Överlevande från Odisha tågolycka från Karnataka berättar om skräck: “Bilderna kommer att förfölja mig för livet”

0
38

”De döda kropparna låg över hela spåren, folk skrek på hjälp. Det här var min värsta mardröm och bilderna kommer att förfölja mig för livet, säger Santosh Jain, en av de 110 Sammed Shikharji Yatra-pilgrimerna från Karnataka som var på Bengaluru-Howrah Superfast Express.

Åtminstone 261 personer dogoch fler än 900 skadades efter att 10-12 bussar från Coromandel Express på väg till Chennai spårade ur nära Balasore i Odisha på fredagskvällen och föll på ett intilliggande spår i vägen för tåget som Jain färdades på.

”Klockan var runt 20.30. Tåget stannade plötsligt och det hördes ett stort ljud. Bussarna bakom oss, AC och General, körde på bussarna från ett annat tåg på motsatt spår (Coromandel Express). De två avdelningarna lossades och blev kvar medan vi flyttade oss längre bort från olycksplatsen”, säger Jain (41), född i Kalasa i Chikkamagaluru-distriktet.

Till en början, när tåget stannade, insåg inte folk i hans buss att en olycka hade ägt rum, sa Jain. “Men när folk började kliva av tåget märkte vi att några av bussarna bakom saknades och det fanns märken efter stora skador. Vi började gå på banan med en mobiltelefonfackla eftersom det var beckmörkt. När vi närmade oss olycksplatsen såg jag döda kroppar fulla av blod ligga på banan. Jag kan aldrig glömma den bilden”, sa han.

Han sa att några människor från en närliggande by hade tagit med sig stegar för att komma in i tåget och rädda människor. “De tog ut kroppar och placerade dem på sidan av banan. Det var verkligen smärtsamt och jag kunde inte förlika mig med det jag såg”, sa han.

Polis och ambulanser nådde platsen en tid senare, tillade Jain.

Titta | Människor försöker hjälpa medpassagerare när Coromandel, Yeswanthpur Express-tåg spårar ur i Odisha

Nagaswamy Shetty (76), också från Kalasa i Chikkamagaluru, sa: “Det fanns ingen antydan om att det andra tåget skulle spåra ur, och vårt tåg var på väg i vanlig hastighet.”

Annons

Shetty var också bland dem som var en del av Sammed Shikharji Yatra. Sammed Shikharji ligger i Jharkhand och är en helig plats för Jain-gemenskapen.

Yatris med Shetty var i tågets S5-buss. “Vi framför böner och det blev ett stort ryck och vi ramlade alla ner från våra platser. Tåget rörde sig ytterligare en kilometer innan det stannade. Senare fick vi veta att några tränare blev påkörda.”

Shetty och andra pilgrimer från Kalasa hade lämnat staden den 31 maj och gått ombord på tåget från Bengaluru den 1 juni. ”Vårt tåg var planerat att gå klockan 22.30, men gick två timmar försenat. Efter olyckan kom en dieselmotor och tog de återstående bussarna till en annan plattform. Nu är vi på väg till Kolkata och vi har turen att vara vid liv”, sa han.

Läs även

Bro under konstruktion kollapsar i Bihar, andra gången sedan 2022

Rootorsaken till Odisha tågolycka, ansvariga identifierade: järnväg …

'Coromandel gick in i slinglinjen efter grön signal': Järnvägsstyrelsen förklarar…

Odisha tågtragedi Liveuppdateringar: Järnvägsministeriet söker CBI-undersökning av …Annons

Shekar, född i Bihar som arbetade i Chennai, var på Coromandel Express. Han fick lindriga skador i olyckan. Med en motor som tog de återstående bussarna från Bengaluru-Howra-tåget till Kolkata, sattes Shekar på det tåget. “Efter olyckan lyckades jag på något sätt ta mig ur den och tjänstemännen flyttade över mig till det här tåget. Det var en blodig bild.”