I självmord rör en vänsteraktivist CPM till handling mot en “förorenande” enhet i Malappuram

0
48

“Döden är också en agitation.” Detta var den sista framställningen från Razak Payembrote till hans lokala, CPI(M)-styrda panchayat. Och detta är vad som i slutändan har fått den till handling.

Payembrote, en ivrig vänsteraktivist, hittades hängande på verandan till sitt hem i byn Pulikkal i Malappuram i torsdags, samma dag som han fyllde 57 år. hans kropp var en krans av de många framställningar han hade skrivit till byns panchayat mot en plastavfallskrossenhet nära hans hus, som han trodde förorenade området och som nyligen hade lett till sin äldre brors död.

Som självmord av en hängiven vänsterman, en kulturaktivist och författare – som hade lovat att donera sina tillgångar till partiet efter hans död — ledde till upprördhet, bröt det styrande partiet slutligen sin tystnad. En dag efter Payembrotes död krävde den att fragmenteringsenheten för plastavfall skulle flyttas från bostadsområdet i Pulikkal panchayat och planterade en flagga framför enheten för att understryka dess nya hållning.

Polisen beordrade stängning av anläggningen, med hänvisning till “offentliga känslor”. Payembrotes död utreds nu av Crime Branch. Han lämnade efter sig ett självmordsbrev som namngav Pulikkal panchayat-presidenten, även om polisen ännu inte har tagit emot ett samtal om att boka någon för försök till självmord.

På fredagen sa Pulikkal panchayat att det skulle närma sig godkännandet på distriktsnivå cell för industrienheter för att söka stängning av avfallsanläggningen. Panchayat-presidenten sa att enheten hade godkänts under UDF-regeringen och att den aldrig borde ha kommit upp i ett bostadsområde.

För Payembrote, som överlevs av sin fru och en yngre bror, är det dock för sent. I ett Facebook-inlägg en dag innan han hängde sig själv, hällde han ut sin frustration över vad han såg som kopplingen bakom passiviteten.

”Maffiagäng får stöd från lokala självstyrelseorgan och andra avdelningar. Plastavfall är ett problem i det kulturella Kerala, där det inte finns något vetenskapligt avfallshanteringssystem. Plastavfallsmafian har i sitt grepp byn panchayat. Plastavfallsmafian missbrukar statliga incitament för små och medelstora företag. Tjänstemän får del av skatteflykten, men folk får stå för konsekvenserna av föroreningarna”, skrev Payembrote.

Annons

Enheten han ville ha bort startade sin verksamhet i byn 2019, vid en tidpunkt då IUML styrde panchayat, med en tillåten kapacitet att behandla 100 kg plastavfall om dagen. Nästan strax efter sa en aktionskommitté bildad av Payembrotes äldre bror Ahammed Basheer att den hade funnit att bland de ton plastflaskor som bearbetades innehöll många giftiga material.

Jamaludheen, den yngste av de tre bröderna och den enda som överlever nu, säger: “Stanken av giftigt avfall i de krossade flaskorna gjorde livet surt för oss som bor i enhetens närhet. År 2020 bad den statliga utsläppskontrollstyrelsen panchayat att utfärda ett ‘stoppmemo’ för enheten. Men med stöd av CPI(M) lyckades entreprenörerna bakom satsningen fortsätta sin verksamhet.”

Vad som också har underblåst lokal ilska mot CPI(M), som har brutit ut i kölvattnet av Payembrotes död, är att partiet under panchayatvalet 2020 hade använt agitationen mot plastfabriken för att vinna röster. Bara för att ignorera detsamma en gång vid makten.

Annons

För två månader sedan dog Basheer av interstitiell lungsjukdom, som kan orsakas av långvarig exponering för farliga material. Familjen tror att det var enheten som han hade kämpat mot som dödade honom.

Sedan Payembrotes död har inte bara den styrande LDF utan även oppositionens UDF tagit initiativ för att sträva efter att stänga avfallsanläggningen.

CPI(M) Malappurams distriktssekreterare EN Mohandas säger att Payembrotes självmord var en olycklig incident. “Partiet hyser stor respekt för Razak och hans bidrag till partiet. Han reagerade mycket känslomässigt på frågan, men den partistyrda panchayat var tvungen att väga in alla faktorer med hänsyn till den industriella enheten. Partiet är emot varje satsning som påverkar människors liv. Sådana satsningar bör inte fungera om de konstateras bryta mot normer, men vi kan inte ta ett känslomässigt beslut.”

På tal om att UDF-regeringen har gett tillstånd till avfallsanläggningen, säger Pulikkal panchayat-presidenten och den lokala CPI(M)-ledaren KK Muhammed: “När LDF tillträdde, sökte anläggningsägarna förnyelse av licensen. Efter att vi sett överträdelser av licensnormer, och en rapport från utsläppskontrollstyrelsen också hittade olika överträdelser, utfärdade vi ett ‘stoppmemo’. Men anläggningsledningen fick MSME-status och tillstånd under delstatsregeringens system med ett fönster, ledd av distriktssamlaren. Det gjorde oss hjälplösa.”

När det gäller Payembrotes självmord säger Muhammed att han borde ha prövat ett annat tillvägagångssätt. “Istället för att lämna in klagomål till regeringskontor och söka rättsmedel, borde han ha mobiliserat folk för en massprotest. Om en sådan protest hade tagit form, skulle panchayaten ha trätt in.”

Annons

Han tillägger att CPI(M) definitivt vill ha “stängning av anläggningen” och panchayaten kommer att göra vad den kan för samma sak.

En invånare, P T Muhammedkutty, ropar detta påstående och säger att Payembrote och hans bror inte var ensamma om att protestera mot anläggningen. “Varför misslyckades panchayaten att ta itu med detsamma? Bara för att Razak sökte rättsmedel betydde det inte att det lokala organet skulle ha hållit tyst. Nu, efter hans död, verkar alla, inklusive CPI(M), ha insett problemets allvar.”

Annons

Payembrote, en mycket respekterad figur i området, hade tjänstgjort som sekreterare för Moyinkutty Vaidyar Mappila Kala Academy, som faller under statens avdelning för kulturfrågor, under två perioder i tidigare CPI(M)-regeringar.

Medan han föddes som muslim, avvisade han religion på grund av sin kommunistiska tro. Broder Jamaludheen, en tvåfaldig lokalavdelningssekreterare för CPI(M), säger: ”Vi blev attraherade av kommunismen när vi läste marxistisk litteratur. Vi dyrkade kommunistiska legender som EMS (Namboodiripad).”

Annons

Payembrotes fru Sheeja, en gymnasielärare, är medlem i den CPI(M)-anslutna lokala lärarorganisationen.

Det var denna hängivenhet för saken som hade lett paret, som inte hade några barn, för att pantsätta donation av sina tillgångar bestående av 8 cent mark och ett tvåvåningshus – värt cirka 50 lakh Rs — till CPI(M), för ett kulturellt centrum.

Det var denna fortfarande omärkta tro som fick Sheeja att ge en Lal Salaam när Payembrotes kropp överlämnades till lågor.

Också Läs

'Aaj toh yaari ho gayi': Sidhu-Majithia kram efter lång dålig blodset pol…

I Bengalen blossar Junglemahal-fellinjerna ut när Kudmis tar fart i ST-statu…

Scenviskar från Rajasthan BJP: Enter Vasundhara Raje

Spänningen ökar i deras band när Bengals guvernör, Mamata-regeringen låser sig…

I döden försökte CPI(M) också göra anspråk på Payembrote , som hade skymt all partitillhörighet i livet, som en av sina egna. Dess arbetare från det närliggande Kozhikode-distriktet såg till att hans kropp kom draperad till krematoriet i partiets röda flagga.