Odisha treinongeluk: school wordt mortuarium, volgende grote uitdaging is het identificeren van de doden

0
57

Op minder dan een kilometer van de plaats van het treinongeluk in Odisha liggen lukraak banken buiten de Bahanaga middelbare school. Binnen zitten de klaslokalen, de veranda en de gebedsruimte vol met lichamen, gewikkeld in witte lakens – sommige plastic, sommige stoffen. Met temperaturen in Balasore die de 30°C overschrijden en de ventilatoren niet werken, beginnen de lichamen te ontbinden.

Voor de hoofdingang laden arbeiders de doden in zodat ze uit de school kunnen worden vervoerd. Hoewel het aanvankelijke plan was om de lichamen te verplaatsen naar een industriële eenheid in Balasore met airconditioning, besloten de autoriteiten dat 's avonds niet te doen.

Hoofdsecretaris PK Jena zei dat de niet-geïdentificeerde lichamen in plaats daarvan naar Bhubaneswar zullen worden overgebracht en worden bewaard in mortuaria van medische hogescholen en particuliere ziekenhuizen.

“De deelstaatregering zal speciale regelingen treffen voor gezinnen. Onze agenten zullen ze meenemen om hun dierbaren te identificeren”, aldus Jena.

Don't Miss | 'Ik heb het lichaam van mijn zoon met mijn eigen handen verplaatst': in de overvolle gezondheidscentra van Balasore lopen de littekens diep

Nu de reddingsoperaties ten einde lopen, is de focus verschoven van de levenden naar de doden – en hoe ze te identificeren. De deelstaatregering heeft ook besloten forensische tests uit te voeren op niet-geïdentificeerde lichamen in het State Forensic Science Laboratory.

Om uit te leggen waarom de school aanvankelijk was gekozen om de lichamen te huisvesten, zeiden ambtenaren dat het dicht bij de plaats van het ongeval ligt. , en de klaslokalen en gangen bieden voldoende open ruimte.

“Minstens 163 lichamen zijn hierheen gebracht, waarvan er tot nu toe ongeveer 30 zijn geïdentificeerd door familieleden”, zegt Arvind Agarwal, directeur van de afdeling vrouwen- en kinderwelzijn, die het pand sinds vrijdagavond bemant.

Reddingsoperatie gaande na een ongeval met Coromandel Express, Bengaluru-Howrah Express en een goederentrein trein, in de wijk Balasore. (PTI)

“Dit is een noodsituatie. Lichamen stromen binnen terwijl familieleden zich haasten om ze te identificeren. Maar veel van de lichamen zijn onherkenbaar. We behandelen de nabestaanden met zorg”, zegt DSP Ranajit Nayek, die daar ook is geplaatst.

Ongeveer 100 mensen, waaronder gemeentewerkers, waren aan het werk in de school. “Onze partij is vanmiddag binnengekomen. Het is hard werken om de ontbonden lichamen op te rapen, maar de pijn van familieleden zien is moeilijker. Lichamen zijn uiteengereten en sommige lijken verkoold door elektrocutie. Het is dus moeilijk om ze te herkennen”, zegt Rajendra, een gemeentewerker die uit Basudevpur kwam.

Maskers en handgel werden bewaard voor iedereen die ze nodig zou kunnen hebben.

Advertentie

Veel van de families die zich op de school hadden verzameld, kwamen uit het naburige West-Bengalen.

Volgens ambtenaren moeten zodra familieleden een lichaam identificeren, een verblijfsbewijs en een bewijs van ticket worden verstrekt. De namen van geïdentificeerde personen worden ook geteld met reserveringskaarten. Pas dan worden de lichamen overgedragen aan nabestaanden en begint het proces voor compensatie.

Op de school zag je mensen van het ene lichaam naar het andere gaan, terwijl ze de witte lakens optilden om hun gezicht te controleren. Aangezien veel lichamen onherkenbaar zijn, zeiden ambtenaren dat ze nu op zoek zijn naar bagage, telefoons en andere bezittingen voor mogelijke identificatie.

Sazaat Ali uit West Midnapore probeerde wanhopig de verblijfplaats van zijn zwager te achterhalen, die was op de Coromandel Express van Shalimar naar Chennai gestapt. “Hij werkt als timmerman. Ik heb hem niet kunnen bereiken en zijn telefoon staat uit”, aldus Sazaat.

Must Read | Het station van Howrah verandert in een ziekenhuis als er een trein arriveert met degenen die de dood hebben bedrogen

Ook Harihar Sahu uit Mayurbhanj zocht zijn neefje Jagdish (27), die studeert aan een instituut in Kendrapara. “We weten dat de vriend van Jagdish dood is, maar we hebben geen informatie over hem”, zei Sahu.

Advertentie

Degenen die hun dierbaren niet op school konden vinden, maakten vervolgens een rondje langs gezondheidscentra in de buurt. In het Soro-ziekenhuis zocht Sayed Ali uit Diamond Harbor in West-Bengalen naar zes van zijn vrienden en familieleden, die met de Coromandel Express naar Visakhapatnam waren gegaan, waar ze als bouwvakkers werken. “We hebben overal navraag gedaan, ook in alle ziekenhuizen, maar hebben ze niet kunnen vinden. Zijn ze levend of dood?” vroeg Sayed.

Hasan-ur-Rehman was op de school op zoek naar 16 uit zijn dorp in Nandigram, inclusief zijn zwager. Ze zaten allemaal in de Coromandel Express. “Noch zijn ze in het ziekenhuis, noch zijn ze hier,” zei hij.

Lees ook

Brug in aanbouw stort in Bihar, tweede keer sinds 2022

Oorzaak van Odisha-treinongeval, verantwoordelijken geïdentificeerd: spoor …

'Coromandel kwam luslijn binnen na groen signaal': Spoorwegraad legt uit…

Odisha treintragedie Live Updates: Spoorwegministerie zoekt CBI-onderzoek naar…Advertentie

Choturam Chowdhury, een inwoner van Baishnabnagar, zocht naar zijn twee familieleden, Sadhu Chowdhury en Dipankar Mondol, die voor werk naar Chennai reisden. “De lichamen beginnen te ontbinden in de hitte. Veel gezichten zijn niet herkenbaar. Ik kon de twee vinden, ik weet niet wat ik thuis zal zeggen”, zei hij.