Mogelijke signaleringsfout kan de treintragedie van Odisha hebben veroorzaakt

0
42

Meer dan 12 uur na de treinontsporingen die minstens 261 levens hebben geëist in Odisha, bekijkt Railways de mogelijkheid van een signaalfout als de prima facie oorzaak, vertelden bronnen aan The Indian Express Saturday.

Over de tijd heen 900 mensen raakten ook gewond toen twee passagierstreinen, Shalimar-Chennai Central Coromandel Express en Bengaluru-Howrah Superfast Express, vrijdagavond laat ontspoorden in Odisha's Balasore. Daarbij werd ook een goederentrein geraakt.

Lees | Race tegen de klok voor het reddingsteam op de plaats van het treinongeval in Odisha terwijl de tol stijgt naar 261

In een multidisciplinaire gezamenlijke inspectienota door toezichthouders werd geconcludeerd dat er een groen sein was gegeven aan de Coromandel Express om door de aangewezen hoofdweg te rijden lijn, en toen werd het signaal weggenomen. Maar de trein reed de ringleiding binnen, botste tegen een stilstaande goederentrein en ontspoorde. Ondertussen was op de neerwaartse lijn de supersnelle sneltrein uit Yashwantpur gearriveerd en zijn twee rijtuigen ontspoorden.

“We … kwamen na zorgvuldige observatie tot de conclusie dat er een signaal was gegeven en vertrokken voor de Up-hoofdlijn voor 12841, maar deze trein kwam de Up-luslijn binnen en botste tegen de goederentrein die op de Up-luslijn stond en ontspoorde,” zegt het briefje.

Lees | Overlevenden van treinongeluk Odisha uit Karnataka vertellen horror: 'De beelden zullen me mijn leven lang achtervolgen'

Terwijl de commissaris van Spoorwegveiligheid de details zal onderzoeken, onderzoeken ambtenaren van de Spoorwegen signaleringsfouten/storingen en problemen die te maken hebben met de piloot van de locomotief, aldus een topbron. De spoorwegen hebben officieel nog geen oorzaak voor de ontsporingen naar buiten gebracht.

Premier Narendra Modi, samen met kabinetssecretaris Rajiv Gauba, minister van Binnenlandse Zaken Amit Shah en andere hooggeplaatste leden van het kabinet van de premier en de Nationale Disaster Response Force (NDRF) kreeg in de ochtend een briefing over het ongeval van Railway Board Member (Operations and Business Development) Jaya Varma Sinha.

Na ongeveer 10 uur intensieve mobilisatie van alle mogelijke middelen waarover de staat en het centrum beschikten, werd de reddingsoperatie op de plaats van de dubbele ontsporingen op het Bahanaga Bazar-treinstation in Odisha zaterdagochtend voltooid. “De reddingsoperatie is voltooid, nu beginnen we met de restauratiewerkzaamheden”, zegt Amitabh Sharma, woordvoerder van het ministerie van Spoorwegen.

Advertentie

Spoorwegminister Ashwini Vaishnaw en de hele Spoorwegraad, behalve lid (operaties) en lid (financiën), op de plaats van het ongeval zijn.

Lees ook

Brug over Ganga 'stort in', zegt Bihar geplande sloop >Oorzaak van Odisha-treinongeval, verantwoordelijken geïdentificeerd: spoor …

'Coromandel betrad luslijn na groen signaal': Railway Board legt uit…

Odisha treintragedie Live Updates: Spoorwegministerie zoekt CBI-onderzoek naar…

Twee speciale treinen met 1.200 gestrande passagiers van de zieke De noodlottige Coromandel Express en de Yashwantpur-Howrah Superfast Express verlieten de plaats van het ongeval.