Huizenprijzen stijgen met gemiddeld 4,57% in heel India in FY23, blijkt uit RBI-gegevens

0
40

De huizenprijzen in India stijgen ondanks de renteverhoging door de Reserve Bank of India om de inflatie terug te dringen. De All-India Home Price Index (HPI) van de Reserve Bank of India steeg met 4,57 procent tot 303,9 in maart 2023 tegen 290,6 in maart 2022, wat aangeeft dat de prijsstijging in de metro's doorzet.

De jaar-op-jaar bewegingen in HPI liepen sterk uiteen tussen de steden, variërend van een groei van 16,3 procent tot 326,8 (281 vorig jaar) in Bengaluru tot een krimp van 8,5 procent in Jaipur. Op sequentiële basis (kwartaal-op-kwartaal) steeg de HPI in heel India met 0,6 procent in het vierde kwartaal van 2022-23, wat een sequentiële toename laat zien in zeven van de steden.

De huizenprijzenindex van Mumbai steeg met 4,26 procent tot 293,3 in maart 2023 vergeleken met 281,3 een jaar geleden. In Delhi was de stijging 6,65 procent tot 347,9 van 326,2 in maart 2022. De Kochi-index steeg met 8,45 procent tot 333,4.

De thuisindex van de RBI is gebaseerd op gegevens op transactieniveau die zijn ontvangen van de registratieautoriteiten in de top tien van grote steden. HPI is de afgelopen drie jaar met bijna 10 procent gestegen te midden van de pandemie en hoge inflatie en rentetarieven.an

Ondanks de stijging van de rente op woningkredieten is er een positief kopersentiment, aldus analisten.

“Als we naar de markttrend kijken, zullen we zien dat huizenkopers in feite upgraden en voor grotere eigendommen gaan. Dat gezegd hebbende, kan worden afgeleid dat als de RBI de repotarieven verder verhoogt, wat zal resulteren in een renteverhoging, de marktdynamiek gezond zal blijven. In afwachting van de mogelijke stijging zullen sommige ontwikkelaars of bouwers voorzichtig zijn, maar nogmaals, het evenwicht tussen vraag en aanbod is sterk”, zegt Navin Dhanuka, MD & CEO van Unitern Advisors Pvt Ltd.

“Met veel goede projecten die bijna voltooid zijn, is er geen schaarste en profiteren de kopers van dit groeimomentum. Ik denk dat de tarieven uiteindelijk aanzienlijk zullen stijgen, maar tegelijkertijd zullen kopers in een betere positie verkeren om voor grotere en betere activa te gaan', zei Dhanuka.

Advertentie

De RBI heeft sinds februari 2022 de Repo-rente met 250 basispunten verhoogd tot 6,50 procent om de inflatie in bedwang te houden, wat heeft geleid tot een piek in de rente op woningkredieten. Uitstaande woningkredieten van banken stegen met 14,3 procent tot Rs 19,49 lakh crore op 21 april 2023 in vergelijking met Rs 17,05 lakh crore een jaar geleden, volgens RBI-gegevens.

Dit is een groeiende markt en onroerend goed het vraagmomentum zal in ieder geval nog een paar jaar aanhouden.

“De ontwikkelaars herstructureren zichzelf ook om nieuwe investeringen aan te trekken voor geüpgradede projecten die voldoen aan de wereldwijde normen en certificeringen. Dus zelfs als RBI de tarieven tot enkele punten verhoogt, zal het momentum dat de vastgoedmarkt waarneemt zonder enige twijfel aanhouden”, aldus Bhavesh Kothari, oprichter & CEO, Property First.

Advertentie

Volgens Knight Frank India bedroeg de dagelijkse gemiddelde eigendomsregistratie in mei 2023 308 eenheden, waarmee het de op één na beste maand mei is in de laatste tien jaar na mei 2022. Hoewel de totale registraties in mei 2023 daalden, was de kracht in de dagelijkse verkooppercentage van meer dan 308 eenheden en de stijgende inkomsten geven duidelijk de robuustheid van de vastgoedmarkt in Mumbai aan.

“In tegenstelling tot de zorgen over renteverhogingen in de afgelopen jaren, duiden gegevens op het terrein op een sterke positieve trend in de residentiële sector in het hele land. De lancering van nieuwe projecten, de beschikbaarheid van financiering en de daadwerkelijke verkoop hebben allemaal blijk gegeven van opmerkelijke groei en stabiliteit”, aldus Sunil Pareek, Executive Director – Assetz Vastgoedgroep.

Rentetarieven hebben de neiging een cyclisch patroon te volgen en uiteindelijk te stabiliseren voordat ze een nieuwe cyclus ingaan. Momenteel lijkt het erop dat India het hoogtepunt van deze cyclus nadert, wat de weg vrijmaakt voor een langere periode van stabilisatie, zei Pareek. Eerdere renteverhogingen schrikten de ontwikkelaars niet af, die niet alleen doorgingen met gezonde projectlanceringen, maar ook grotere projecten nastreefden met hogere verkoopprijzen. Aangezien leningen nu gekoppeld zijn aan een externe referentierente (Repo-rente), zal elke renteverhoging leiden tot een stijging van de rente op leningen van banken.

De stijgende rente op woningkredieten kan echter tot op zekere hoogte de verkoop in de prijsgevoelige betaalbare woningcategorie hebben aangetast, aldus Pritam Chivukula, vice-president van CREDAI-MCHI. “We hebben goede hoop dat de regering een aantal constructieve beleidsmaatregelen zal nemen die de sector een nieuwe impuls zullen geven en de groei zullen ondersteunen.

Ondertussen verwachten experts niet dat de RBI de rentetarieven zal verhogen in de beleidsevaluatie van juni. “We handhaven onze mening dat de RBI de beleidsreporente tijdens de beleidsvergadering van 8 juni waarschijnlijk ongewijzigd zal houden op 6,50%, aangezien we voorspellen dat de totale inflatie in het tweede kwartaal van 2023 ongeveer 50 bp lager zal liggen dan de prognose van de RBI van de vergadering van april”, aldus een Goldman Sachs. rapport.

Advertentie

“We verwachten dat de liquiditeit van het binnenlandse banksysteem gelijk zal blijven met het besluit van de RBI om Rs 2.000 bankbiljetten op te nemen, de recente repo-veiling met variabele rente en onze visie op een vlakke betalingsbalans dit jaar. ” stond er.

Lees ook

IndiGo nadert platencontract om 500 vliegtuigen van Airbus te kopen: rapport

Go First-crisis: ministerie van burgerluchtvaart, luchtvaartmaatschappijen bespreken vluchttariefpiek

FCNR-obligaties waren 'minst slechte' optie om dollars in te zamelen: Raghuram Rajan

Sensex wint 240 punten; Nifty eindigt onder de 18.600; Axis Bank en M&M schitteren

Gezien dit, en met aanzienlijke onzekerheid over het pad van de grondstoffenprijzen en de wereldwijde groei, zal de RBI waarschijnlijk het liquiditeitsverkrappende standpunt behouden, zoals aangegeven door de opmerking dat de MPC “gefocust zal blijven op terugtrekking van accommodatie”, zei Goldman Sachs.

© The Indian Express (P) Ltd