MoE kondigt nieuwe UGC-richtlijnen aan voor het toekennen van de status van veronderstelde universiteit

0
41

Hogeronderwijsinstellingen die jonger zijn dan 20 jaar komen nu in aanmerking om de status van veronderstelde universiteit aan te vragen en particuliere universiteiten zullen uitvoerende raden moeten oprichten zoals centrale universiteiten, volgens de herziene richtlijnen van de University Grants Commission.< /p>

Het Centrum heeft vrijdag de herziene richtlijnen vrijgegeven voor bestaande instellingen voor hoger onderwijs om de status geacht te worden te krijgen door de geschiktheidscriteria te vereenvoudigen om meer op kwaliteit gerichte veronderstelde universiteiten op te richten.

Lezen | Amrita Vishwa Vidyapeetham India's hoogst gerangschikte varsity: THE Impact Ranking 2023

Union Education Minister Dharmendra Pradhan heeft de UGC (Institutions Deemed to be Universities) Regulations, 2023 vrijgegeven, die de richtlijnen van 2019 zullen vervangen.

Volgens Pradhan zijn de nieuwe regels gebaseerd op het principe van een &#8220 ;licht maar strak” regelgevend kader voorzien in het Nationaal Onderwijsbeleid 2020.

“De nieuwe vereenvoudigde richtlijnen zullen universiteiten aanmoedigen om zich te concentreren op kwaliteit en excellentie, het onderzoeksecosysteem te versterken en een langetermijnimpact te hebben bij het transformeren van ons hoger onderwijslandschap. De normen zullen de totstandkoming van veel meer op kwaliteit gerichte universiteiten op een objectieve en transparante manier vergemakkelijken,” zei Pradhan.

Lees | 38 medische hogescholen verliezen erkenning, 100 krijgen bericht om tekortkomingen te corrigeren

De wet University Grants Commission (UGC) bepaalt dat de centrale overheid elke andere instelling dan een universiteit de status van instelling die als universiteit wordt beschouwd, kan verklaren. De eerste reeks voorschriften op dit gebied werd in 2010 meegedeeld en deze werden vervolgens herzien in 2016 en 2019.

Volgens de richtlijnen van 2019 zijn de instellingen voor hoger onderwijs die “niet minder dan 20 jaar bestaan” kwamen in aanmerking voor het aanvragen van de status. De herziene richtlijnen hebben het nu echter vervangen door multidisciplinariteit, NAAC-classificatie, NIRF-classificatie en NBA-classificatie.

Advertentie

Het betekent elke multidisciplinaire instelling met geldige accreditatie door NAAC met ten minste 3,01 cumulatief Grade Point Average (CGPA) voor drie opeenvolgende cycli, NBA-accreditatie voor tweederde van de in aanmerking komende programma's gedurende drie opeenvolgende cycli of in de top 50 van een specifieke categorie van NIRF gedurende de laatste drie jaar ononderbroken in staat zullen zijn om de veronderstelde status aan te vragen, aldus de richtlijnen.

Lees | Wat kun je verwachten van het campusleven bij IIT? Voormalig directeur van IIT Kanpur legt uit

Bovendien kan een cluster van instellingen die worden beheerd door meer dan één sponsororganisatie of een vereniging ook een aanvraag indienen voor de status van universiteit, voegde het eraan toe.

De nieuwe regelgeving introduceert ook de “Distinct Institution” categorie, waar een bestaande instelling of een instelling die vanaf het begin begint met de focus op onderwijs en onderzoek in unieke disciplines en/of het aanpakken van de strategische behoeften van het land of die zich bezighoudt met het behoud van het Indiase culturele erfgoed of het behoud van het milieu of gewijd aan vaardigheidsontwikkeling of gewijd aan sport of talen of enige andere discipline, zoals bepaald door het Comité van deskundigen van de Commissie, zal worden vrijgesteld van geschiktheidscriteria.

Advertentie

UGC-voorzitter M Jagadesh Kumar zei dat de richtlijnen voor 2023 in overeenstemming zijn met NEP 2020 en ze zijn licht maar strak.

“We hopen dat deze regelgeving veel meer instellingen voor hoger onderwijs van hoge kwaliteit zal aanmoedigen om zich in ons land te vestigen in opkomende gebieden om aan de ambities van onze studenten te voldoen. Aangezien ‘beschouwd als universiteiten’ formulering is onderdeel van de UGC Act, 1956, we kunnen deze term op dit moment niet verwijderen. Het zal echter worden verwijderd zodra de Hoger Onderwijscommissie van India is opgericht door middel van een parlementaire wet,” zei hij.

Er zijn momenteel ongeveer 170 erkende instellingen in het land.

Andere criteria die zijn gewijzigd, zijn onder meer de sterkte van de faculteit is verhoogd van 100 naar 150, het corpusfonds voor particuliere instellingen is verhoogd van Rs 10 crore naar Rs 25 crore, en de oprichting van uitvoerende raden zoals centrale universiteiten in deze universiteiten ook .

De herziene richtlijnen hebben het ook verplicht gesteld voor geachte universiteiten om zich te registreren bij Academic Bank of Credits (ABC). “De instellingen kunnen twinningprogramma's, joint degree-programma's en dual degree-programma's aanbieden conform de bepalingen in het betreffende reglement', aldus de richtlijnen.

Bovendien aangemerkt als universiteiten met minimaal 'A& #8217; rang en hoger of gerangschikt van 1 tot 100 in de “universiteiten” categorie van NIRF-ranglijsten van het relevante jaar komen in aanmerking om centra buiten de campus op te zetten.

Lees ook

JEE Advanced 2023 Live Updates: Controleer examenanalyse – Wiskunde was moeilijk…

CUET PG 2023: Examen verplaatst naar 60 cursussen; checklist

NEET RUG 2023: NTA geeft OMR-reactieblad uit; uitdagingsvenster gaat binnenkort open

Toppers' Tips: 'CUET UG heeft me geholpen toegang te krijgen tot DU's Miranda House,' s…Advertentie

“Instellingen die zijn aangemerkt als universiteit onder een ‘aparte categorie’ kunnen na vijf jaar na hun verklaring off-campus aanvragen als ze zijn geaccrediteerd met een A-cijfer of in de top 100 staan ​​​​van de ‘universiteiten’ categorie van NIRF,” voegden de richtlijnen eraan toe.