Kejriwal krijgt de steun van Soren in de ordehandhaving

0
42

De hoofdminister van Delhi, Arvind Kejriwal, ontmoette vrijdag zijn Jharkhand-tegenhanger Hemant Soren in Ranchi als onderdeel van zijn oppositiecampagne en bedankte hem voor zijn steun tegen de verordening van het Centrum, die de controle over de diensten effectief wegneemt van de regering van Delhi.

Kejriwal zei dat er gesprekken gaande zijn om congresleiders te ontmoeten, en het is aan die partij om te beslissen of ze achter de democratie staat.

Tijdens een persconferentie met Kejriwal zei Soren dat de beslissing van het Centrum een ​​aanval is op het federalisme en de grondwet. Hij sprak zijn steun uit aan Kejriwal en zei dat de kwestie politiek en juridisch moet worden aangepakt.

De verordening van het Centrum, afgekondigd op 19 mei, geeft meer bevoegdheden aan de luitenant-gouverneur in het bestuur van Delhi. Het creëert een wettelijke autoriteit die “aanbevelingen” kan doen aan de LG met betrekking tot “overplaatsing, waakzaamheid en andere incidentele zaken”. Op 11 mei had de SC geoordeeld dat de regering van Delhi wetgevende en uitvoerende bevoegdheden heeft over administratieve diensten in de nationale hoofdstad.

Kejriwal zei: “Dit is gebrek aan respect voor de bevolking van Delhi, en de rechten zijn van hen weggerukt… Deze verordening zal in het parlement komen en hoewel BJP een meerderheid heeft in Lok Sabha, hebben ze slechts 93 van de 238 zetels in Rajya Sabha. Als alle niet-BJP-partijen verenigd zijn, kan deze verordening worden verslagen.”

“…Ye to ek tarah se Delhi ke login ka apmaan hai. Delhi kan zich aanmelden als adhikar chin liiye aur Delhi ke 2 crore login ko bilkul ek jantantra ke andar bedakhal kar diya gaya. Ab ye jo adhyadesh jaari kiya gaya hai, ye sansad mein aayega, to BJP ke Lok Sabha mein to bahumat hai, lekin Rajya Sabha mein bahumat nahi hai, unke 93 seats hai 238 mein se. Als niet-BJP saari partij ikkhaathi ho jaye to is adhyadesh ko haraya ja sakta hai. (…Dit is gebrek aan respect voor de bevolking van Delhi, en de rechten zijn van hen weggerukt en ze hebben van hen een verschoppeling in de democratie gemaakt. Deze verordening zal in het parlement komen en hoewel de BJP een meerderheid heeft in Lok Sabha, hebben slechts 93 van de 238 zetels in Rajya Sabha. Als alle niet-BJP-partijen verenigd zijn, kan deze verordening worden verslagen)”, zei Kejriwal.

Hij voegde eraan toe dat de strijd niet alleen voor Delhi is, maar ook voor andere staten. Kejriwal zei: “Ye baat is desh ke jantanra ki hai, federale principes ki hai. Kal ye aisa adhyadesh Jharkhand ke liye laa sakte hain, Rajasthan, Bihar, Tamil Nadu ke laa sakte hain. Kisi bhi rajya ke upar kanoon paas karke, adhyadesh pass karke, unke haqon ko cheena jaa sakta hai. Ye to desh ki azaadi ki baat hai ki junta sarkar chunti hai, aur sarkar ke paas junta ke sapne poore karne ke liye, unke zaroorton ko poore karne ke liye unke saare adhikaar hone chahiye. Ye sambidhaan aur unke basic mulyon ke saath ched chaad kar rahe hain. Har hindustani ka farz hai ki is adhyadesh ka virodh kiye jaaye. (De kwestie is van de democratie van het land, zijn federale principes. Morgen kan (de BJP) een andere wet aannemen via een verordening voor Jharkhand, Rajasthan, Bihar enz. De rechten van alle staten kunnen worden weggerukt door een dergelijke verordening in te voeren. Dit gaat over een vrijheid van het land: de mensen kiezen een regering en die regering moet de macht hebben om de dromen en behoeften van de mensen te vervullen. Zij (BJP) knoeien met de grondwet en haar basisprincipes. Het is de plicht van elke Indiër om zich daartegen te verzetten dit).”

Advertentie

Samen met Kejriwal waren ook Punjab CM Bhagwant Mann, Delhi Minister van Onderwijs Atishi Marlen, Rajya Sabha MP Raghav Chadha aanwezig, en spraken een gezamenlijke persconferentie met CM Hemant Soren toe. Punjab CM Mann zei: “Zoals we onlangs de worstelaars die internationale overwinningen behaalden, probeerden hun medailles onder te dompelen in Haridwar, op dezelfde manier als we nu onze stem niet verheffen, zullen de overblijfselen van de democratie ondergedompeld worden in Haridwar.”

p>

Jharkhand CM Hemant Soren ondersteunde Kejriwal en zei dat de beslissing van het Centrum – en hun daden in andere staten – een aanval zijn op de structuur van het federalisme en de grondwet. Hij sprak zijn steun uit aan Kejriwal en zei dat de kwestie politiek en juridisch moet worden aangepakt.

Lees ook

Brug over Ganga 'stort in', zegt Bihar geplande sloop

Oorzaak van Odisha-treinongeval, verantwoordelijken geïdentificeerd: spoor …

'Coromandel betrad luslijn na groen signaal': Spoorwegraad legt uit…

Odisha train tragedie Live Updates: Railway Ministry zoekt CBI-onderzoek naar …

“Kahin na kahin ye sirf sarkaroon par, jo gair bjp saashit sarkarein hai unpar prahaar nahi hai balki us rajya ke janata ke upar prahar hai. Is vishay ko lekar hum aur gehraayi se party ke andar charcha karenge, adarniya guruji ke saath bhi is vishay par au rkya vrihaat roop se loktantrik vyavashta ko majboot karne par aage badha jaaye is par kaam karenge (Dit is gewoon geen aanval op de non – BJP-staatsregeringen, maar ook hun burgers. We zullen ons diep bezighouden met deze kwestie binnen onze partij en zullen dit ook bespreken met Guruji (Rajya Sabha-parlementslid Shibu Soren). Dit is een poging om een ​​grap te maken over onze voorvaderen die heeft ons vrijheid gegeven en iedereen heeft een rol te spelen om de democratie te redden. Het is nodig om de grondwet van BR Ambedkar en anderen te beschermen”, aldus Soren.

© The Indian Express (P) Ltd