Nitish wijzigt anti-drankwet: wat is het verbod en waarom heeft het de laatste tijd zoveel veranderingen ondergaan?

0
59

Door nog een wijziging aan te brengen in de wet op het drankverbod van Bihar, stond het staatskabinet op 31 mei de vrijlating toe van voertuigen die in beslag waren genomen voor het vervoeren van sterke drank na betaling van slechts 10 procent van de verzekeringsdekking, in plaats van de eerder vereiste 50 procent.

In een gesprek met de media zei extra hoofdsecretaris (financiën) S Siddharth: “Mensen kunnen hun voertuig nu vrijgeven door de betrokken autoriteiten 10 procent van de verzekeringsdekking te betalen tot een maximum van Rs 5 lakh, na het volgen van de standaard gerechtelijke procedure. De gewijzigde regels zullen binnenkort bekend worden gemaakt.”

De beslissing om de Bihar Prohibition and Excise Act, 2016, aan te passen, is gekomen in de context van een groot aantal verlaten voertuigen die zich opstapelen op politiebureaus in de hele staat, omdat hun eigenaren vaak niet komen opdagen om de hoge boete te betalen.

De laatste wijziging is een toevoeging aan de lange lijst van recente aanpassingen in de drankverbodswet van de staat, die voor het eerst werd ingevoerd door de regering onder leiding van Nitish Kumar in 2016. Sinds de inwerkingtreding de wet is een onderwerp van intense discussie geweest, waarbij velen het als draconisch en contraproductief beschouwden.

Best of Explained

Klik hier voor meer informatie

Wat is Bihar Prohibition and Excise Act, 2016?

Kennisgeving op 2 oktober 2016, Bihar Prohibition and Excise Act handhaaft, implementeert en promoot een volledig verbod op sterke drank en bedwelmende middelen op het grondgebied van de staat.

“Overwegende dat het raadzaam is om te voorzien in een uniforme wet met betrekking tot het verbod op en de regulering van sterke drank en bedwelmende middelen, de heffing van rechten daarop en de bestraffing van wetsovertredingen in de staat Bihar.”, stelt de wet.

Welke wijzigingen zijn aangebracht in de verbodswet van Bihar?

De nieuwe tweak, die de boete verlaagt voor het vrijgeven van voertuigen die in beslag zijn genomen voor het vervoeren van drank, is een van de vele wetswijzigingen die sinds 2022 zijn doorgevoerd. De vorige wijzigingen omvatten de vrijlating van mensen die voor het eerst dronken, ter plekke, tegen een boete van Rs 2.000-5.000 – eerder was gevangenisstraf verplicht. De inbeslagname van de woning van de dader bij het terugvinden van drank kan nu worden teruggedraaid. De deelstaatregering herstelde ook de schadevergoeding van Rs 4 lakh aan de nabestaanden van hooch-slachtoffers. Hoewel de wet altijd in compensatie heeft voorzien, hebben de autoriteiten deze sinds de Gopalganj-zaak van 2016, waarbij 19 mensen om het leven kwamen, niet meer toegekend aan slachtoffers van de hooch-tragedies in de staat.

Advertentie

De verwatering van het anti-drankbeleid begon nadat de toenmalige opperrechter van India N V Ramana het in 2021 beschreef als een voorbeeld van “gebrek aan vooruitziendheid” dat ertoe leidde dat het Hooggerechtshof “verstopt zat met borgtochtaanvragen… een simpele borgtochtaanvraag duurt een jaar te verwijderen”.

De opmerkingen van het CJI werden gevolgd door een aantal wetswijzigingen tijdens de Begrotingszitting 2022. De Indian Express meldde: “Belangrijkste wijzigingen waren onder meer het verlagen van de straf voor drinken van 10 jaar naar vijf jaar. Alle strafbare feiten, die eerder door rechtbanken zijn behandeld, 'zullen worden afgehandeld door middel van een kort geding door een uitvoerende magistraat die niet onder de rang van plaatsvervangend inspecteur staat', een stap die naar verwachting rechtbanken zal ontstoppen. Schrapping van sectie 55, die zaken met betrekking tot alle overtredingen van de wet niet-samenvoegbaar maakte, kan nu worden ingetrokken, terwijl beide partijen nu ook een compromis kunnen sluiten in of buiten de rechtbanken.”

Ook in Explained | Wie is Franco Mulakkal, beschuldigd in kerkverkrachtingszaak?

Bovendien werd een invoeging gemaakt in Sector 57 die de vrijlating mogelijk maakte, tegen betaling van de boete, van voertuigen die in beslag waren genomen voor het vervoeren van drank. Ook schrapte de regering hoofdstuk VII van de wet die handelde over de internering en externe plaatsing van de beklaagden, op grond waarvan hun bewegingsvrijheid werd beperkt. Dit omvatte ook de schrapping van de belangrijkste secties: sectie 67 (verlenging van de externe periode); Artikel 68 (toestemming om tijdelijk terug te keren); Sectie 70 (onmiddellijke arrestatie).

Advertentie

Waarom werd de anti-drankwet uitgevaardigd in Bihar?

Bihar Prohibition and Excise Act, 2016, werd ingevoerd slechts zes maanden nadat Nitish Kumar de verkiezing van de staatsvergadering in 2015 had gewonnen. staat.

“Hiermee (totaal verbod op sterke drank in Bihar) probeerde hij (Nitish) twee dingen te bereiken: het verder verbreden van zijn 'kastenneutrale' achterban van vrouwen die hij al had gecultiveerd met verschillende welzijnsregelingen, waaronder het populaire initiatief om gratis fietsen aan meisjes die in klas negen studeren… Maar zijn grotere doel was om het verbod te laten zien als zijn nationale politieke plank.”, meldde The Indian Express.

Kort nadat de wet was aangenomen, ging Nitish, die destijds een alliantie had met de RJD en het congres, naar verschillende staten, zoals Uttar Pradesh, Jharkhand en Maharashtra, om hen te vragen een soortgelijk verbodsbeleid in te voeren. Zijn plannen kwamen echter niet uit omdat er nauwelijks aanhangers waren voor het verbod op sterke drank in de door het Congres geleide United Progressive Alliance (UPA).

Waarom is de anti-drankwet aangenomen? zoveel veranderingen de laatste tijd?

Toen andere staten geen interesse toonden om in de voetsporen van Nitish te treden bij het invoeren van een algemeen drankverbod, werd het beleid op een laag pitje gezet. De situatie verslechterde toen de deelstaatregering er niet in slaagde het verbod effectief uit te voeren. De strenge bepalingen, zoals het opleggen van een gemeenschapsboete en de arrestatie van het hele gezin als een lid wordt betrapt op het opslaan en consumeren van alcohol, lokte veel luchtafweer uit rechtbanken en oppositiepartijen. Bovendien leidde het tot een piek in illegale handel, dodelijke slachtoffers en arrestaties, onevenredig veel, van de armen en kwetsbaren.

Lees ook

'Oorzaak geïdentificeerd': Wat Spoorwegminister Vaishnaw heeft gezegd over Od…

Hoe gebeurde het treinongeluk in Odisha? Dit is wat we tot nu toe weten

Waarom schat Ariha Shah is bij haar ouders weggehaald in Duitsland

Uitgelegd: Kavach, de Indiase technologie die kan voorkomen dat twee treinen…Advertentie

Nu de nationale verkiezingen voor de deur staan, realiseert Nitish zich ook dat de verbodswet zijn politieke opportuniteit heeft verloren – zijn het stemaandeel van de partij en het aantal zetels zijn voortdurend gedaald. De verwatering van de wet kan worden gezien als de poging van Nitish om zijn politieke agenda opnieuw vorm te geven — het schrappen van de polis is geen optie voor hem, omdat het gezichtsverlies zou betekenen en uiteindelijk zijn politieke ambities zou kunnen schaden.