Löpband kontra motionscykel: Vilket är bättre för att förbättra kardiovaskulär hälsa och livslängd?

0
54

Står inte de flesta av oss som vill förbättra vår kardiovaskulära hälsa och livslängd i ett dilemma när vi ska välja mellan ett löpband och en motionscykel? Låt oss utvärdera vilka som uppnår våra hälso- och livslängdsmål bättre.

Regelbunden konditionsträning är avgörande för att minska risken för livsstilssjukdomar som hjärt-kärlsjukdom (CVD). Varje utrustning har unika fördelar, beroende på din hälsa, träningsmål och komfort.

Zon 2 Konditionsträning

Löpbandet och motionscykeln hjälper oss att träna i Zon 2 konditionsträning. Vikten av steady-state Zon 2-träning med 60-70 procent av ens maxpuls (MHR) är väldokumenterad i olika studier. MHR beräknas med den enkla formeln 220 – Ålder. Så för en 20-åring är MHR 200 slag per minut (bpm), och Zon 2-träning skulle inriktas på träning i ett pulsintervall på 120 till 140 slag per minut.

Enligt en studie publicerad i Journal of Physiology kan träning i zon 2, ofta känd som “fettförbränningszonen”, förbättra aerob uthållighet, främja fettanvändning och förbättra den allmänna kardiovaskulära hälsan. Dessa fördelaktiga fysiologiska anpassningar förbättrar metabolisk effektivitet och mitokondriell funktion för bättre hälsa och livslängd. Vår kropp består av cirka 3,7 biljoner celler, som var och en har 100- och 1000-tals mitokondrier som ger energi till cellen den bor i. Att förbättra mitokondriernas funktion innebär att förbättra deras effektivitet när det gäller att bränna kroppsfett för att ge dig energi, vilket orsakas av en förbättring av användningen av syre som vi andas från luften. Den utmärkta nyheten här är att förbättring av mitokondriell funktion är starkt förknippad med minskat kroppsfett, optimala blodsockernivåer och en lägre risk att utveckla hyperkolesterolemi och högt blodtryck. Så att regelbundet delta i Zon 2-träning i minst 45 minuter om dagen, fem gånger i veckan, är mycket fördelaktigt för kroppen.

Hur vet du att du tränar i Zon 2 utan hjärta taktmätare?

Två vanliga metoder för att identifiera Zon 2-träning är:

1. Taltestet.

2. Betyget för upplevd ansträngning (RPE).

Taltestet går ut på att hålla en takt i vilken du kan fortsätta en konversation utan att kippa efter andan. Forskare från University of New Hampshire fann en stark korrelation mellan prattestet och de traditionella laktat-tröskeltesterna, vilket tyder på att det är ett giltigt mått på träningsintensitet.

Å andra sidan är RPE ett subjektivt mått på ens ansträngningsnivå under träning. American College of Obstetricians and Gynecologists föreslår att en RPE på 12-14 på en skala från 6-20 vanligtvis motsvarar intensiteten av Zon 2-träning.

Annons

Dessa två metoder erbjuder ett praktiskt och tillgängligt tillvägagångssätt för dig att delta i Zon 2-träning utan att behöva avancerad teknik eller utrustning för att mäta din träningspuls. Att införliva Zon 2-träning styrd av taltestet och RPE kan därför vara en effektiv strategi för att förbättra hälsan och livslängden.

Konditionsträning på löpbandet

Löpbandet involverar främst promenader, jogging eller löpövningar och är en stapelvara i hemmet och kommersiella gym. Det är allmänt erkänt för sin effektivitet för att förbättra kardiovaskulär hälsa. Löpbandsträning främjar naturliga kroppsrörelser, förbättrar hjärthälsa, ökar ämnesomsättningen och hjälper till att gå ner i vikt. Studier visar att löpbandsträning kan förbättra aerob kapacitet och kardiorespiratorisk kondition.

Löpbandsträning kan skräddarsys för att delta i olika kardiovaskulära träningszoner. När konditionsträning utförs i intervallet 70-80 procent av ens maximala hjärtfrekvens (MHR), kallas det den “kardiovaskulära eller aerobiska zonen” eller Zon 3 konditionsträning. Konditionsträning i zon 3 är mycket effektiv för att förbättra effektiviteten och kapaciteten hos hjärtat, lungorna och cirkulationssystemet. Slutligen, den “anaeroba eller prestationszonen”, cirka 80-90 procent av MHR, även känd som Zon 4-träning, främjar förbättrad atletisk prestation och kardiovaskulär styrka.

Annons

Men den höga inverkan av löpbandsövningar kan leda till potentiell ledspänning, särskilt hos individer med redan existerande tillstånd som osteoporos eller äldre vuxna.

Konditionsträning på en motionscykel

Däremot erbjuder motionscyklar, särskilt liggande cyklar, ett alternativ för kardiovaskulär träning med låg effekt. De ger ett säkrare, ledvänligt alternativ för personer med knä-, höft- eller ländryggsproblem. Liksom löpband tillåter motionscyklar olika träningszoner, balanserar fettförlust, förbättrar aerob kapacitet och förbättrar prestanda.

Stationär upprätt cykelträning tonar effektivt underkroppsmusklerna och bygger uthållighet, vilket bidrar till kardiovaskulär kondition, muskuloskeletala hälsa i underkroppen och allmän hälsa. American Heart Association stöder stationär upprättcykling för dess potential att sänka blodtrycket, förbättra kolesterolnivåerna och minska risken för hjärtsjukdomar.

Cyklingens låga inverkan gör det till ett lämpligt val för lång livslängd, eftersom det minimerar riskerna för ledskador och främjar varaktig fysisk aktivitet även i senare skeden av livet.

Både löpband och motionscyklar förbättrar kardiovaskulär kondition med olika betoning på höfter, knän och vadmuskler. Zon 2 'fettförbränningszon' förbättrar ämnesomsättningen, hjälper till att hantera vikten och minskar belastningen på hjärtat. Zon 3, eller 'kardiovaskulär eller aerob zon', är avgörande för att förbättra hjärt- och lungeffektiviteten, medan zon 4 eller 'anaerobic eller prestationszon' fokuserar på att bygga kardiovaskulär styrka och prestanda.

Annons

Med det sagt finns det inget definitivt svar på om löpband eller motionscyklar är överlägsna när det gäller att öka kardiovaskulär hälsa och livslängd. Valet beror i slutändan på hälsotillstånd, kondition och personliga preferenser.

Kom ihåg att regelbunden träning och fysisk aktivitet är avgörande för att främja kardiovaskulär hälsa och livslängd, oavsett vilken träningsutrustning som används. Både löpband och motionscyklar kan effektivt uppnå dessa mål om vi korrekt förstår kardiovaskulära träningszoner och deras fördelar och tränar därefter konsekvent.

Läs även

Behöver du vitamin D? Solen gör jobbet, du behöver inga tillskott. Även en …

Kan mango påverka din blodsocker om du börjar dagen med dem? Shou…

Luke Coutinho frågar, kan vi stänga av appen för sociala medier och mataggregator. ..

Att leva med inflammatorisk tarmsjukdom för 10 år, 30-åring…Annons

Som avslutning på diskussionen kan en konsekvent träningsrutin, vare sig det är på ett löpband eller en motionscykel, kompletterad med en balanserad kost, bidra till att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar , förbättra den aerobiska kapaciteten och bidra till ett hälsosamt, längre liv. Oavsett om det är den naturliga löprörelsen på ett löpband eller den snälla cyklingen på en motionscykel, är det som är viktigast engagemanget för att upprätthålla kardiovaskulär hälsa och välbefinnande och konsekventa träningspass. Slutligen är det klokt att konsultera en kvalificerad medicinsk hälsoexpert eller en certifierad hälsocoach innan du startar ett träningsprogram.