Kejriwal får Sörens uppbackning på förrättningsraden

0
43

Delhis chefsminister Arvind Kejriwal träffade i fredags sin Jharkhand-motsvarighet Hemant Soren i Ranchi som en del av hans oppositionsuppsökande och tackade honom för hans stöd mot centrets förordning som effektivt tar kontrollen över tjänster från Delhi-regeringen.

Kejriwal sa att samtal pågår för att träffa kongressledarna och att det är upp till det partiet att bestämma om det kommer att stå fast vid demokratin.

På en presskonferens med Kejriwal sa Sören att centerns beslut är ett angrepp på federalism och konstitutionen. Han uttryckte sitt stöd till Kejriwal och sa att frågan måste hanteras politiskt och juridiskt.

Centrets förordning, som utfärdades den 19 maj, ger fler befogenheter till guvernören i Delhis administration. Det skapar en lagstadgad myndighet som kan ge “rekommendationer” till LG angående “överföringsposter, vaksamhet och andra tillfälliga frågor.” Den 11 maj beslutade SC att Delhis regering har lagstiftande och verkställande befogenheter över administrativa tjänster i den nationella huvudstaden.

Kejriwal sa: “Detta är respektlöshet mot folket i Delhi, och rättigheterna har tagits från dem… Denna förordning kommer att komma i parlamentet och även om BJP har majoritet i Lok Sabha, har de bara 93 av 238 platser i Rajya Sabha. Om alla icke-BJP-partier är förenade kan denna förordning besegras.”

“…Ye to ek tarah se Delhi ke logon ka apmaan hai. Delhi ke login se adhikar chin liye gaye aur Delhi ke 2 crore logon ko bilkul ek jantantra ke andar bedakhal kar diya gaya. Ab ye jo adhyadesh jaari kiya gaya hai, ye sansad mein aayega, till BJP ke Lok Sabha mein till bahumat hai, lekin Rajya Sabha mein bahumat nahi hai, unke 93 platser hai 238 mein se. Om icke BJP saari parti ikkhaathi ho jaye till är adhyadesh ko haraya ja sakta hai. (…Detta är respektlöshet mot folket i Delhi, och rättigheterna har ryckts från dem och de har gjort dem till en utstötta i demokratin. Denna förordning kommer att komma i parlamentet och även om BJP har majoritet i Lok Sabha, de har bara 93 av 238 platser i Rajya Sabha. Om alla icke-BJP-partier är enade så kan denna förordning besegras), säger Kejriwal.

Han tillade att kampen inte bara gäller Delhi, utan även för andra stater. Kejriwal sa: “…ye baat är desh ke jantanra ki hai, federala principer ki hai. Kal ye aisa adhyadesh Jharkhand ke liye laa sakte hain, Rajasthan, Bihar, Tamil Nadu ke laa sakte hain. Kisi bhi rajya ke upar kanoon paas karke , adhyadesh pass karke, unke haqon ko cheena jaa sakta hai. Ye to desh ki azaadi ki baat hai ki junta sarkar chunti hai, aur sarkar ke paas junta ke sapne poore karne ke liye, unke zaroorton ko poore karne ke liye unke saare adhikaar hone chahiye. Ye sambidhaan aur unke basic mulyon ke saath ched chaad kar rahe hain. Har hindustani ka farz hai ki är adhyadesh ka virodh kiye jaaye. (Frågan handlar om landets demokrati, dess federala principer. Imorgon (BJP) kan införa en annan lag via förordning för Jharkhand, Rajasthan, Bihar etc. Alla staters rättigheter kan ryckas på genom att införa en sådan förordning. Detta handlar om en landets frihet: folket väljer vilken regering som helst och den regeringen bör ha makten att uppfylla folkets drömmar och behov. De (BJP) manipulerar konstitutionen och dess grundläggande principer. Det är varje indiers plikt att motsätta sig detta).”

Annons

Tillsammans med Kejriwal var Punjab CM Bhagwant Mann, Delhis utbildningsminister Atishi Marlen, Rajya Sabha MP Raghav Chadha också närvarande och talade vid en gemensam presskonferens med CM Hemant Soren. Punjab CM Mann sa: “Som vi nyligen såg brottare som fick internationella vinster försöka fördjupa sina medaljer i Haridwar, på samma sätt om vi inte höjer våra röster nu, kommer resterna av demokrati att fördjupas i Haridwar.”

Jharkhand CM Hemant Soren utstationerade Kejriwal och sa att centrumets beslut – och deras handlingar i andra stater – är ett angrepp på strukturen av federalism och konstitutionen. Han uttryckte sitt stöd till Kejriwal och sa att frågan måste hanteras politiskt och juridiskt.

Läs även

Bro över Ganga “kollapsar”, Bihar säger planerad rivning

Rootorsaken till Odisha tågolycka, ansvariga identifierade: Järnväg …

'Coromandel gick in i slinglinjen efter grön signal': Järnvägsstyrelsen förklarar…

Odisha tågtragedi Liveuppdateringar: Järnvägsministeriet söker CBI-sond till …

“Kahin na kahin ye sirf sarkaroon par, jo gair bjp saashit sarkarein hai unpar prahaar nahi hai balki us rajya ke janata ke upar prahar hai. Är vishay ko lekar hum aur gehraayi se party ke andar charcha karenge, adarniya guruji ke saath bhi is vishay par au rkya vrihaat roop se loktantrik vyavashta ko majboot karne par aage badha jaaye is par kaam karenge (Detta är bara inte ett angrepp på icke -BJP:s delstatsregeringar, men även på deras medborgare. Vi kommer att engagera oss djupt i denna fråga inom vårt parti och kommer också att diskutera detta med Guruji (Rajya Sabha MP Shibu Soren)…Detta är ett försök att skämta om våra förfäder som fick oss frihet och alla har en roll att spela för att rädda demokratin. Det behövs för att skydda konstitutionen från BR Ambedkar och andra, säger Sören.

© The Indian Express (P) Ltd