Loopband versus hometrainer: wat is beter om de cardiovasculaire gezondheid en levensduur te verbeteren?

0
55

Staan de meesten van ons die onze cardiovasculaire gezondheid en levensduur willen verbeteren, niet voor een dilemma bij het kiezen tussen een loopband en een hometrainer? Laten we evalueren welke onze gezondheids- en levensduurdoelstellingen beter bereikt.

Regelmatige cardio-oefeningen zijn essentieel om het risico op leefstijlziekten zoals hart- en vaatziekten (HVZ) te verminderen. Elk apparaat biedt unieke voordelen, afhankelijk van uw gezondheid, fitnessdoelen en comfort.

Zone 2 cardiotraining

De loopband en hometrainer helpen ons bij het trainen in Zone 2 cardiotraining. Het belang van steady-state Zone 2-training op 60-70 procent van iemands maximale hartslag (MHR) is goed gedocumenteerd in verschillende onderzoeken. MHR wordt berekend met behulp van de eenvoudige formule van 220 – Leeftijd. Dus voor een 20-jarige is de MHR 200 slagen per minuut (bpm), en training in zone 2 is gericht op training in een hartslagbereik van 120 tot 140 bpm.

Volgens een studie gepubliceerd in het Journal of Physiology, kan training in Zone 2, ook wel bekend als de “vetverbrandingszone”, het aerobe uithoudingsvermogen verbeteren, het gebruik van vet bevorderen en de algehele cardiovasculaire gezondheid verbeteren. Deze gunstige fysiologische aanpassingen verbeteren de metabolische efficiëntie en de mitochondriale functie voor een betere gezondheid en een lang leven. Ons lichaam bestaat uit ongeveer 3,7 biljoen cellen, elk met honderden en duizenden mitochondriën die energie geven aan de cel die het bewoont. Het verbeteren van de mitochondriale functie betekent het verbeteren van hun efficiëntie bij het verbranden van lichaamsvet om u energie te geven, wat wordt veroorzaakt door een verbetering van het gebruik van zuurstof die we uit de lucht ademen. Het uitstekende nieuws hier is dat verbetering van de mitochondriale functie sterk geassocieerd is met verminderd lichaamsvet, optimale bloedsuikerspiegels en een lager risico op het ontwikkelen van hypercholesterolemie en hypertensie. Dus regelmatig trainen in Zone 2 gedurende minimaal 45 minuten per dag, vijf keer per week, is zeer gunstig voor het lichaam.

Hoe weet je dat je traint in Zone 2 zonder hart hartslagmeter?

Twee veelgebruikte methoden om Zone 2-training te identificeren zijn:

1. De praattest.

2. De beoordeling van waargenomen inspanning (RPE).

De praattest houdt in dat u een tempo aanhoudt waarin u een gesprek kunt voeren zonder naar adem te happen. Onderzoekers van de Universiteit van New Hampshire vonden een sterke correlatie tussen de spraaktest en de traditionele lactaatdrempeltests, wat suggereert dat het een geldige maatstaf is voor de trainingsintensiteit.

Aan de andere kant is RPE een subjectieve maatstaf voor iemands inspanningsniveau tijdens het sporten. Het American College of Obstetricians and Gynecologists suggereert dat een RPE van 12-14 op een schaal van 6-20 doorgaans overeenkomt met de intensiteit van Zone 2-training.

Advertentie

Deze twee methoden bieden een praktische en toegankelijke manier om aan Zone 2-training te doen zonder dat je geavanceerde technologie of apparatuur nodig hebt om je trainingshartslag te meten. Het integreren van Zone 2-training, begeleid door de praattest en RPE, kan dus een effectieve strategie zijn om de gezondheid en levensduur te verbeteren.

Cardio-oefeningen op de loopband

De loopband omvat voornamelijk loop-, jogging- of hardloopoefeningen en is een nietje in thuis- en commerciële sportscholen. Het wordt algemeen erkend vanwege zijn doeltreffendheid bij het verbeteren van de cardiovasculaire gezondheid. Loopbandtraining bevordert natuurlijke lichaamsbewegingen, verbetert de gezondheid van het hart, verhoogt de stofwisseling en helpt bij het afvallen. Studies tonen aan dat training op een loopband de aërobe capaciteit en cardiorespiratoire conditie kan verbeteren.

Loopbandtrainingen kunnen worden aangepast om deel te nemen aan verschillende cardiovasculaire trainingszones. Wanneer cardio-activiteit wordt gedaan in het bereik van 70-80 procent van iemands maximale hartslag (MHR), wordt dit de 'cardiovasculaire of aerobe zone' of Zone 3 cardiotraining genoemd. Zone 3 cardiotraining is zeer effectief in het verbeteren van de efficiëntie en capaciteit van het hart, de longen en de bloedsomloop. Ten slotte bevordert de 'anaërobe of prestatiezone', ongeveer 80-90 procent van de MHR, ook wel bekend als Zone 4-training, betere atletische prestaties en cardiovasculaire kracht.

Advertentie

De hoge impact van loopbandoefeningen kunnen leiden tot mogelijke gewrichtsbelasting, vooral bij personen met reeds bestaande aandoeningen zoals osteoporose of oudere volwassenen.

Cardio-oefeningen op een hometrainer

Daarentegen bieden hometrainers, met name ligfietsen, een low-impact cardiovasculaire trainingsoptie. Ze bieden een veiliger, gewrichtsvriendelijk alternatief voor mensen met knie-, heup- of lage rugklachten. Net als loopbanden, staan ​​hometrainers verschillende trainingszones toe, waarbij vetverlies in balans wordt gebracht, de aerobe capaciteit wordt verbeterd en de prestaties worden verbeterd.

Stationaire rechtopstaande fietsoefeningen versterken effectief de spieren van het onderlichaam en bouwen het uithoudingsvermogen op, wat bijdraagt ​​aan de cardiovasculaire conditie, de gezondheid van het bewegingsapparaat van het onderlichaam en de algehele gezondheid. De American Heart Association onderschrijft stationair rechtop fietsen vanwege het potentieel om de bloeddruk te verlagen, het cholesterolgehalte te verbeteren en het risico op hartaandoeningen te verminderen.

De lage impact van fietsen maakt het een geschikte keuze voor een lang leven, omdat het de risico's op gewrichtsblessures minimaliseert en langdurige fysieke activiteit bevordert, zelfs in de latere levensfasen.

Zowel loopbanden als hometrainers verbeteren de cardiovasculaire conditie met verschillende nadruk op heupen, knieën en kuitspieren. De zone 2 'vetverbrandingszone' verbetert de stofwisseling, helpt gewichtsbeheersing en vermindert de belasting van het hart. Zone 3, of 'cardiovasculaire of aerobe zone', is cruciaal voor het verbeteren van de hart- en longefficiëntie, terwijl zone 4 of 'anaerobe of prestatiezone' zich richt op het opbouwen van cardiovasculaire kracht en prestaties.

Advertentie

Dat gezegd hebbende, er is geen definitief antwoord op de vraag of loopbanden of hometrainers superieur zijn in het verbeteren van de cardiovasculaire gezondheid en een lang leven. De keuze hangt uiteindelijk af van de gezondheidstoestand, conditie en persoonlijke voorkeuren.

Onthoud dat regelmatige lichaamsbeweging en lichaamsbeweging cruciaal zijn voor het bevorderen van de cardiovasculaire gezondheid en een lang leven, ongeacht de gebruikte fitnessapparatuur. Zowel loopbanden als hometrainers kunnen deze doelen effectief bereiken als we de cardiovasculaire trainingszones en hun voordelen correct begrijpen en dienovereenkomstig consequent trainen.

Lees ook

Vitamine D nodig? De zon doet het werk, supplementen heb je niet nodig. Zelfs een …

Kunnen mango's je bloedsuiker als je je dag ermee begint? Shou…

Luke Coutinho vraagt, kunnen we de app voor sociale media en voedselaggregatie afsluiten. ..

Leven met inflammatoire darmziekte voor 10 jaar, 30-jarige nooit…Advertentie

Om de discussie af te ronden, een consistente trainingsroutine, of het nu op een loopband of een hometrainer is, aangevuld met een uitgebalanceerd dieet, kan het risico op hart- en vaatziekten helpen verminderen , verbeteren de aerobe capaciteit en dragen bij aan een gezond, langer leven. Of het nu gaat om de natuurlijke hardloopbeweging op een loopband of het low-impact fietsen op een hometrainer, het belangrijkste is de inzet voor het behoud van cardiovasculaire gezondheid en welzijn en de consistentie van trainingen. Ten slotte is het verstandig om een ​​gekwalificeerde medische gezondheidsdeskundige of een gecertificeerde gezondheidscoach te raadplegen voordat u aan een trainingsprogramma begint.