PM Modi bezoekt site, zweert actie; voorkomen had kunnen worden, zegt Mamata

0
44

Premier Narendra Modi bezocht Odisha om de balans op te maken van wat een van de ergste treinongelukken in het land blijkt te zijn, met een dodental dat zaterdag boven de 280 uitkwam, en beloofde “de strengste actie” tegen degenen die schuldig zijn bevonden.

“De balans opgemaakt van de situatie op de plaats van de tragedie in Odisha. Woorden kunnen mijn diepe verdriet niet vatten. We zijn vastbesloten om alle mogelijke hulp te bieden aan de getroffenen. Ik prijs iedereen die de klok rond werkt, op het terrein en helpt bij de hulpverlening”, plaatste hij later op sociale media.

Later, na een bezoek aan de gewonden in een ziekenhuis in Balasore, zei Modi: “Er zullen strengste maatregelen worden genomen tegen degenen die schuldig zijn bevonden aan het incident met het treinongeluk. Niemand zal gespaard blijven.”

Spoorwegminister Ashwini Vaishnaw, die vrijdagavond de plaats van het ongeval bereikte om toezicht te houden op hulp- en reddingswerk, bleef zaterdag in Balasore. Vakbondsminister Dharmendra Pradhan, die ook uit Odisha komt, kwam ter plaatse en vergezelde de premier.

De Spoorwegen hebben een onderzoek op hoog niveau aangekondigd naast het wettelijke onderzoek door de commissaris van Spoorwegveiligheid. Zelfs op zaterdag kwam het officieel niet uit met een mogelijke reden achter het ongeluk. Volgens bronnen leidde een signaalfout of “interlocking failure” ertoe dat de Coromandel Express per ongeluk een luslijn opreed en in een stilstaande goederentrein ramde.

Een officiële verklaring zei dat de premier de nadruk legde op “’ Gehele regering’ aanpak om deze monumentale tragedie te verzachten”.

Hij zei dat alle mogelijke hulp zou worden geboden aan de gewonden en hun families en dat speciale zorg moet worden besteed om ervoor te zorgen dat de nabestaanden geen overlast ondervinden.

p>Advertentie

“Ik heb geen woorden om de pijn uit te drukken. Laat de Almachtige ons de kracht geven om deze situatie te boven te komen', zei hij nadat hij de slachtoffers had ontmoet.

Odisha treinongeval | Live updates volgen

Later merkte de West-Bengaalse eerste minister Mamata Banerjee, die de slachtoffers bezocht, in aanwezigheid van Vaishnaw en Pradhan op dat het ongeval had kunnen worden voorkomen als de trein was uitgerust met een antibotsingsapparaat. Dit was voor het Centrum aanleiding om instructies uit te brengen over de nieuwste iteratie van een dergelijke technologie, Kavach, en de implementatieplannen ervan. Het antibotsingssysteem, Kavach, is nog in ontwikkeling.

Sinds de test een paar jaar geleden, is het alleen ingezet op een route van ongeveer 1.400 km bij South Central Railway. Er zijn aanbestedingen uitgeschreven voor de inzet van Kavach op de dichtbevolkte route Delhi-Mumbai, met plannen om in 2024 operationeel te zijn. In de begroting van vorig jaar was geld uitgetrokken om Kavach uit te rollen op 2.000 km spoorwegnet.

Advertentie

Mamata sprak ook kort met de ministers van de Unie over de juiste aantallen slachtoffers. “Volgens mijn informatie kan het aantal slachtoffers oplopen tot 500, aangezien mensen nog steeds vastzitten onder drie bussen”, zei ze. Daarop zei Vaishnaw dat het reddingswerk is afgerond en dat het “officiële” aantal slachtoffers tot nu toe (tegen de middag) 238 was.

“De gegevens van de deelstaatregering zijn 238,” vertelde Vaishnaw haar in het bijzijn van media-personen.

Ook Tamil Nadu CM MK Stalin stuurde een ministeriële delegatie naar Odisha.

De staatsminister voor Jeugdwelzijn en Sport Udaynidhi Stalin en minister van Transport SS Shivsankar ontmoetten Chief Minister Naveen Patnaik.

Ongeveer 1.200 gestrande passagiers van de twee noodlottige treinen, de Coromandel en de Yeshvantpur-Howrah Superfast, werden tegen de middag naar Howrah gebracht, waar ze werden verzorgd door medische teams.

Advertentie

Negen teams van de NDRF bestaande uit ongeveer 300 reddingswerkers sloegen de handen ineen met het staatsapparaat voor rampenbeheersing om de reddingsoperatie zaterdag af te ronden.

Supersnel werden ze tegen de middag naar Howrah gebracht, waar ze werden verzorgd door medische teams.

Lees ook

Amit Shah ontmoet team van worstelaars, ze vragen om vroege aanklacht

Brug over Ganga 'stort' in, Bihar zegt geplande sloop

' 039;PM Modi's auto crasht terwijl hij in de achteruitkijkspiegel kijkt': Rahul Gandhi in de VS

De oorzaak van het treinongeluk in Odisha, de verantwoordelijken geïdentificeerd: …Advertentie

Negen teams van de NDRF, bestaande uit ongeveer 300 reddingswerkers, sloegen de handen ineen met het staatsapparaat voor rampenbeheersing om de reddingsoperatie zaterdag af te ronden.

© IE Online Media Services Pvt Ltd