen dat Kharge, Rahul Gandhi aanwezig…

De spanning loopt op in hun banden als de Bengaalse gouverneur en de regering van Mamata de hoorns op slot doen…

Podiumfluisteringen van Rajasthan BJP: Enter Vasundhara RajeAdvertentie

Over krantenadvertenties die werden stopgezet, zei hij dat de regering het advertentiebeleid van de staat volgde en dat er geen overtreding was.

© The Indian Express (P) Ltd