I selvmord vekker en venstreaktivist CPM til handling mot en “forurensende” enhet i Malappuram

0
41

“Døden er også en agitasjon.” Dette var den siste begjæringen fra Razak Payembrote til hans lokale, CPI(M)-styrte panchayat. Og det er dette som til slutt har fått den til å virke.

Payembrote, en ivrig venstreaktivist, ble funnet hengende på verandaen til hjemmet sitt i landsbyen Pulikkal i Malappuram torsdag, dagen han fylte 57. Rundt kroppen hans var en krans av de mange begjæringene han hadde skrevet til landsbyen panchayat mot en knuseenhet for plastavfall nær huset hans, som han mente forurenset området, og som nylig hadde ført til at hans eldste bror døde.

Som selvmordet til en dedikert venstremann, en kulturaktivist og skribent – ​​som hadde lovet å donere sine eiendeler til partiet etter hans død — førte til forargelse, brøt regjeringspartiet til slutt tausheten. En dag etter Payembrotes død krevde den at makuleringsenheten for plastavfall skulle flyttes fra boligområdet i Pulikkal panchayat, og plantet et flagg foran enheten for å understreke dens nye holdning.

Politiet beordret stenging av anlegget, med henvisning til “offentlige følelser”. Payembrotes død blir nå undersøkt av kriminalavdelingen. Han etterlot seg et selvmordsbrev som navngav Pulikkal panchayat-presidenten, selv om politiet ennå ikke har tatt en oppfordring om å booke noen for forsøk på selvmord.

På fredag ​​sa Pulikkal panchayat at det ville nærme seg godkjenning på distriktsnivå celle for industrielle enheter for å søke nedleggelse av avfallsanlegget. Panchayat-presidenten sa at enheten hadde blitt ryddet under UDF-regjeringen, og at den aldri burde ha kommet opp i et boligområde.

For Payembrote, som blir overlevd av sin kone og en yngre bror, er det alt for sent. I et Facebook-innlegg dagen før han hengte seg, utøste han frustrasjonen sin over det han så som sammenhengen bak passiviteten.

«Mafiagjenger får støtte fra lokale selvstyreorganer og andre avdelinger. Plastavfall er et problem i det kulturelle Kerala, hvor det ikke finnes noe vitenskapelig avfallshåndteringssystem. Plastavfallsmafiaen har i sitt grep landsbyen panchayat. Plastavfallsmafiaen misbruker statlige insentiver for MSME. Tjenestemenn får en del av skatteunndragelsen, men folk får lide konsekvensene av forurensningen», skrev Payembrote.

Annonse

Enheten han ønsket fjernet startet sin virksomhet i landsbyen i 2019, på et tidspunkt da IUML styrte panchayat, med en tillatt kapasitet til å behandle 100 kg plastavfall om dagen. Nesten kort tid etter sa en aksjonskomité dannet av Payembrotes eldste bror Ahammed Basheer at den hadde funnet ut at blant tonnene med plastavfallsflasker som ble behandlet, inneholdt mange giftige materialer.

Jamaludheen, den yngste av de tre brødrene og den eneste som overlever nå, sier: «Stanken av giftig avfall i de knuste flaskene gjorde livet surt for oss som bodde i enhetens nærhet. I 2020 ba det statlige forurensningsstyret panchayat om å utstede et ‘stoppmemo’ for enheten. Men med støtte fra CPI(M) klarte gründerne bak satsingen å fortsette driften.»

Det som også har drevet lokalt sinne mot CPI(M), som brøt ut i kjølvannet av Payembrotes død, er at under panchayat-valget i 2020 hadde partiet brukt agitasjonen mot plastanlegget for å vinne stemmer. Bare for å ignorere det samme en gang ved makten.

Annonse

For to måneder siden døde Basheer av interstitiell lungesykdom, som kan være forårsaket av langvarig eksponering for farlige materialer. Familien tror det var enheten han hadde kjempet mot som drepte ham.

Siden Payembrotes død har ikke bare den regjerende LDF, men også opposisjonens UDF slått til aksjon for å søke nedleggelse av avfallsanlegget.

CPI(M) Malappuram-distriktssekretær EN Mohandas sier at Payembrotes selvmord var en uheldig hendelse. «Partiet har høye hensyn til Razak og hans bidrag til partiet. Han reagerte veldig emosjonelt på saken, men den partistyrte panchayat måtte veie inn alle faktorer med hensyn til den industrielle enheten. Partiet er imot enhver satsning som påvirker menneskers liv. Slike foretak bør ikke fungere hvis de blir funnet å bryte normer, men vi kan ikke ta en følelsesmessig avgjørelse.»

Når han snakket om at UDF-regjeringen hadde gitt godkjenning til avfallsanlegget, sier Pulikkal panchayat-president og lokal CPI(M)-leder KK Muhammed: «Da LDF kom til kontoret, søkte anleggseierne fornyelse av lisensen. Etter at vi så brudd på lisensnormer, og en rapport fra forurensningsstyret også fant ulike brudd, utstedte vi et ‘stoppmemo’. Men anleggsledelsen oppnådde MSME-status og godkjenning under delstatsregjeringens system med ett vindu, ledet av District Collector. Det gjorde oss hjelpeløse.»

Når det gjelder Payembrotes selvmord, sier Muhammed at han burde ha prøvd en annen tilnærming. «I stedet for å sende inn klager til regjeringskontorer og søke rettsmidler, burde han ha mobilisert folk til en masseprotest. Hvis en slik protest hadde tatt form, ville panchayaten ha gått inn.»

Annonse

Han legger til at CPI(M) definitivt ønsker «nedleggelse av anlegget» og panchayaten vil gjøre det den kan for samme.

En beboer, P T Muhammedkutty, roper ut denne påstanden og sier at Payembrote og broren hans ikke var alene om å protestere mot anlegget. “Hvorfor unnlot panchayat å ta opp det samme? Bare fordi Razak søkte rettsmidler, betydde det ikke at det lokale organet skulle ha holdt taus. Nå, etter hans død, ser det ut til at alle, inkludert CPI(M), har innsett alvoret i problemet.»

Annonse

Payembrote, en høyt respektert skikkelse i området, hadde fungert som sekretær for Moyinkutty Vaidyar Mappila Kala Academy, som faller inn under statens kulturavdeling, i to perioder i tidligere CPI(M)-regjeringer.

Mens han ble født som muslim, avviste han religion på grunn av sin kommunistiske tro. Bror Jamaludheen, en to ganger lokalavdelingssekretær for CPI(M), sier: «Vi ble tiltrukket av kommunismen og leste marxistisk litteratur. Vi tilbad kommunistiske legender som EMS (Namboodiripad).»

Annonse

Payembrote’s kone Sheeja, en videregående lærer, er medlem av den CPI(M)-tilknyttede lokale lærerorganisasjonen.

Det var denne dedikasjonen til saken som hadde ført til at paret, som ikke hadde noen barn, for å pantsette donasjon av eiendelene deres bestående av 8 cent land og et to-etasjes hus – verdt rundt Rs 50 lakh — til CPI(M), for et kultursenter.

Det var denne fortsatt uberørte troen som fikk Sheeja til å gi en Lal Salaam da Payembrotes kropp ble overført til flammer.

Også Les

'Aaj toh yaari ho gayi': Sidhu-Majithia klem etter lang dårlig blodsett pol…

I Bengal blusser Junglemahal-feillinjene mens Kudmis oppover i ST-statu…

Stagehvisking fra Rajasthan BJP: Enter Vasundhara Raje

Spenningen øker i båndene deres når Bengal-guvernøren, Mamata-regjeringen låser hornene…

I døden forsøkte CPI(M) også å kreve Payembrote , som hadde unngått enhver partitilhørighet i livet, som en av sine egne. Dets arbeidere fra nabolandet Kozhikode-distriktet sørget for at kroppen hans kom drapert til krematoriet i partiets røde flagg.