MoE kunngjør nye UGC-retningslinjer for å gi ansett universitetsstatus

0
58

Institusjoner for høyere utdanning som er mindre enn 20 år gamle vil nå være kvalifisert til å søke om ansett universitetsstatus, og private universiteter vil måtte opprette utøvende råd som sentrale universiteter, i henhold til University Grants Commissions reviderte retningslinjer.< /p>

Senteret ga fredag ​​ut de reviderte retningslinjene for eksisterende høyere utdanningsinstitusjoner for å få status ved å forenkle kvalifikasjonskriteriene for å etablere mer kvalitetsfokuserte antatte universiteter.

Les | Amrita Vishwa Vidyapeetham Indias høyest rangerte universitet: THE Impact Ranking 2023

Union Education Minister Dharmendra Pradhan utga UGC (Institutions Deemed to be Universities) Regulations, 2023, som vil erstatte retningslinjene for 2019.

I følge Pradhan er de nye reglene bygget på prinsippet om en &#8220 ;lett men tett” regelverk forutsatt i National Education Policy 2020.

“De nye forenklede retningslinjene vil oppmuntre universiteter til å fokusere på kvalitet og fortreffelighet, styrke forskningsøkosystemet og ha en langsiktig innvirkning på å transformere vårt høyere utdanningslandskap. Normene vil lette opprettelsen av mange flere kvalitetsfokuserte som anses å være universiteter på en objektiv og transparent måte,” sa Pradhan.

Les | 38 medisinske høyskoler mister anerkjennelse, 100 får beskjed om å rette opp mangler

University Grants Commission (UGC)-loven sørger for at sentralregjeringen kan erklære enhver annen institusjon enn et universitet status som institusjon som anses å være universitet. Det første settet med forskrifter i denne forbindelse ble varslet i 2010, og disse ble deretter revidert i 2016 og 2019.

I henhold til retningslinjene for 2019 har høyere utdanningsinstitusjoner som har “eksistert i ikke mindre enn 20 år” var kvalifisert for å søke om status. Imidlertid har de reviderte retningslinjene nå erstattet den med multidisiplinaritet, NAAC-gradering, NIRF-rangering og NBA-gradering.

Annonse

Det betyr enhver tverrfaglig institusjon som har gyldig akkreditering av NAAC med minst 3,01 kumulativt karaktergjennomsnitt (CGPA) i tre påfølgende sykluser, NBA-akkreditering for to tredjedeler av kvalifiserte programmer i tre påfølgende sykluser eller i topp 50 i en spesifikk kategori av NIRF de siste tre årene fortløpende vil kunne søke om ansett status, het det i retningslinjene.

Les | Hva kan du forvente av campuslivet ved IIT? Tidligere direktør for IIT Kanpur forklarer

Dessuten kan en klynge av institusjoner administrert av mer enn ett sponsororgan eller et samfunn også søke om å bli ansett for å være universitetsstatus, la den til.

Det nye regelverket introduserer også “Distinct Institution” kategori, der en eksisterende institusjon eller en institusjon som starter fra begynnelsen med fokus på undervisning og forskning innen unike disipliner og/eller adresserer de strategiske behovene til landet eller er engasjert i bevaring av indisk kulturarv eller bevaring av miljøet eller dedikert til ferdighetsutvikling eller dedikert til sport eller språk eller andre disipliner, slik bestemt av ekspertkomiteen for kommisjonen, vil bli unntatt fra kvalifikasjonskriteriene.

Annonse

UGC-leder M Jagadesh Kumar sa at 2023-retningslinjene stemmer overens. med NEP 2020 og de er lette, men tette.

“Vi håper disse forskriftene vil oppmuntre mange flere høykvalitetsinstitusjoner for høyere utdanning til å etableres i landet vårt i nye områder for å møte ambisjonene til studentene våre. Siden ‘ansett for å være universiteter’ ordlyden er en del av UGC Act, 1956, kan vi ikke fjerne denne termen på nåværende tidspunkt. Den vil imidlertid bli fjernet så snart Higher Education Commission of India er opprettet gjennom en lov fra parlamentet,» sa han.

Det er rundt 170 antatte institusjoner i landet for øyeblikket.

Blant andre kriterier som har blitt endret er fakultetsstyrken er økt fra 100 til 150, korpusfondet for private institusjoner er økt fra Rs 10 crore til Rs 25 crore, og opprettelse av eksekutivråd som sentrale universiteter også ved disse universitetene. .

De reviderte retningslinjene har også gjort det obligatorisk for antatte universiteter å registrere seg på Academic Bank of Credits (ABC). “Institusjonene kan tilby twinning-programmer, fellesgradsprogrammer og dual degree-programmer i henhold til bestemmelsene fastsatt i det aktuelle regelverket, heter det i retningslinjene.

I tillegg anses universiteter med minimum 'A&' #8217; klasse og høyere eller rangert fra 1 til 100 i “universiteter” kategori av NIRF-rangeringer for det aktuelle året er kvalifisert til å sette opp sentre utenfor campus.

Les også

JEE Advanced 2023 Live Updates: Sjekk eksamensanalyse- Mathematics was toug…

CUET PG 2023: Eksamen flyttet til 60 kurs; sjekkliste

NEET UG 2023: NTA utsteder OMR svarark; utfordringsvinduet åpnes snart

Toppers' Tips: 'CUET UG hjalp meg med å få adgang til DUs Miranda House,' s…Annonse

“Institusjoner som er erklært som universiteter under en ‘distinkt kategori’ kan søke om off-campus etter fem år etter erklæringen hvis de er akkreditert med en A-karakter eller er blant de 100 beste i ‘universitetene’ kategori av NIRF», ble det lagt til i retningslinjene.