MoE tillkännager nya UGC-riktlinjer för beviljande av bedömd universitetsstatus

0
44

Institutioner för högre utbildning som är mindre än 20 år gamla kommer nu att vara berättigade att ansöka om bedömd universitetsstatus och privata universitet måste skapa verkställande råd som centrala universitet, enligt University Grants Commissions reviderade riktlinjer.< /p>

Centret släppte i fredags de reviderade riktlinjerna för att befintliga lärosäten ska få status genom att förenkla behörighetskriterierna för att etablera mer kvalitetsfokuserade universitet.

Läs | Amrita Vishwa Vidyapeetham Indiens högst rankade universitet: THE Impact Ranking 2023

Unionens utbildningsminister Dharmendra Pradhan släppte UGC (Institutions Deemed to be Universities) Regulations, 2023, som kommer att ersätta 2019 års riktlinjer.

Enligt Pradhan bygger de nya reglerna på principen om en &#8220 ;lätt men tight” regelverk som föreskrivs i National Education Policy 2020.

“De nya förenklade riktlinjerna kommer att uppmuntra universiteten att fokusera på kvalitet och spetskompetens, stärka forskningsekosystemet och ha en långsiktig inverkan i omvandlingen av vårt landskap för högre utbildning. Normerna kommer att underlätta skapandet av många fler kvalitetsfokuserade som anses vara universitet på ett objektivt och öppet sätt,” sa Pradhan.

Läs | 38 medicinska högskolor förlorar erkännande, 100 får besked om att rätta till brister

University Grants Commission (UGC) Act föreskriver att centralregeringen ska förklara alla andra institutioner än ett universitet status som institution som anses vara universitet. Den första uppsättningen bestämmelser i detta avseende meddelades 2010 och dessa reviderades sedan 2016 och 2019.

Enligt 2019 års riktlinjer ska de lärosäten som har “existerat i minst 20 år” var berättigade att ansöka om statusen. Men de reviderade riktlinjerna har nu ersatt den med multidisciplinaritet, NAAC-gradering, NIRF-ranking och NBA-gradering.

Annons

Det betyder alla tvärvetenskapliga institutioner som har giltig ackreditering av NAAC med minst 3,01 kumulativt betygsgenomsnitt (CGPA) för tre på varandra följande cykler, NBA-ackreditering för två tredjedelar av kvalificerade program under tre på varandra följande cykler eller i topp 50 i någon specifik kategori av NIRF under de senaste tre åren kontinuerligt kommer att kunna ansöka om bedömd status, angav riktlinjerna.

Läs | Vad kan man förvänta sig av campuslivet på IIT? Tidigare chef för IIT Kanpur förklarar

Dessutom kan ett kluster av institutioner som förvaltas av mer än ett sponsringsorgan eller ett samhälle också ansöka om att anses vara universitetsstatus, tilläggs det.

De nya reglerna introducerar också “Distinct Institution” kategori, där en befintlig institution eller en institution som börjar från början med fokus på undervisning och forskning inom unika discipliner och/eller tar itu med landets strategiska behov eller engagerar sig i bevarandet av det indiska kulturarvet eller bevarandet av miljön eller ägnar sig åt kompetensutveckling eller tillägnad sport eller språk eller någon annan disciplin, så beslutad av kommissionens expertkommitté, kommer att undantas från behörighetskriterierna.

Annons

UGC:s ordförande M Jagadesh Kumar sa att 2023 års riktlinjer är i samklang med NEP 2020 och de är lätta men täta.

“Vi hoppas att dessa regler kommer att uppmuntra många fler högkvalitativa högre utbildningsinstitutioner att etableras i vårt land i framväxande områden för att möta våra studenters ambitioner. Sedan ‘ansetts vara universitet’ ordalydelsen är en del av UGC Act, 1956, kan vi inte ta bort denna term för närvarande. Den kommer dock att tas bort när Indiens högre utbildningskommission har inrättats genom en lag från parlamentet”, sade han.

Det finns för närvarande cirka 170 institutioner i landet.

Bland andra kriterier som har ändrats är fakultetsstyrkan har ökat från 100 till 150, korpusfonden för privata institutioner har ökats från Rs 10 crore till Rs 25 crore, och skapandet av ett verkställande råd som centrala universitet även vid dessa universitet .

De reviderade riktlinjerna har också gjort det obligatoriskt för antagna universitet att registrera sig på Academic Bank of Credits (ABC). “Institutionerna kan erbjuda vänortsprogram, gemensamma examensprogram och dubbla examensprogram i enlighet med bestämmelserna i de berörda föreskrifterna, stod det i riktlinjerna.

Dessutom anses universitet med minsta 'A&' #8217; betyg och högre eller rankad från 1 till 100 i “universitetet” kategori av NIRF-rankningar för det aktuella året är berättigade att inrätta centra utanför campus.

Läs även

JEE Advanced 2023 Live Updates: Check tentamensanalys- Mathematics was toug…

CUET PG 2023: Examen ombokad till 60 kurser; checklista

NEET UG 2023: NTA utfärdar OMR-svarsblad; utmaningsfönstret öppnas snart

Toppers' Tips: 'CUET UG hjälpte mig att få inträde på DU's Miranda House,' s…Annons

“Institutioner som förklarats vara universitet under en ‘särskild kategori’ kan ansöka om utanför campus efter fem år efter deras deklaration om de är ackrediterade med betyget A eller är bland de 100 bästa i ‘universitetet’ kategori av NIRF”, tillade riktlinjerna.