Indien föreslår en global plattform för teknik, produktöverföring under hälsonödsituationer

0
54

Med fokus på rättvis tillgång till diagnostik, läkemedel och vacciner i kölvattnet av Covid-19-pandemin, har Indien föreslagit en samordningsplattform för medicinska motåtgärder för att effektivt överföra teknologier och produkter till andra länder under hälsonödsituationer. Regeringen föreslår också att man ska utveckla forsknings- och utvecklings- och tillverkningsnätverk över hela världen.

Som en del av sitt G20-ordförandeskap driver Indien på för en korpus på 200 miljoner dollar för digital hälsoteknik, som tillhandahåller digitala plattformar som kollektiva nyttigheter, och konvergerande internationella ansträngningar för nödsituationer i fråga om förebyggande, beredskap och insatser.

I en briefing inför det tredje mötet i G20 hälsoarbetsgruppen som kommer att hållas i Hyderabad med början på söndag, Union Health Ministeriets extra sekreterare, Lav Agarwal sa: “På grund av Indiens förespråkande finns det principiell överenskommelse för alla tre prioriterade områden.”

Tekniska dokument om styrramverket för samordningsplattformen har cirkulerats bland deltagande länder. Agarwal sa att det fanns ett behov av att kartlägga och integrera globala initiativ för snabbt beslutsfattande och planering i kristider. Han tillade att fokus också låg på klimatförändringar och hälsa för att bättre förstå utmaningarna med zoonotisk spridning av sjukdomar som överförs från djur till människor

Indien har uttalat sig mot immateriella rättigheter som hindrar länder från att komma åt medicinska motåtgärder i kristider. Under pandemin hade Indien och Sydafrika krävt vaccintillverkningsrättigheter från Världshandelsorganisationen (WTO). Indien är en del av G20-trojkan tillsammans med Indonesien och Brasilien. Alla tre länderna är utvecklande och framväxande ekonomier i den globala södern.

Dr Lakshmi Narasimhan Balaji, senior hälsorådgivare vid UNICEF sa: “Det tog cirka 1,5 år under den nuvarande pandemin att få frågor om rättvisa på bordet. Denna trojka kommer att hjälpa till att sätta muttrarna och skruvarna på plats för att få framtida tillverkningskapacitet och allokering av resurser, oavsett om det är immateriell egendom eller monetär, till den globala södern. Det prioriterade dokumentet om medicinska motåtgärder talar om en plattform med en regleringsmekanism och regler för engagemang mellan länder.”

Balaji tillade att bättre primärvårdssystem och ett lyhört övervakningssystem behövdes för att säkerställa att utbrott inte blir epidemier , och epidemier blir inte pandemier.

Läs även

Bro över Ganga “kollapsar”, Bihar säger planerad rivning

Rootorsaken till Odisha tågolycka, ansvariga identifierade: Järnväg …

'Coromandel gick in i slinglinjen efter grön signal': Järnvägsstyrelsen förklarar…

Odisha tågtragedi Liveuppdateringar: Järnvägsministeriet söker en CBI-undersökning av … Annons

Indien fokuserar också på att skapa en plattform för att sammanföra alla befintliga digitala hälsoinitiativ så att resurser inte satsas upprepade gånger på att utveckla liknande produkter. Indien kommer att göra sina egna plattformar tillgängliga gratis som vaccinhanteringssystemet för Covid-19.

© The Indian Express (P) Ltd