Odisha-treintragedie: onderhoud buiten de baan, daling van fondsen, 3 op 4 grote treinongelukken in 4 jaar als gevolg van ontsporing

0
47

Bijna drie op de vier van de 217 “gevolg treinongevallen” in het hele land tussen 2017-18 en 2020-21 werden veroorzaakt door ontsporingen, volgens een auditrapport van de Comptroller and Auditor General of India (CAG).

Het rapport — Performance Audit on Derailment in Indian Railways — werd in december 2022 bij het parlement ingediend. Het toont aan dat de belangrijkste factor die verantwoordelijk was voor ontsporingen verband hield met “onderhoud van sporen”.

p>

Het verklaarde dat de toewijzing van fondsen voor baanvernieuwingswerken in de loop der jaren afnam en dat zelfs deze fondsen niet “volledig gebruikt”.

Uit het rapport blijkt dat van de 217 “gevolgongevallen” er 163 te wijten waren aan ontsporingen, wat neerkomt op ongeveer 75 procent van het totale aantal gevolgongevallen. Daarna volgen ongevallen door brand in treinen (20), ongevallen bij onbemande overweg (13), botsingen (11), ongevallen bij bemande overweg (8) en overig (2).

Het rapport zegt dat de Spoorwegraad treinongevallen in twee categorieën indeelt: Gevolg treinongevallen' en 'Overige treinongevallen'. Het eerste omvat treinongevallen met ernstige repercussies in termen van één, of veel of alle van: (a) verlies van mensenlevens, (b) menselijk letsel, (c) verlies van spoorwegeigendommen, en (d) onderbreking van de spoorweg verkeer.

Alle overige ongevallen die niet onder treingevolgongevallen vallen, vallen onder ‘Overige treinongevallen’.

“In de categorie ‘Overige treinongevallen’ vonden [in de verslagperiode] 1.800 ongevallen plaats. De ontsporingen zijn goed voor 68 procent (1.229 ontsporingen)”, aldus het rapport. “Van de ongevallen met en zonder gevolgen in 2017 (1.800 + 217) waren de ongevallen als gevolg van ontsporingen 1.392 (69 procent) in 2017-18 tot 2020-21.”

Advertentie

Het rapport vermeldde dat aangezien “maximale ongevallen” werden gerapporteerd in de categorie ontsporingen, de auditfocus bleef “op ongevallen als gevolg van ontsporingen”.

1/12Reddingsoperatie aan de gang na een ongeval met Coromandel Express, Bengaluru-Howrah Express en een goederentrein, in het district Balasore, zaterdag 3 juni 2023. (PTI)2/12Minstens 238 mensen zijn gedood en meer dan 900 gewond (Foto: Reuters)3/12Reddingsteams doorzoeken de wrakstukken van de treinen tijdens een reddingsoperatie na het ongeluk met drie treinen in het district Balasore. (Express-foto door Partha Paul)4/12Het ongeval vond gisteren om 7 uur plaats toen een passagierstrein de ontspoorde rijtuigen van een andere trein raakte, gevolgd door een botsing met een goederentrein die een crash veroorzaakte van meerdere trainers. (Express-foto door Partha Paul)5/12Spoorwegminister Ashwini Vaishav bezocht plaats van het ongeval en inventariseerde de situatie (Foto:PTI)6/12Beelden van de crashlocatie toonden vernielde treinwagons die opengescheurd waren en verwrongen treinrails. (Express-foto door Partha Paul)7/12NDRF-personeel voert reddingswerk uit (PTI Photo) 8/12Mensen die gewond raakten bij een treinbotsing, liggen op 3 juni 2023 in een ziekenhuisgang in het Balasore-district in de oostelijke staat Odisha, India. REUTERS9/12Odisha Chief Minister Naveen Patnaik ontmoet een gewonde in een ziekenhuis in Balasore (PTI)10/12Een ambtenaar geeft een demonstratie over het treinongeluk in Odisha terwijl premier Narendra Modi een vergadering voorzit om de balans op te maken van de situatie na het ongeluk, in New Delhi, zaterdag 3 juni 2023. (PTI Photo) 11/12Premier Narendra Modi maakt de balans op van de situatie op de plaats van het ongeval in het Balasore-district, zaterdag 3 juni 2023. Ook de minister van Spoorwegen van de Unie, Ashwini Vaishnaw, wordt gezien. (PTI-foto) 12/12Noodhulplijnnummer is vrijgegeven door de regering van Odisha (foto: PTI)

In het rapport stond: “Analyse van 1129 'onderzoeksrapporten' (81 procent) van 1.392 ongevallen met ontsporingen in 16 ZR's [Zonale Spoorwegen] en 32 divisies onthulde dat de totale schade/verlies van activa werd gerapporteerd als Rs 33,67 crore in de geselecteerde gevallen van ontsporingen.”

De audit “bracht ook 23 factoren aan het licht die verantwoordelijk zijn voor ontsporingen in de geselecteerde 1129 gevallen/ongevallen over 16 ZR's…. Van de 23 factoren was de belangrijkste factor die verantwoordelijk was voor ontsporing gerelateerd aan 'onderhoud van het spoor' (167 gevallen), gevolgd door 'afwijking van spoorparameters buiten de toegestane limieten' (149 gevallen) en 'slecht rijden/te hard rijden' (144 gevallen ).”

Advertentie

De CAG analyseerde ook de prestaties van Rashtriya Rail Sanraksha Kosh (RRSK). De RRSK is opgericht in 2017-2018 met een corpus van Rs 1 lakh crore over een periode van vijf jaar met een jaarlijkse uitgave van Rs 20.000 crore – Rs 15.000 crore uit bruto begrotingssteun en Rs 5.000 crore uit interne middelen van de spoorwegen. Bij de controle werd opgemerkt dat er bruto begrotingssteun van Rs 15.000 crore was bijgedragen, maar dat de daadwerkelijke generatie van interne middelen van de spoorwegen voor de financiering van de resterende Rs 5.000 crore per jaar aan RRSK gedurende deze vier jaar achterbleef bij het doel, merkte het rapport op. /p>

“Dus een korte inzet van fondsen door Spoorwegen van interne middelen voor een bedrag van Rs 15.775 crore (78,88 procent) van het totale aandeel van Rs 20.000 crore had het primaire doel van de oprichting van RRSK om absolute veiligheid bij Spoorwegen te ondersteunen, teniet gedaan,” stond er.

Lees ook

Brug over Ganga 'stort in', zegt Bihar geplande sloop

Amit Shah ontmoet team van worstelaars, ze vragen om vroege aanklacht

Oorzaak van Odisha treinongeluk, verantwoordelijke geïdentificeerd : Spoor …

Odisha treintragedie Hoogtepunten: Spoorwegministerie zoekt CBI-onderzoek naar tra… Express Explained | Hoe gebeurde het treinongeluk in Odisha? Dit is wat we tot nu toe weten

Het rapport benadrukte dat de toewijzing van fondsen voor baanvernieuwingswerken daalde van Rs 9.607,65 crore (2018-19) naar Rs 7.417 crore in 2019-20. “De fondsen die waren toegewezen aan spoorvernieuwingswerken werden ook niet volledig benut”, zei het. “Van de 1127 ontsporingen in 2017-2021 waren 289 ontsporingen (26 procent) gekoppeld aan spoorvernieuwingen.”

© The Indian Express (P) Ltd