Kongressen håller attacken på is, andra i oppositionen säger att regeringen måste stå upp

0
48

En dag efter tågolyckan i Odisha, en av Indiens dödligaste järnvägsolyckor på årtionden, sa kongressen på lördagen att den har många “legitima” frågor att ställa till premiärminister Narendra Modi och järnvägsminister Ashwini Vaishnaw men kommer att vänta sedan räddningen och lättnad var den omedelbara prioriteringen.

Men som påpekade att olyckan inträffade bara några dagar efter premiärministerns uttalanden som hävdade att “riktigt arbete för att förändra järnvägarna startade först efter (han bildade regeringen) 2014”, flera andra oppositionspartier krävde fastställande av ansvar för fredagens incident. Med hänvisning till exempel från det förflutna sökte några av dem järnvägsminister Ashwini Vaishnaws avgång.

“Vi har många frågor att ställa till premiärministern och järnvägsministern men de kan vänta eftersom den omedelbara uppgiften är att rädda och hjälpa,” sa kongresspresidenten Mallikarjun Kharge, själv tidigare järnvägsminister. Kongresschefen bad sitt partis ledare i Lok Sabha Adhir Ranjan Chowdhury och AICC som är ansvarig för Odisha A Chella Kumar att besöka olycksplatsen.

Kongressens kommunikationschef Jairam Ramesh kallade olyckan en fråga av största ångest och sa att det “förstärker varför säkerheten alltid bör vara den främsta prioriteringen i järnvägsnätets funktion”. “Det finns många legitima frågor som måste ställas men som borde vänta till imorgon”, sa han.

AICC:s chef för mediaavdelningen Pawan Khera sa att partiet har beslutat att inte delta i några tv-debatter lördag kväll den redogörelse för tragedin. “Det här är tiden att gå samman och stå vid de sörjande familjerna”, sa han.

Andra partier, vars ledare själva har varit före detta järnvägsministrar, tog sig an PM Modi och krävde att Vaishnaw skulle träda in och avgå som järnvägsminister.

RJD:s chef och tidigare järnvägsminister Lalu Prasad Yadav twittrade: ” Det var stor vårdslöshet. De har förstört järnvägar… Vem är detta lands järnvägsminister? Ingen vet. Men alla vet vem som har skrotat järnvägsbudgeten och flaggat tåg för att stärka hans image… Vem är ansvarig för en så stor järnvägsolycka.”

Annons

TMC-ledaren i Rajya Sabha Derek O'Brien publicerade ett videoklipp av premiärministern på Twitter och sa, “ledsna när vi sörjer de döda, ber en tyst bön för 300 sörjande familjer och önskar att de skadade återhämtar sig snart. Också rasande. Den 25 maj 2023, för bara en vecka sedan, skröt premiärministern denna passiva (politiska) om hur “riktigt arbete för att byta järnvägar började först efter 2014.”

O' Briens kollega Abhishek Banerjee sa i ett Facebook-inlägg: “Trots tekniska framsteg, å ena sidan tillgriper regeringen programvara som Pegasus för att spionera på oppositionsledare, SC-domare, journalister men å andra sidan försummar att implementera GPS och anti -kollisionsanordningar för att förhindra olyckliga incidenter.”

“Över hundra liv har gått förlorade och premiärministern bär ett stort ansvar… Järnvägsministern borde avgå. NU!”, skrev Abhishek.

Annons

CPM sa “allvarliga frågor om frågor som rör järnvägssäkerhet… kan inte ignoreras i planerna för “modernisering” av Modis regering.” “Många järnvägsministrar har tidigare avgått efter olyckor, med moraliskt ansvar. Under Modis regering har sådan politisk moral varit obefintlig”, sade CPM:s generalsekreterare Sitaram Yechury.

CPI krävde också att Vaishnaw skulle sluta. ”Regeringen koncentrerar sig bara på lyxtåg. Vanligt folks tåg och spår är eftersatta. Orissa dödsfall är resultatet av det. Järnvägsministern borde avgå”, sa CPI-ledamoten Binoy Viswam.

Läs också

Amit Shah möter team av brottare, de ber om ett tidigt laddningsblad

Bron över Ganga “kollapsar”, Bihar säger planerad rivning

'PM Modis bil kraschar när han tittar i backspegeln': Rahul Gandhi i USA

© The Indian Express (P) Ltd