Hoe gebeurde het treinongeluk in Odisha? Dit is wat we tot nu toe weten

0
72

Bijna 24 uur na het treinongeluk op station Bahanaga Bazar in Odisha blijft het onduidelijk hoe de tragedie heeft kunnen gebeuren. De Spoorwegen hebben een vage officiële verklaring afgegeven met zeer weinig details, zelfs nu het dodental is gestegen tot 288, met meer dan 800 gewonden.

Dit is wat we tot nu toe weten over de crash, gebaseerd op informatie van bronnen bij de Spoorwegen. Het volledige beeld zal waarschijnlijk pas duidelijk worden na een officieel onderzoek naar het incident. Er wordt gewacht op een meer gedetailleerde verklaring van de Spoorwegen.

Waar en wanneer gebeurde het ongeval ?

De plek van de crash is iets voor het Bahanaga Bazar-station in het Balasore-district van Odisha, dat deel uitmaakt van de Kharagpur-spoorwegdivisie van South Eastern Railway. Er waren drie treinen bij betrokken: twee passagierstreinen die in tegengestelde richting reden en een goederentrein die stilstond.

Illustratie van de plek waar het ongeval plaatsvond.

De eerste trein, de 12841 Coromandel Express, was vertrokken vanaf het Shalimar-station in Kolkata/Howrah en was op weg naar Chennai. Het was Kharagpur en Balasore overgestoken en de volgende stop zou Bhadrak zijn geweest. De trein reed bijna precies op tijd en zou om 19.01 uur (zonder te stoppen) Bahanaga Bazar zijn overgestoken.

Ook in Uitleg | 'Ooroorzaak geïdentificeerd': wat Spoorwegminister Vaishnaw heeft gezegd over Odisha treinongeluk

Hoe zijn de sporen aangelegd bij Bahanaga Bazar?

Er is de Up Main Line ( richting Chennai), de Down Main-lijn (richting Howrah) en twee luslijnen aan beide zijden. Het doel van een lus is om een ​​trein aan de kant te parkeren zodat de hoofdlijn vrij blijft voor een snellere of belangrijkere trein.

Toen de Coromandel naderde, werd de luslijn bezet door een goederentrein die in dezelfde (omhoog) richting ging. De Coromandel zou er op de hoofdlijn langs gaan.

Advertentie Lees ook | 'Ik heb het lichaam van mijn zoon met mijn eigen handen verplaatst': in de overvolle gezondheidscentra van Balasore lopen de littekens diep

Dus wat ging hier mis?

Volgens de korte briefing over het ongeval uitgegeven door de Spoorwegen, “Trein nr. 12841 … passeert de Up Main Line … gestormd met stilstaande goederentrein in Up Loop Line … De trein reed op volle snelheid over het station omdat het niet was zou moeten stoppen bij het station…”

Uit de opdracht blijkt duidelijk dat de Coromandel, in plaats van langs de goederentrein op de hoofdlijn te gaan, de lus binnenging en van achteren op de goederentrein botste. Op foto's van de plek is te zien hoe de locomotief van de Coromandel bovenop de goederentrein staat.

Advertentie Afbeelding van het spoorwegongeval op station Bahanaga Bazar van Odisha. (Express foto)

Maar hoe kon dat?

Locomotiefbestuurders laten zich leiden door seinen, niet zozeer door wat ze op de rails zien, zeker niet in het donker. Hoewel details na het onderzoek bekend zullen zijn, kijken de Spoorwegen naar de mogelijkheid van een signaalfout, hebben bronnen aan The Indian Express verteld.

Een multidisciplinaire gezamenlijke inspectie door toezichthouders heeft geconcludeerd dat er een groen sein is gegeven aan de Coromandel om door te rijden op de aangewezen hoofdlijn, waarna het sein is afgenomen. De trein reed de luslijn binnen en ramde de goederentrein.

“We… kwamen na zorgvuldige observatie tot de conclusie dat er een sein was gegeven en vertrokken voor hoofdlijn Up voor 12841, maar dit trein reed de Up-looplijn binnen en botste met goederentrein die op de Up-looplijn was en ontspoorde”, zegt een notitie opgesteld door het gezamenlijke inspectieteam.

Ook in Explained | Nitish wijzigt anti-drankwet: wat is het verbod en waarom heeft het de laatste tijd zoveel veranderingen ondergaan?

Had de machinist iets kunnen doen om de crash te voorkomen?

Advertentie

Ambtenaren bij de Spoorwegen onderzoeken signaleringsfouten/storingen en problemen die te maken hebben met de machinist – bekend als de “locopiloot” bij de Spoorwegen, zei een topbron.

Er moet echter worden opgemerkt dat treinen gigantische massa's staal zijn, getrokken door enorm krachtige motoren. Volgens de spoorwegbriefing reed de Coromandel op “volle snelheid”, wat rond de 100 km/u zou kunnen zijn. Bij die snelheid zou een trein zelfs na gebruik van de noodremming pas na een paar kilometer tot stilstand komen.

Advertentie

Dus waar komt de derde trein in beeld?

Lees ook

'Oorzaak geïdentificeerd': wat spoorwegminister Vaishnaw heeft gezegd over Od…

< img src="https://images.indianexpress.com/2023/06/ArihaShah.jpg?resize=450,250" />Waarom werd baby Ariha Shah bij haar ouders in Duitsland weggehaald

De redenen die de Law Commission gaf bij het aanbevelen van een sterkere opruiingswet

Uitgelegd: Kavach, de Indiase technologie die kan voorkomen dat twee treinen…

Op het moment dat de Coromandel de goederentrein raakte, kwam een ​​derde trein , de 12864 Sir M Visvesvaraya Terminal Bengaluru-Howrah Express, reed voorbij op de aangrenzende hoofdlijn Down, richting Howrah (in de tegenovergestelde richting). Het grootste deel van deze trein was de punt van het ongeval al gepasseerd toen de Coromandel op de goederentrein botste. De laatste paar coaches werden echter beïnvloed. Deze ontspoorden, hetzij omdat ze werden geraakt door rijtuigen van de Coromandel die erop vielen, hetzij door de schokgolven die door de grond en de rails hadden kunnen gaan.