Kejriwal får Sørens støtte på ordinansraden

0
36

Delhis sjefsminister Arvind Kejriwal møtte fredag ​​sin Jharkhand-kollega Hemant Soren i Ranchi som en del av opposisjonen hans og takket ham for hans støtte mot senterets forordning som effektivt tar kontrollen over tjenester bort fra Delhi-regjeringen.

Kejriwal sa at samtaler er i gang for å møte kongressledere, og at det er opp til partiet å avgjøre om det vil stå ved demokratiet.

På en pressekonferanse med Kejriwal sa Søren at senterets avgjørelse er et angrep på føderalisme og grunnloven. Han uttrykte sin støtte til Kejriwal og sa at problemet må håndteres politisk og juridisk.

Senterets ordinans, kunngjort 19. mai, gir flere fullmakter til løytnantguvernøren i administrasjonen av Delhi. Det oppretter en lovfestet myndighet som kan gi “anbefalinger” til LG angående “overføringsoppslag, årvåkenhet og andre tilfeldige saker.” 11. mai hadde SC avgjort at Delhi-regjeringen har lovgivende og utøvende makt over administrative tjenester i den nasjonale hovedstaden.

Kejriwal sa: «Dette er respektløshet mot folket i Delhi, og rettighetene har blitt røpet fra dem… Denne forordningen vil komme i parlamentet, og selv om BJP har flertall i Lok Sabha, har de bare 93 av 238 seter i Rajya Sabha. Hvis alle partier som ikke er BJP er forent, kan denne forordningen bli beseiret.”

«…Ye to ek tarah se Delhi ke logon ka apmaan hai. Delhi ke pålogging se adhikar chin liye gaye aur Delhi ke 2 crore pålogging ko bilkul ek jantantra ke andar bedakhal kar diya gaya. Ab ye jo adhyadesh jaari kiya gaya hai, ye sansad mein aayega, til BJP ke Lok Sabha mein to bahumat hai, lekin Rajya Sabha mein bahumat nahi hai, unke 93 sets hai 238 mein se. Hvis ikke BJP saari-partiet ikkhaathi ho jaye til er adhyadesh ko haraya ja sakta hai. (…Dette er manglende respekt for folket i Delhi, og rettighetene har blitt frarøvet dem og de har gjort dem til en utstøtt i demokratiet. Denne forordningen vil komme i parlamentet, og selv om BJP har flertall i Lok Sabha, er de har bare 93 av 238 seter i Rajya Sabha. Hvis alle partier som ikke er BJP er forent, kan denne forordningen bli beseiret),» sa Kejriwal.

Han la til at kampen ikke bare er for Delhi, men også for andre stater. Kejriwal sa: “…ye baat er desh ke jantanra ki hai, føderale prinsipper ki hai. Kal ye aisa adhyadesh Jharkhand ke liye laa sakte hain, Rajasthan, Bihar, Tamil Nadu ke laa sakte hain. Kisi bhi rajya ke upar kanoon paas karke , adhyadesh pass karke, unke haqon ko cheena jaa sakta hai. Ye to desh ki azaadi ki baat hai ki junta sarkar chunti hai, aur sarkar ke paas junta ke sapne poore karne ke liye, unke zaroorton ko poore karne ke liye unke saare adhikaar hone chahiye. Ye sambidhaan aur unke basic mulyon ke saath ched chaad kar rahe hain. Har hindustani ka farz hai ki er adhyadesh ka virodh kiye jaaye. (Spørsmålet er landets demokrati, dets føderale prinsipper. I morgen (BJP) kan bringe en annen lov via ordinans for Jharkhand, Rajasthan, Bihar etc. Rettighetene til alle stater kan rives med ved å bringe en slik ordinans. Dette handler om en landets frihet: folket velger hvilken som helst regjering og den regjeringen skal ha makten til å oppfylle folkets drømmer og behov. De (BJP) tukler med grunnloven og dens grunnleggende prinsipper. Det er enhver indianers plikt å motsette seg dette).»

Annonse

Sammen med Kejriwal var Punjab CM Bhagwant Mann, Delhi utdanningsminister Atishi Marlen, Rajya Sabha MP Raghav Chadha også til stede, og talte til en felles pressekonferanse med CM Hemant Soren. Punjab CM Mann sa: “Som vi nylig så bryterne som vant internasjonale seire prøver å fordype medaljene sine i Haridwar, på samme måte hvis vi ikke hever stemmen nå, vil restene av demokrati bli fordypet i Haridwar.”

Jharkhand CM Hemant Soren utsendte Kejriwal og sa at senterets beslutning – og deres handlinger i andre stater – er et angrep på strukturen til føderalisme og grunnloven. Han uttrykte sin støtte til Kejriwal og sa at problemet må håndteres politisk og juridisk.

Les også

Broen over Ganga «kollapser», sier Bihar at planlagt riving

Rootårsaken til Odisha-togulykken, ansvarlige identifisert: Jernbane …

'Coromandel gikk inn i sløyfelinjen etter grønt signal': Railway Board forklarer…

Odisha-togtragedie Live-oppdateringer: Railway Ministry søker CBI-undersøkelse til …

“Kahin na kahin ye sirf sarkaroon par, jo gair bjp saashit sarkarein hai unpar prahaar nahi hai balki us rajya ke janata ke upar prahar hai. Er vishay ko lekar hum aur gehraayi se party ke andar charcha karenge, adarniya guruji ke saath bhi is vishay par au rkya vrihaat roop se loktantrik vyavashta ko majboot karne par aage badha jaaye er par kaam karenge (Dette er bare ikke et angrep på ikke -BJP-statsregjeringer, men også på innbyggerne deres. Vi vil engasjere oss dypt i denne saken i partiet vårt og vil også diskutere dette med Guruji (Rajya Sabha MP Shibu Soren)… Dette er et forsøk på å lage en vits om våre forfedre som skaffet oss frihet og alle har en rolle å spille for å redde demokratiet. Det er nødvendig for å beskytte grunnloven gitt av BR Ambedkar og andre,” sa Søren.

© The Indian Express (P) Ltd